Hvad er mest bæredygtigt?

Nem aftensmad med Simple Feast

Foto: Alona Vibe

Reklame for Simple Feast

SoMe fordomme og forfængelighed

Forleden udgav jeg det her indlæg, som blandt andet handler om dårlig samvittighed overfor vores klima. En af de ting der giver mig dårlig samvittighed, er fx hvis jeg køber en kop kaffe og får den med i en to-go kop. Jeg burde jo have min termokop med. Men nogle gange vinder behovet for en kop kaffe, over min sunde fornuft. It happens. Det der også sker, er at jeg bliver forfængelig, og tænker pludselig hvad andre tænker, om at jeg er sådan der bare tager min kaffe i en to-go kop som jeg smider ud om lidt. Det synes jeg er pinligt. For dem der ser mig gå rundt om søerne med en papkop, de ved jo ikke at jeg normalt altid har min termokop med 😭

Samme situation, men med omvendt fortegn, udspillede sig da jeg første gang stødte på Simple Feast hos en af mine yndlings instagrammere, Emma Elwin. Jeg studsede over at hun, trods hendes grønneprofil, lavede et samarbejde med pre-made mad, med masser af emballage. Jeg skal blankt erkende at jeg fordomsfuldt tænkte at det var noget fis. Men så læste jeg hendes kommentarfelt (hvor jeg ikke var den eneste der havde tænkt samme tanke) og fandt ud af at på trods af at Simple Feast pakker deres mad ind, så er det ikke så slemt som jeg gik og troede. Og at Simple Feast rent faktisk går op i at de hele vejen rundt, fra mad til emballage, er så venlige mod vores klima, som muligt.

Hvad er Simple Feast?

Simple Fest laver økologisk og vegetarisk mad og i fornuftig emballage der er lavet af følgende:

  • Bakkerne, som maden leveres i, består af træfibre fra fyr- og grantræer. Materialet er FSC-godkendt, og det betyder, at træerne kommer fra bæredygtigt skovbrug. FSC-mærket sikre, at du kan købe med god samvittighed. Bakkerne kan genbruges som pap i det danske affaldssystem op til ni gange”
  • Den gennemsigtige folie, som man hiver af bakken hedder PLA. Det er et 100 % biobaseret materiale, som består af majs- og kartoffelrester. PLA kan desværre ikke genanvendes, da de danske affaldssystemer endnu ikke kan håndtere det, og derfor skal det sorteres til restaffald. Heldigvis fremstilles PLA’en helt uden fossile brændstoffer, og derfor udleder det heller ingen farlige stoffer til miljøet i modsætning til plastik.
  • De papirsleeves, som er svøbt omkring bakkerne, er FSC-godkendt papir.

OBS: Det er vigtigt at du sorterer emballagen korrekt. De danske kommuners affaldssystemer kan desværre endnu ikke håndtere denne type emballage. PLA’en må ikke blandes med almindelig plast, da det kan ødelægge den øvrige genanvendelse af plast. Selvom PLA sorteres som restaffald og dermed sendes til forbrænding, giver det stadig god mening at benytte materialet, da det ikke afgiver farlige stoffer til miljøet, som traditionel plastik gør. Ligeledes frigiver PLA kun den CO2, som den har optaget i planteform fra atmosfæren i modsætning til almindelig plastik, som er lavet af olie. Papirsleeves skal i papircontaineren og bakkerne kan puttes papcontaineren.

En hjælpende hånd

Hænderne op hvis du kunne bruge en hjælpende hånd til nem aftensmad i ny og næ? Hjemme hos os skal maden helst stå på bordet og gerne mellem 17 og 17.30. Det er virkelig en klichee at blive en børne familie, men tidlig aftensmad, det holder sgu. Aftenerne bliver stille og rolige, ingen bliver overtrætte og der er tid til at numse rundt i stuen, i bar røv,  efter aftenbadet, hvis vi spiser til tiden. You know, de små glæder. Og det er ikke mig der numser rundt i bar røv, det er dog husstandens mindste beboer.

Og selvom vi har mange nemme løsninger, grøntkasser, food prepper og jeg ikke som sådan skal arbejde i løbet af dagen, så kan det være sygt stress at nå at have mad på bordet til 17.15 (ideelt). Fordi ting tager tid og hvis du er på legeplads kl. 16 med vennerne og skal nå hjem, have flyverdragten af og lige lande, så går tiden bare. Men vi når det oftest, og det er fedt. Nem aftensmad er key.

Vi laver mad sammen

En ting der virkelig har gjort en stor forskel, er at JJ altid er med i køkkenet. Det har han været siden han var helt lille. Han er vant til at sidde på køkkenbordet og være med. Røre lidt i en gryde, dimse med nogle skåle eller mosle rundt med maden. Vi passer selvfølgelig på og tager vores forholdsregler med varme og skarpe ting. Men det er ret fedt at det er noget vi kan være sammen om, for selvom vi har det mindste køkken i verden, så er det ofte at vi alle tre (og Winston) laver aftensmad sammen.

Det gør det til en virkelig hyggelig stund, og jeg kan godt lide tanken om at JJ er med til at lave med og forhåbenligt lærer hvor maden kommer fra, og at den ikke bare på magisk vis står på bordet hver dag. Derudover er det hurtigere at være flere hænder til at lave mad. Nogle gange deler vi os også op, for det er heller ikke helt af vejen at gå ud i køkkenet, høre en podcast og lave mad, imens den anden chiller og bygger klodser i stuen. Det kan også noget.

Nem aftensmad Vegetariske måltidskasser

De sidste 4 uger har vi testet en løsning, som i den grad er en hjælpende hånd, nemlig Simple Feast måltidskasser med aftensmad til 3 dage. Det er vegetarisk og økologisk, og forarbejdet er gjort. Det bliver leveret til døren og er lige til at smide i køleskabet. Hvert måltid tager ca. 10 minutter at lave (20 min med et barn på armen) og det meste skal bare snittes og varmes. Selvom vi er ret ferme til at bikse en aftensmad sammen, så er det godt nok let, når der er nogen der har taget beslutningerne for dig og forberedt det meste. Tilmed er det også i tråd med den måde vi normalt spiser på – nemlig øko og vege.

Venner og bekendte har de sidste par uger spurgt lidt ind til Simple Feast – er det godt, er det nemt? og er det prisen værd? Ja og ja. Prisen, den er svær, for hvis du normalt laver mad for under 50kr pr næse, så er det svært at hamle op med, når du vælger en løsning som Simple Feast. Det der koster, er prepping, levering og generelt at det skal være nemt for dig, går jeg ud fra. Og efter 4 uger, vil jeg vurdere at det er pengene værd at få den hjælpende hånd 3 dage om uge, såfremt man er presset, på tid og/eller inspiration, eller bare gerne vil gøre det hele lidt lettere, med nem aftensmad.

Hvis du kunne tænke dig at prøve Simple Feast, så kan du bruge koden Frede15 og få 15% rabat her

8 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad er mest bæredygtigt?