Det perfekte nattøj

Affaldssortering i min lille københavnerlejlighed

Reklame for Københavns Kommune

Billede af Alona Vibe

Få tilskud til affaldssortering

Nogen gange, så får jeg en henvendelse om et samarbejde, som er så sejt at jeg må nive mig selv i armen. Det kunne fx være Bottega Veneta der skrev om jeg ville med til Italien eller sådan noget. Så må jeg lige ha’ det sådan ‘wow hvor fedt, tænkt at jeg skal det her’ i 5 sekunder. Sidst det skete var da Københavns Kommune henvendte sig. De havde læst det her indlæg om affaldssortering og spurgte om jeg ville være en god makker i deres kampagne, om netop affaldssortering og et nyt initiativ der giver alle borgere i Københavns Kommune et tilskud til at få lavet en god løsning til at sortere skrald. Det fik jeg det vildt over. Jeg synes i forvejen det var angst provokerende at dele vores mission for 2019 med jer og det var med lidt tøven at jeg så fulgte op og delte indlægget om affaldssortering. Fordi, let’s be honest. Det er fandme ikke sexet, eller fashion agtigt at ville forbruge mindre og gå mere op i sit affald. Det har rumsteret i mit hovede om der var nogle samarbejdspartnere derude, der kunne se pointen, og rent faktisk ville samarbejde, på de præmisser. For som jeg har skrevet før, så er det en process at vende det her lille skib af et onlineunivers, så det afspejler den livsstil jeg gerne vil leve. Men det her samarbejde, det peger i den rigtige retning og det gør mig så glad og meget stolt. Ja, jeg er stolt over affaldssortering. (Disclaimer – Bottega Veneta har aldrig skrevet…).

Det er et af steder hvor jeg ser den største forskel i vores husholdning,  i forhold til at leve mere miljøvenligt. Vi har lavet en del ændringer allerede som udmynter sig i at vi producerer meget mindre affald. Dertil kommer så at vi netop prioriterer at sortere det affald vi nu en gang laver. Det synes jeg er vores pligt, at vi sørger for at det vi ikke skal bruge mere, kommer godt videre og enten bliver genanvendt, eller bortskaffet på bedst mulig måde. Det er faktisk rigtig skidt for miljøet at smide ting ud, der nu engang kan bruges igen og igen. Derfor har Københavns Kommune et ambitiøst og flot mål om at genanvende hele 70 procent af alt affald i 2024. Det vil jeg gerne hjælpe til med at nå.

SÅ let’s get to it.

Få 400kr. til affaldssortering og ugentlig motivation

Københavns Kommune tilbyder lige nu at du kan få tilskud til dit affaldssorteringssystem. Nærmere bestemt 400kr. i tilskud til indendørsbeholdere og sorteringssystemer til din lejlighed eller dit hus. Du skal blot indkøbe en relevant beholder eller et system og så ansøge om tilskud her. Du kan læse de specifikke krav og hvordan du gør fra start til slut hos Københavns Kommune her. Smart, ikke? Det betyder at det forhåbenligt bliver lidt lettere og interessant lige at få fikset det system under køkkenvasken, eller få indkøbt den ekstra spand til plastik. Københavns Kommune har endda lavet et ret fint forløb hvor du 2-3 gange om ugen, i 3 uger, modtager et link til en lille info/quiz omkringaffaldssortering. Så kan du få lidt tips, lidt facts og forhåbenligt blive motiveret til fortsat at blive bedre til at sortere dit affald. Du kan tilmelde dig Københavns Kommunes onlineforløb her.

Jeg har lavet en lille guide til hvordan du kan komme igang med at lave den bedste sorteringsløsning hjemme hos dig selv.

Guide til affaldssorteringsløsning

 1. Det aller første du skal gøre, er at finde ud af hvad du kan sortere, der hvor du bor. Er der den helt store affaldsbuffet med dagrenovation, plast, metal, pap, papir, elektronik, bio, farligt affald, batterier og storskrald? Eller kan du kun sortere dagrenovation, pap og papir? Du kan gå ned i din gård eller skralderum og kigge på de containere der står. Det skulle gerne være angivet, hvilke kategorier af affald der skal i hver. Hvis du ikke orker at gå ned, så kan du finde din adresse her på Københavns Kommunes hjemmeside og se hvilket affald der sorteres der hvor du bor. Du kan også se hvornår de forskellige containere bliver tømt og fx hvornår der er storskrald.
 2. Noter de sorteringsmuligheder du gerne vil have, i forhold til dine behov fx; dagrenovation, bio, plast og papir. Det betyder at du skal have 4 beholdere. Alt efter dit behov har du måske brug for en større beholder til papir og plast, da det ikke er noget du nødvendigvis tømmer hver dag. Bio kan derimod hurtigt komme til at lugte, så jeg vil klart anbefale at skifte den oftere, og derfor behøver du ikke så stor en beholder.
 3. Så går du ud i dit køkken eller din gang, der hvor du gerne vil have dit sorteringssystem. Mål op hvor meget plads der er, fx. under din vask, eller på væggen bag køkkendøren. Du kan også overveje om du kan undvære en køkkenskuffe til sortering? Det er også en pisse fed anledning til at få ryddet op i skuffer og skabe, lur mig om du ikke kan frigøre lidt plads… Det var i hvert fald tilfældet her hos mig.
 4. Nu sammenholder du antallet af sorteringsmuligheder og det område du vil opsætte sorteringssystemet. Har du verdens mindste skab under vasken og et ønske om 7 separate affaldsspande? Så skal du nok kigge dig om efter at inddrage et andet sted i lejligheden også. Har du en stor skuffe og vil gerne sortere 5 forskellige ting, så skal du se dig om efter elementer der passer på skuffens mål. Du skal huske at bioaffald skal smides ud i de grønne poser som Københavns Kommune deler ud. Er du løbet tør, så kan du bestille dem her. Dagrenovation skal også smides ud i lukkede poser. Jeg bruger enten poser jeg har fået ting i og hvis jeg indkøber skraldeposer, er jeg gået over til bionedbrydelige fra fx. Maistic. Andre affaldskategorier behøver ikke en pose.

Og husk så at du kan få tilskud til det sorteringssystem som er den bedste løsning hos dig. Du ansøger om det hos Københavns Kommune lige her.

Det virker banalt, men hvis du følger de her 4 trin, så har du et langt bedre overblik over hvad du skal kigge efter af løsning.

Nu skal vi se lidt på de muligheder der findes.

Sorteringsløsninger

Der findes virkelig mange seje løsninger til at sortere affald. Nogle kræver, eller fungerer bedst i et stort køkken (drømmen), mens andre er fine til inspiration og kan skaleres ned til et lille Københavnerkøkken. Der er forskellige firmaer der har specialiseret sig inden for affaldssortering og lavet løsninger der passer til de standard køkkenelementmål.

 • IKEA har en del gode sorteringsløsninger, og med den andel af IKEA køkkener der findes, må der være mange som kan bruge deres systemer. Du kan gå for færdige løsninger som her, eller enkelte beholdere som her.
 • Flexosort har lavet løsninger der kan tilpasses næsten hvilket som helst køkken, da der både er beholdere på skinner og som faste bokse.
 • Flower systemet fåes i forskellige størrelser og kan tilpasses de fleste skabe eller vægge.
 • Brabrantia er endnu et system der skiller sig lidt ud i de fine farver. De kan monteres på væggen eller i skabet på en skinne.

Der findes helt sikkert flere gode løsning, som kun er en googlesøgning væk! De fleste koster ikke det hvide ud af øjnene og husk at du kan få tilskud til det system du køber, hvis du fremsender kvitteringen, læs mere her.

Jeres bedste hacks

Så er der selvfølgelig alle de hjemmegjorte og geniale hacks som i har delt med mig på instagram og i kommentarfeltet på mit første indlæg om affaldssortering. Jeg lister dem lige op her:

 • Ryd en skuffe i køkkenet og opdel med beholdere til de ting du vil sortere. Det giver et godt overblik og kan gemmes væk.
 • Sorter bio og dagrenovation under køkkenvasken og sorter alt andet i poser på fx. bagtrappen i kurve eller poser der kan hænge på væggen. Her skal man være opmærksom på brandsikkerhed og din boligforenings regler om hvad der må stå på bagtrappen.
 • Gem pap, plast og metal i en større beholder og sorter det først når du går ned med det til containerne.
 • Køb en beholder med kulfilter til biospanden, så lugter den ikke.
 • Hæng en knagerække op og hav en pose til hver sorteringskategori – brug posen til indkøb efterfølgende og hæng den op når du er hjemme igen.
 • En hylde med fine trækasser til pap, papir, plast og metal.
 • Sorter små beholdere der ikke fylder så meget, og gå ned med affald oftere.
 • IKEAs skokasser er i mange der anbefaler.

Jeg har trawlet pinterest igennem for inspiration og har samlet et board i finder her. Det er ikke yderligere kønt, men der er masser af inspiration. Jeg har desuden undladt at tage løsninger med fra amerikanske køkkener, da de er en hel del større end her i København… Haha.

Min egen løsning til affaldssortering

Nå, nu er vi nået til min egen løsning – som er en god start, men som absolut kan forbedres hen ad vejen. Jeg startede med at gå ned i min gård og tjekke hvilke sorteringsmuligheder der findes her på ydre Nørrebro. Jeg blev positivt overrasket over at der faktisk er en container til det meste. Dernæst snakkede jeg med min kæreste om hvad vi helst vil have plads til at sortere, ifht. vores behov og det skrald vi producerer.

Sådan her så det ud til at starte med:

Vi besluttede os for at prioritere at sortere bio, dagrenovation, papir og plast under vores køkkenvask, da det er det affald vi skaber mest af. Pap, glas og pant sorterer vi for sig selv.

 • Bioaffald ryger i den grønne kasse med de dertilhørende poser. Jeg overvejer dog meget at finde en beholder der slutter mere tæt, da jeg synes det hurtigt bliver klamt.
 • Dagrenovation smider vi i en VARIERA beholder fra IKEA, og vi bruger de her poser fra Maistic.
 • Papir og plastik ryger i hver deres beholder som jeg har købt hos Flexosort. Jeg har købt den lille løsning med en skinne og to poser, da der er nogle rør under vores vask som gør det lidt svært at få plads til så meget. Jeg har købt to ekstra poser med, som vi kan skifte med, hvis de andre skulle have brug for en vask. Den løsning kostede 388kr og det kan jeg dermed få refunderet hos Københavns Kommune. Læs hvordan her.
 • Pap er vi gode til at gå ned med, med det samme og ellers skærer vi det i mindre stykker og samler det i et net.
 • Pant har vi samlet i det stribede net der hænger på bagsiden af vores køkkendør – nettet er fra Hay og koster 39 kr. Det er af plastik og dermed ret holdbart som indkøbspose, men samtidig kan det også tørres af hvis det bliver snasket af pantflasker.
 • Glas har fået en midlertidig plads i en spand med låg, men jeg kan allerede mærke at de skal have en løsning tilsvarende pantflaskerne.
 • Metal, batterier og elektronik-affald har vi ikke meget af og indtil videre samler vi det bare i en lille pose ved bagtrappen og smider det ud efterhånden.

Sådan her ser det ud nu:

Her hjemme har vi aftalt at give denne løsning en månedstid, for så at se på om der er noget vi skal finjustere. Men so far so good. Gud hvor jeg elsker affaldssortering!

Er i klar på at være med til at sortere lidt mere?

 

10 kommentarer

 • Rikke

  Hej 🙂
  Mega fedt indlæg, som jeg er vendt tilbage til flere gange for lige at få information og inspiration!
  Jeg vil bare høre dig, om du køber Maistic affaldsposerne i et supermarked, eller om de kun forhandles på nettet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Rikke,
   Hvor dejligt at høre. Jeg har fundet dem i føtex et par gange og ellers online.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Brug to poser til biospanden:) så bliver den ikke klam!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej Frede,
  Ikke super relevant for dette indlæg men meget i bæredygtighedens tegn – jeg så på en af dine tidligere posts at du har et genanvendeligt kaffefilter (i stål, metal?) til din Hario pour over. Hvor er det mon fra/købt henne?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Fedt emne at tage op! Jeg er egentlig mest i tvivl om alle de mange ting som ikke er ren plast, papir etc.
  Hvad med konserves dåserne der har papir om sig? Jeg fjerner papiret men der sidder tit rester tilbage. Hvad med plastikbakker med klistermærker på? Hvad med glasflasker med etiketter? Alt så noget, der bliver jeg i tvivl og bange for jeg ødelægger noget ved at smide en plastbakke med en etikette ud i plast 🤔

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   Det skal du ikke være bange for, det kan systemet sagtens håndtere. Marmeladeglas osv. må du endda aflevere med låg på.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • freja

  Så sejt indlæg – meget inspirerende!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Jeg blev først lidt ærgerlig over at jeg ikke kunne få tilskuddet, fordi vi har haft vores sorteringssystem i et års tid nu og derfor ikke har bonen. Men (!) da jeg lige vendte den om og i stedet valgte at se positivt på det, så synes jeg at det er alle tiders at Københavns Kommune gå så dedikeret ind i denne her sag at de forsøger at motivere borgerne til at sortere deres affald. Og jeg klarer mig nok uden de penge – jeg har jo i stedet haft mulighed for at sortere i lang tid. Så tak, fordi du går så meget op i et rigtig vigtigt emne og belyser løsningerne på en fin og saglig måde, som ikke er belærende men lærerig. Og fedt at du dermed kan lave et sejt samarbejde, der rent faktisk oplyser og informerer. Mega sejt! 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Et virkelig godt og brugbart indlæg mange tak 🙂
  Hvor er det blå og lyserøde net fra?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Matilde

  Jeg er vild med det indlæg! Har grublet (og faktisk givet lidt op) over hvordan vi skulle få sorteringen til at spille i vores minikøkken. Men det er jo nemt, kan jeg se. Love it.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det perfekte nattøj