De bedste hvide sneakers

Hvordan skal du sortere dit affald?

Billede fra Pinterest – jeg kunne ikke finde et indbydende billede af affaldssortering, så her er mit drømmekøkken. Her kunne der godt være plads til sorteringsmuligheder under vasken…

Hvordan skal du sortere dit affald?

Nu har jeg jo indviet jer i min families mål for 2019 (det kan du læse her) og om vores tanker og inspiration til at komme i gang (det kan du læse her). En af de ting vi virkelig snakker meget om, er hvor meget vi kan nedbringe vores affald. Skabe en hverdag hvor vi producerer så lidt affald som muligt. Men den anden side af sagen er så at sørge for at det affald vi producerer, bliver sorteret og bortskaffet på bedste hvis.

Jeg ved ikke hvor mange af jer der går og tænker over netop det, på daglig basis, men det gør jeg. Det kunne have været et punkt på et af Ting i ikke vidste om mig indlæg, men affaldssortering er faktisk noget jeg både interesserer mig for, og går op i.

Hvorfor? Det startede da jeg gik på IT universitetet og havde et projekt der handlede om at lave en løsning til at sortere skrald. Vi besøgte i den forbindelse Koldings affaldsorteringsanlæg, som hedder Energnist. Har i nogensinde besøgt et affaldsanlæg? Det er vildt, og faktisk meget voldsomt at se hvor stort et maskineri og anlæg der skal til for at håndtere vores skrald. Altså alt det vi ikke skal bruge mere, som vi har kasseret og smidt ud. Det er næsten angstprovokerende at se skralderummene og skraldet der bliver løftet rundt. Det ligner at man løfter en håndfuld spaghetti op. Ulækkert, og meget tankevækkende.

Skraldesorterings fun facts

Det besøg gav mig et helt nyt blik på skrald. Hvor meget vi producerer og hvor vigtigt det er at vi sorterer og genanvender alt det vi kan. Vidste i fx:

 • Metaldåser er noget af det letteste materiale at genanvende, både dem med og uden pant 😉 De kan faktisk smeltes om og genbruges en til en. Ret vildt.
 • Der er områder i Kolding hvor der bliver gravet materialer ned som man ikke ved hvordan man skal komme af med på en ordentlig måde, endnu. Når der så er fundet en løsning, bliver det gravet op og forbrændt.
 • At der findes slagge – et restprodukt fra forbrændingen af dagrenovation. Fx metal, sten og glas. “Ca. 15 – 20% af affaldet, der sendes til forbrænding ender som slagge. Mængden af slagge afhænger af, hvor gode folk er til at sortere deres affald.” fra Energnist
 • Når du sorterer emballage, både plast og metal så skal du kun skylle det i koldt vand. Hvis du bruger varmt vand og sæbe, så går miljøgevinsten ved at genbruge det, tabt. Det skriver Københavns Kommune her.
 • En fedtet pizza bakke kan ødelægge pappets mulighed for at blive genbrugt. Derfor skal den IKKE i papcontaineren.
 • Potteplanter må ikke komme i bioaffald, men det må thefiltre til gengæld.
 • Glemmer du også tit hvordan det nu er med pizzabakker, batterier eller elpærer? Og skal flamingo egentlig i plastikcontaineren? Københavns Kommune har lavet en funktion hvor du kan søge på affald og se hvilken container det skal i. Du finder den her.
 • Københavns Kommune har en ret overskuelig oversigt over affaldssortering lige her, men tjek med din egen kommune hvordan dit affald skal sorteres.
 • Du kan tage DRs sorteringstest her og  læse mere om hvordan du kan formindske dit skrald hos Grøn Forskel her.
 • Det er sejt at sortere sit skrald.

En sorteringsløsning

Min helt store udfordring på dette felt er dog at finde en god løsning til affaldssortering, til et klassisk københavnerkøkken, som har begrænset plads. I vores nye lejlighed har vi desværre ikke mulighed for at have et stort køkken, så jeg prøver virkelig at tænke i gode løsninger der er lette at komme til, og som ikke fylder det hele eller halve køkken. Pt har jeg en idé i tankerne, som jeg vil prøve at implementere når vi er flyttet. Indtil da vil jeg høre om i har nogle gode ideer til en løsning? Eller har set noget smart et sted?

 

7 kommentarer

 • Vi har selv flexoboxs affaldssystem! Det er så død smart – og så kan man sortere hele 4 forskellige affaldstyper i bare et skab under vasken. Kan klart anbefale det! Og pssst i Københavns Kommune får man 400 kr. i tilskud til sit nye affaldssystem 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Johanne, jeg har kigget lidt på Flexobox, men godt med en anbefaling! Og ja det er pissefedt med det tilskud!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Så vigtigt at sortere, men det kræver altså lidt plads at gøre det 100%. Særligt pladsproblemet har været svært i lejligheden, så jeg har også måtte udtænke nogle smarte løsninger til dette. Jeg har taget bagtrappen i brug – det er ikke smukt, men det fungerer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Martha

  Jeg har en kæmpe stor pose hængende, som jeg både putter metal, plastik, pap og papir i. Så sorterer jeg først, når posen er fyldt. Mit køkken er også minimalt, så har ikke plads til flere forskellige opbevaringssteder. Glas og bio er

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Celina

  Jeg har en skuffe i mit køkken hvor jeg har sat nogle kasser og min bio-spand i, som jeg sorterer i. Ellers kan man få sådan nogle her i IKEA, som kan komme ned i deres spand. Også meget smart 😀
  https://m2.ikea.com/dk/da/p/kardorna-indsats-til-affaldssortering-40390219/?icid=%20a1:store_app%7Ca2:dk%7Ca6:link_to_buy%7Ccc:216

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Jeg bruger skoopbevaringskasserne (hvide el sorte) fra Ikea, som kan hænge på væg/dør.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vild med det her indlæg! Det vil jeg bruge som guide, når jeg har spørgsmål. Jeg har netop fået nyt køkken og har også problemet med pladsmangel ift. skrald. Lige nu har jeg to skraldespande, men vil egentlig gerne have fire, fordi jeg sorterer bio, generel, papir, plast og så selvfølgelig glas og pap ved siden af. Jeg lægger hovedet i blød…. 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De bedste hvide sneakers