Den orange skovmandsskjorte

Min Klima-aftale

Foto: Alona Vibe

Alle billederne er forresten taget en mandag på min ugentlige grøntsags pick-up hos Fællesgro. Det er virkelig så dejligt at hente smukke lokaltproducerede grøntsager hos Kølsters Tolv haner. Smukt og rart!

Reklame for Danmarks Naturfredningsforening

Da jeg var lille, var jeg medlem af Danmarks Naturfredningsforening. Der kom et certifikat med posten og en medlemsblad et par gange årligt. Det er egentlig et lidt fjernt minde, men da JJ havde fødselsdag og der blev bedt om ønsker, så røg sådan et medlemskab på listen. Han fik det dog ikke, haha, så jeg tog sagen i egen hånd og har netop meldt mig selv ind.

En anden grund til at det skete netop nu, er at jeg skulle ind og lave min klima-aftale, som en del af et samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, som jeg er meget begejstret for. Og så kunne jeg ikke holde mig tilbage, så jeg valgte den store pakke fordi der står “For dig som vil være blandt vores største støtter.” når man skal vælge medlemsskab, og det vil jeg gerne.

Så hermed stolt Danmarks Natur medlem, og med en frisk klima aftale på hånden.

Hvor skal starter man?

Noget af det jeg bliver ved at vende tilbage til i mine indlæg om bæredygtighed, miljø og klima, og som i ofte skriver om på insta, er nemlig hvor man skal starte. Og med forskning og artikler og ikke mindst overskrifter der viser at affaldssortering ikke batter, og at en stofpose skal bruges 20.000 gange for den er mere miljøvenlig end en plastikpose. For det første er det et stort arbejde at sætte sig ind i hvad der sker med vores klima, udover at det er noget lort. Men hvad er de reelle konsekvenser af vores handlinger de sidste 100 år og hvad kan vi gøre? Der er forskning, lange artikler og så er der en helt masse synsning og hjemmegjorte regnestykker om hvad der er hensigtsmæssigt. Det er som oftest svært at få full disclosure, og selv regne ud om tomaterne der er produceret under sydens sol, men dog transporteret til Danmark er en mindre belastning for miljøet, end danske tomater, produceret i drivhus. Jeg har ofte lyst til at indsætte den der smiley der bare vifter med hænderne Cause I don’t know. Men jeg bliver klogere af at søge viden, spørge og undre mig.

Min Klima-aftale

Danmarks Naturfredningsforening (DN) har netop startet en ny kampagne for at sætte fokus på deres klima dagsorden, Min Klima-aftale. Foruden af kæmpe for at bevare dansk natur, så gør DN en aktiv indsats i kampen mod klimaforandringer, blandt andet ved at passe på vores natur. Kampagnen går ud på at du går ind på Klima Klogt og laver den helt egen klima kontrakt, med 3 mærkesager som du vil ændre det kommende år. Du vælger mærkesager ud fra en række af ti sager som gør en væsentlig forskel for vores miljø og klima. Når du har udvalgt dine mærkesager, så får du din egen klimaaftale, med konkrete råd og vejledninger til hvordan du kan ændre dine vaner og komme i mål med din aftale.

Vælg dine kampe

Jeg har været meget i tvivl om hvilke mærkesager jeg skulle vælge til min Klima-aftale. Jeg gik dem derfor systematisk igennem og opdelte dem i 3 kategorier, efter hvor svært jeg ville synes det ville være at komme i mål.

De lette:

 • Jeg vil spise halvt så meget kød i 1 år
 • Jeg vil gå eller cykle på arbejde i 1 år
 • Jeg vil lade være at flyve i 1 år

De udfordrende:

 • Jeg vil halvere mit dataforbrug på 1 år
 • Jeg vil undgå madspild i 1 år
 • Jeg vil gøre min pensionsopsparing grøn

De svære:

 • Jeg vil gøre min bolig grøn
 • Jeg vil skubbe på for ambitiøs klimapolitik
 • Jeg vil ikke købe noget nyt i 1 år
 • Jeg vil gøre min have til en Co2 magnet

Jeg har valgt et punkt fra hver af kategorierne, fordi på den måde så er det lettere og mere overskueligt at komme igang, men samtidig bliver jeg også presset lidt til at rykke på nogle af de ting jeg synes der er svært. Der er også nogle af punkterne hvor jeg er rigtig godt med, og derfor føler jeg det ville være lidt snyd at vælge dem – never miss a challenge!

Så de punkter hvor jeg er godt med er følgende:

 • Jeg vil gå eller cykle på arbejde i 1 år: JJ hader at køre bil (og vi har ikke nogen), så al transport er walking sticks, cykel eller offentligt.
 • Jeg vil lade være at flyve i 1 år: Vi er på 7. måned uden flyrejse og har ingenting planlagt. Det føles godt. Har dog andre ture på tegnebrættet, måske jeg skulle dele lidt om dem?
 • Jeg vil halvere mit dataforbrug på 1 år: Efter JJ er blevet mere aktiv om dagen og vi laver så mange ting, så har jeg sat min telefon på skærmtid hver dag fra 9-19 for at undgå notifikationer og instagram scroll, når jeg gerne vil være nærværende med mit barn. Så kan jeg vælge det aktivt til når han sover. Derudover har jeg afmeldt alle mine streaming tjenester (!) og har nu for 2. weekend i træk, slettet instagram. It feels good!
 • Jeg vil undgå madspild i 1 år: Easy, jeg er kæreste med en mand der er fantastisk i et køkken og som H.A.D.E.R madspild. Og det smitter af.

Og der hvor jeg gerne vil sætte ind, og det der er blevet mine mærkesager i Min Klima-aftale er følgende:

Jeg vil spise halvt så meget kød i 1 år

Jeg er egentlig godt med ifht det mad jeg spiser hjemme, men den er straks værre når jeg er ude. Jeg ELSKER en burger til frokost (thank god for Jaggers vege-burger (muligvis biased fordi jeg samarbejder med dem, men fuck den er god)) og jeg har for vane at tænke at når jeg er ude, så skal den bare have los, og det er ofte kød fordi jeg ikke spiser det så meget her hjemme. Så den skal der styr på.

Første skridt: Det jeg starter med, er at prøve at bryde min vane med at spise kød, og skabe en ny, hvor jeg konsekvent kun spiser kød 1-2 dage om ugen. Det kan jo passende være hvis jeg er ude. Det tager 21 dage at ændre en vane, så jeg starter i dag. Vi får jo allerede grøntsager fra Fællesgro og Grim, så grundlaget for en grøn kost er der.

Jeg vil gøre min pensionsopsparing grøn

Jeg har netop fået en ny og helt fantastisk bogholder og det er på vores dagsorden at få ordentlig gang i min pensionsopsparring eftersom jeg er selvstændig. Og når jeg nu starter den op, så skal den selvfølgelig være grøn.

Første skridt: Jeg har møde med min bogholder i næste uge og inden da, skal jeg læse op på hvilke pensionskasser der findes og hvor grønne eller sorte de er, her.

Jeg vil gøre min bolig grøn

Det har hele tiden været planen at vi skulle se hele vores husholdning og lejlighed i sømmene for hvor miljø og klimavenlige vores løsninger er, men det er klart mere omfattende og lidt besværligt at tjekke op på og evt. udskifte hårde hvidevarer, elektronik, udbydere osv. Så her kunne jeg virkelig godt bruge hjælp.

Første skridt: Okay, her er der virkelig meget at tage fat på, men jeg starter med det oplagte i denne sæson – varmen. DN anbefaler at spare på varmen ved helt konkret at bruge hjemmesko, og skrue en lille smule ned. Derudover skal jeg se på en Intelligent Termostat så jeg mere præcist kan styre varmen. De koster 300kr pr stk og man skal bruge en til hver radiator. Vi har 3 stk, så det er en opstartsudgift på 900kr. men til gengæld burde det kunne ses på varmeregningen de næste mange år.

Så, øhh jeg ved i hvert fald godt hvad jeg skal i gang med. Lav jeres egen klima-aftale her og skriv i kommentarfeltet hvad i vælger at gå for. Og tag mig endelig på insta hvis i deler jeres udfordring!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den orange skovmandsskjorte