Glædelig Jul - jeg holder fri

Bæredygtighusholdning – en update på vores nye livsstil

Foto: Alona Vibe

Hej 2020

Hej igen, jeg er så småt retur fra min tiltrængte juleferie. Jeg har været god til at holde computeren lukket og telefonen lagt væk – og det har været fantastisk dejligt at koble af, men også svært ikke at få sin daglige Instagram update, og dele alle mulige ting på story. Det blev en lidt længere pause her på bloggen, end jeg havde regnet med, men jeg har ikke haft den store lyst til at komme til tasterne før nu. Og når jeg sidder her og hamrer i det stakkels tastatur, så mærker jeg at jeg har savnet det.

Her i den sprøde start af 2020, tænkte jeg at komme med en update på det her indlæg, tilbage fra foråret. Der er sket en hel del, men egentlig på en helt anden måde end jeg havde forventet. Vores plan var, gennem 2019, at omlægge vores husholdning til en bæredygtig husholdning, med mindre forbrug, mindre skrald, mere genanvendelse og generelt en mere ressource besparrende indstilling. Vi startede ud med en lang liste fra vores dagligdag, som vi skulle forholde os til og derfra har vi lidt efter lidt, ændret, tilpasset og justeret vores forbrug og vaner. Og det er gået skide godt. Vi har godt nok rykket meget. Vi er gået fra en helt standard kost med (ret meget kød) til at spise langt flere grøntsager og holde kød på et minimum, og få det til at strække meget længere. Vi sorterer affald i stor stil og har udfaset de fleste af de der dagligdags engangsprodukter som ellers har været en stor del af vores hverdag.

Her er de væsenligste ting vi har udskiftet/ændret

Stål kaffefilter: Kaffe fylder enormt meget i min hverdag, så selvfølgelig er det øverst på listen, haha. Vi laver meget kaffe, og skifter mellem stempelkande og drypkaffe på en Hario V60. Sidstnævnte skal bruge et filter, og dertil har vi fundet et stålfilter fra Kinto der har overtaget for de hvide papirsfiltre vi ellers har brugt. Det sparer os for ca. 2-300 filtre om året. Stålfilteret har selvfølgelig en miljøomkostning i produktion og transport, så det er nok kun en hensigtsmæssig løsning, såfremt vi har det resten af vores liv. Så vi passer godt på det.

Genanvendelige sugerør: Vi er sådan en familie der ret ofte bruger sugerør, sådan har det altid været. Derfor har det været relevant at udskifte plastik sugerør med metal eller keramik der kan genanvendes og vaskes i maskinen.

Stofservietter/klude: Vi har anskaffet os en god stak stofservietter fra Haps og Juna (modtaget i gave) som vi bruger til middage osv. når vi har gæster (eller det rigtig skal være fint haha) og så har vi klippet et gammelt lagen og et dynebetræk op i små stykker som vi bruger til hverdag til som servietter, til fedtede fingre, tørre ting op fra gulvet (hurra for børn og BLW) og alt andet hvor man ville bruge en serviet eller køkkenrulle.

Bomuldsrondeller: Jeg har udskiftet de traditionelle vatrondeller ud med bomuldsrondeller, som jeg bruger til ansigtsrens, miscellar water osv. Generelt har jeg mindsket mit forbrug af produkter der kræver en rondel, så det er faktisk ikke så ofte jeg alligevel bruger dem. Jeg har gemt en enkelt pakke vatrondeller til neglelaksfjerning, men har ikke haft neglelak på i flere måneder, så de kommer nok til at holde et godt stykke tid endnu.

Safety razor: Jeg har skiftet engangsskraber/plastikskraber ud med en safety razor med udskiftelige blade. Den holder meget længere per blad og de kan slibes igen eller de kan sorteres sorteres som metalaffald.

Grøntkasser: Vores mad centrerer sig primært om de grøntsager vi får fra vores to ugentlige grøntkasser fra Fælles Gro og Grim (reklamelink; brug desuden koden Fredesblog for at sparre 20% på første kasse). Det betyder at vi spiser langt mere grønt og langt mindre kød. Hos Fælles Gro støtter vi dansk, lokalt landbrug og en forretningsmodel hvor der bliver produceret efter behov. Hos Grim er fokus at minimere madspild. Begge dele har også sin berettigelse i vores overvejelser om bæredygtighed. Vi køber datomærket kød og minimerer brugen af det. Det betyder fx pasta-bolo, med mindre kød og flere grøntsager end normalt eller frikadeller med 30% kød og grøntsager og havregryn for resten. Jeg har skrevet et helt indlæg om grøntkasser her.

Madopbevaring: Vi har næsten udfaset papir, staniol og plastikfolie til at pakke mad ind (og det vi har er de rester vi er igang med at bruge færdige). Der er udskiftet med bøtter i plast eller glas, genanvendelige zipbags, stasher bags og beeswax papir.

Farvel til sodastream: Vi har pakket vores elskede sodastreammaskine væk, og har de sidste 4 måneder ikke skænket den en tanke. Vi gemmer den selvfølgelig, så hvis vi får akut lyst til danskvand, så kan vi lave det, men det er ikke en hverdagsting mere.

Affaldssortering: Affaldssortering er en fast del af vores hverdag. Pap, papir, metal og plast. Restaffald, bio og så selvfølgelig glas og pant. Derudover har jeg en pose til tekstiler, hvor alt fra lommefnuller, til sytråde og sokker der ikke står til at reparere ryger i. Når den engang er fuld bliver den afleveret hos H&M som genanvender det. Jeg synes stadig vi producerer en del affald, så det er et fokus for 2020 at nedbringe det. Læs mit indlæg om affaldssortering her.

Dataforbrug: Et ofte overset punkt er vores dataforbrug og aftryk det har. Her har vi valgt at afmelde alle streamingtjenester, og vi har droppet at købe et fjernsyn. Vi har derudover indført skærmtid på telefonerne, så vi ikke bruger dem så meget de timer hvor vi er hjemme og sammen med vores søn. Jeg har forsøgt mig lidt med at slette Instagram fra fredag eftermiddag til søndag aften henover efteråret, men det er ikke rigtigt blevet en god vane, endnu. Et tip fra denne artikel er at slukke telefonerne om natten, hvilket jeg straks vil gøre.

Nul købeblomster: I et par år har min kæreste haft en ellers virkelig romantisk tradition med at give mig blomster en gang om ugen, men den er stoppet og nu har vi kun potteplanter og krydderurter. Blomster er en klimasynder med mindre de er økologiske og produceret i Danmark, i henhold til sæsonen. Det er ikke et stort afsavn jeg lider, men jeg kunne godt finde på at købe blomster fra fx Flor eller Vilde Violer til en særlig lejlighed.

Affaldsposer: Vi køber altid ind med stofnet, så hvor vi før har brugt indkøbsposer som affaldsposer, så bliver vi nødt til at købe dem separat. Jeg køber nogle fra Maistic som er lavet af majsstivelse istedet for plastik. Vi gemmer desuden plastikposer fra andre ting og bruger dem som affaldsposer, når det er relevant.

Hårde hvidevarer og elforbrug: Vi har tjekket vores opvasker, vaskemaskine og køleskab, som var i lejligheden da vi flyttede ind. De fungerer ok og er A+++, så det er ikke relevant at udskifte nu, men vores vaskemaskine og vores køleskab skal ved lejlighed have et eftersyn, så nu må vi se. Vi kører udelukkende opvasker og vaskemaskine på ECO programmer, droppet brugen tørretumble funktionen (hej hej tørreloft på 5 sal og baller af stål) og så kører vi maskinerne om aftenen eller natten, hvor strømmen er billigst. Vi har skiftet eludbyder til Vindstød som leverer energi fra danske vindmøller.

Den overraskende effekt

Da jeg skrev det her indlæg i marts, så havde jeg det sådan at sneakers og tøj, var mit helle. Her skulle jeg ikke ændre alt for meget og jeg ville have lov til at gøre lige som jeg lystede. Det, der dog er sket, er at jeg har fået en mindre lyst til at shoppe nyt tøj og sko. Altså den er ikke forsvundet, forstå mig ret. Men behovet for at købe, købe og købe har ændret sig. Det sker i perioder, at jeg shopper mere, men generelt er jeg langt mere bevidst om hvad jeg køber end jeg nogensinde har været før. Om det er nyt, brugt eller bæredygtigt, så er jeg blevet bedre til at vurdere om det er noget jeg skal have i mit liv eller ej. Det giver også løbende anledning til at tænke over om fx at købe brugt, er at finansiere andres overforbrug (hør Sustain Dailys overvejelser om emner i denne her podcast), om vi udover at forbruge bæredygtigt også skal bruge bæredygtigt (som Moussa snakker om i podcasten Trendlaboratoriet) og om det ikke bare er én stor greenwasher fest når vi alligevel forbruger nye ting, fx ifht. en Zero Waste livsstil, for at stoppe med at forbruge andre ting.

Det der er sket siden marts, som jeg ikke havde regnet, er at projekt Bæredygtig Husholdning, lige så stille har musset sig ind i hele mit liv, og mere eller mindre har sat sig som en generel tankegang, om hvordan jeg bør genoverveje, ikke kun husholdning, men hele min livsstil. Som en lille voksen, der sidder inde i mig og siger: det kan du gøre bedre; det kan du gøre anderledes osv. Den lille voksne er ikke altid super fed, for jeg elsker stadig mode, sneakers og at købe ting, og det hænger ikke vildt godt sammen med at leve bæredygtigt, i hvert fald umiddelbart. Men min lille djævel på skulderen tjener mig alligevel ret godt, for jeg tænker, overvejer og genovervejer. Så når jeg køber noget, så er det ikke uden grund eller uden tanke.

Bæredygtig virkelighed

Og så er der en håndfuld situationer, hvor min egen idé om hvad der er bedre eller bæredygtigt, ikke rigtig hænger sammen med virkeligheden. Vi skulle have en ny støvsuger i foråret – vores gamle havde levet et godt og langt liv i 12 år og kæmpede til det sidste (der er jo sjovt nok ikke en forbrugskriller i mig, når det gælder noget så kedeligt som en støvsuger, haha, så den er altså ikke blevet skiftet ud siden jeg flyttede hjemmefra). Nu skulle det så være. Jeg havde udset mig en Dyson something, uden ledning, uden pose. Særligt posen var jeg begejstret for at undgå, fordi det er endnu en af de ting der bliver brugt en enkelt gang og så kasseret. Men efter lang tids research, overvejelser og snakke med de stakkels medarbejdere i El-Giganten, så faldt valget på en Miele istedet. Med ledning og pose 🙁 Fordi sugeevne, opladningstid, levetid og ikke mindst pris, ikke gav mening til vores behov. Det ville ikke være hensigtsmæssigt at købe en støvsuger som måske skal udskiftes efter et par år igen. Øv det var nedtur ikke at skulle have den Dyson som jeg ellers lige synes passede til vores nye livsstil.

Vi havde også en plan om at udskifte diverse hårde hvidevarer og armaturer til energi og vandbesparrende alternativer, men igen så giver det ikke mening at udskifte et velfungerende toilet, et forholdsvist nyt køleskab osv. uden videre. Der skal mere til, for ellers bliver det, som med støvsugeren, et overforbrug, der ikke tjener det egentlige formål. Og omvendt så er der helt sikkert en masse mindre ting og vaner som jeg har brugt alt for meget energi på at overveje og ændre, ifht. deres egentlige indflydelse. Her tænker jeg fx på om det giver mening at undersøge alternativer til vatpinde, istedet for (til en start) at købe vatpinde som fx er lavet af bambus eller et bionedbrydeligt materiale og som har diverse mærkninger, og eller bare nedsætte forbruget af selvsamme til det halve. Og så ikke bruge så forfærdeligt meget mere energi på den sag. Når jeg istedet kan bruge tiden på at få skiftet el-selskab eller dykke ned i nogle vegetariske opskrifter og minimere vores kødforbrug yderligere, som har en langt større effekt.

Vaner og hverdag

Vi bruger stadig den rulle af husholdningsfilm vi har haft det sidste år, vi tyr stadig til vådservietter istedet for fx det bedre alternativ i de her (jeg er endnu ikke klar på skiftet til stofklude) og vores søn spiser også de der sugetuber som nogle gange redder dagens grønt indtag (og han nægter at spise det jeg selv laver og putter i de her, så det er virkelig et spild af både tid og ressourcer). Jeg køber også en kop kaffe i en papkop i ny og næ, når min søvndepriverede hjerne ikke husker min elskede Kinto kop og forleden købte jeg min første flaskevand i lang tid. Uden dårlig samvittighed. For vi gør det rigtig godt på de fleste områder og jeg, som forbruger og menneske i verden, VED godt hvad der er det rigtige at gøre, og det bestræber jeg mig på at gøre, når omstændighederne ikke gør at jeg, en sjælden gang imellem afviger fra min egen “nye” standard.

Og når jeg køber en flaskevand, og ikke sorterer affald i det omfang jeg egentlig synes, og jeg bruger flere vådservietter end normalt, så har jeg opdaget at det næsten altid er af samme grund. Manglende overskud. Det er det samme hver gang. Når søvnen driller, der er tænder på vej (igen) eller for meget arbejde, så falder jeg tilbage i de gamle vaner og mønstre. Det bliver uoverskueligt at stå og pille kaffe emballagen fra hinanden og sortere inderposen som plastik og yderposen som papir. Aftensmadsresterne bliver ikke nødvendigvis spist som frokost dagen efter, og så mangler der forresten en ledig bøtte til at gemme det i og så ryger det ud. Det er en nedadgående spiral og den kræver en indsats at hive sig ud af. Men det sker alligevel igen og igen når underskuddet vender og jeg pludselig sover (nærmest) som et normalt menneske og der ikke hænger arbejdsmails i tankerne efter office hours. Og sådan går min hverdag og projektet med en bæredygtighusholdning, sådan lidt to skridt frem og i ny og næ, et par tilbage.

Skal vi flyve igen i 2020?

Den sidste ting, som jeg vil nævne, der egentlig går ud over betegnelsen husholdning, er at vi, om en månedstid, ikke har fløjet i et år. I 2015, 2016, 2017 og den første halvdel af 2018 fløj jeg op til 2 gange om måneden, på arbejde og på ferie. Jeg skænkede ikke miljøet en tanke og jeg glædede mig altid til næste tur, næste ferie. Og nu, ikke en flyrejse i snart et år. Jeg troede det ville være et kæmpe afsavn, en kæmpe fomo følelse og at jeg ville ligge og vende og dreje mig af ren iver for at komme ud at rejse igen. Det har jeg faktisk slet ikke, hvilket kommer meget bag på mig. Nu har vi foreløbigt planlagt en ferie til foråret og den glæder jeg mig selvfølgelig til, men det og mere om flyvaner, kommer i et særskilt indlæg.

Jeg håber i har læst med så langt, og at i kan bruge indlægget som inspiration til jeres egen hverdag. I må meget gerne dele jeres egne erfaringer, tanker og overvejelser i kommentarfeltet.

Velkommen til fredesblog 2020, jeg tror det bliver godt.

 

 

20 kommentarer

 • Bolette

  Dejligt inspirerende indlæg! Hvilken størrelse er din Hario og stålfilter ? Har købt en v60 02 og et stålfilter der desværre ikke passer (min mor kunne heldigvis bruge det) så tænker jeg vil prøve det fra Kinto:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rosa

  Mange gode tips – tak for det 🙂
  Jeg har også udfaset vatrondeller, og bruger en klud som dig. Og en klud kan også fjerne neglelak, det fungerer i hvert fald for mig, så hvis neglelakken kommer på igen hos dig er det hermed givet videre

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Rosa, super det er godt at vide. Jeg hørte lige Sustain Dailys podcast om at præcis med fjernelse af neglelak, så er det bedre at bruge toiletpapir og smide det i skraldespanden, frem for i toilettet eller vaske det væk, for at kemikalierne ikke skal ende i grundvandet.
   KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Kære Frede
  Mange tak for rigtig meget inspiration.
  Jeg har haft købt “Snack bag” men synes desværre de bliver ret hurtigt ulækre i forhold til prisen også selvom, at jeg gør dem ren. Fungerer Stasherbag bedre i din optik?
  På forhånd tak.
  Kh Amalie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Amalie, dejligt du kan bruge mit indlæg 🙂 Jeg Synes faktisk stasher bags er lettere at gøre rent i forhold til snack bags, men jeg har kun haft dem i en lille måned. Så ved ikke hvordan de er på den lange bane. KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christin

  Virkelig inspirerende lesning! Takk for det 🙂 Utrolig hvor mye som har forandret seg også ift flyvaner og innkjøp av klær på få år; tenker meg virkelig om mange ganger før jeg evnt. kjøper noe nytt, eller setter meg på et fly for en for eks. unødvendig jobbreise/weekendtur) Kunne ikke falle meg inn å fly til København fra Oslo lengre heller; kun buss eller tog.

  Igjen, takk for at du inspirerer til en bærekraftig livsstil!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Christin, tak for din kommentar. Ja det er ret vildt hvor meget der har ændret sig. For mig har det særligt været det seneste år. Men det er fedt og motiverende at mærke.
   KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • SIlle marie Rasmusen

  Mega fedt indslag! Jeg vidste ikke sodastreamer er dårligt for miljøet. Hvorfor det? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Sille, tak! Jeg skriver ikke at en Sodastreamer er dårlig for miljøet men i vores forsøg på at have en bæredygtig husholdning, har vi kigget vores vaner igennem og taget dem op til overvejelse. Én af dem var dagligt at lave danskvand og da vores sodastream bruger både strøm og en patron, så sparer det os både penge ved køb af patron, mindre forbrug og mindre strøm. Og i og med vi ikke savner den, har det været meget let. Det er ikke noget vi har brugt særligt meget energi på, og jeg tror ikke som sådan miljøbelastningen er så stor ifht fx. kød og fly, men det var værd at tage med, om ikke andet for øvelsen i at reflektere over hverdagsforbruget.
   Mvh Frederikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Martha

  Mange tak for indlæg, og især den sidste del om den dårlige samvittighed. Jeg kører selv uden kød, handler i net, bruger genanvendelig rondeller, oplevelsesgaver og alt det der – men når jeg så “falder i” og køber en flaske vand eller en pose, kan jeg blive nærmest ked af det. Jeg synes, det kan være svært at finde en balance, hvor man også tillader sig at forbruge, uden at det bliver en synd.

  Noget helt andet; dit hår er blevet virkelig pænt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Hej Frede,
  Jeg er pp jagt efter et metal-kaffefilter til havremælk. Ved du om dit kan bruge til det?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Ida, det er i hvert fald det jeg selv bruger og jeg er fint tilfreds med det 🙂 Men har ikke prøvet andre. Mvh Frederikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • A

  Hej!
  WOW for et fedt indlæg – det er super sejt af dig selvom du som tidligere nævnt måske ikke ser det som en kæmpe livsomvæltning. Jeg vil lige høre hvor dine krus er fra den man ser på billede 1 og om de kan fås online evt?
  Alt ros herfra 😘

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej A, Tak! Forstå mig ret, det har været en omvæltning og et stort arbejde, men det har ikke forringet vores livskvalitet eller gjort at vi lider et stort afsavn til hverdag 🙂 Koppen er fra den Peter Shire 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nana

  Et godt og inspirerende indlæg – dejligt, at man ikke er alene om at forsøge at lægge livstilen om. Men jeg har et spørgsmål vedrørende sodastreamer, er den en stor synder?
  Mvh Nana

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Nana, tak for din kommentar og dejligt du kan lide indlægget. Jeg tror ikke Sodastreammaskinen er en særligt stor synder, men vores bruger strøm og så køber vi jævnligt kulsyrepatroner når den er i brug i dagligdagen. Så det er en mindre ting, som vi fandt ud af ikke gjorde den store forskel for vores hverdag og så pakkede vi den væk. Så det er egentlig bok mere en personlin vane 🙂
   KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • God inspiration – jeg har også i år erhvervet mig sugerørene og for alvor smidt allé de skodklude ud, der var, valgt plast-vatpinde fra og handlet med net – både til dagligvarer, men også husket at få et med 8 ud af 10 gange, når jeg har shoppet tøj/gaver/sko mv., og blevet bedre til at takke nej til fx brødkurv eller lign., hvis jeg ved, jeg ikke får den spist, for at minimere madspild.

  Lidt har også ret 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Tak for din kommentar og dejligt at kunne inspirere. Jeg er egentlig også blevet bedre til at have net med eller tage indkøb direkte i tasken eller klapvognen (der kan være meget) men i tøjbutikker eller lignende kan jeg mærke en større forfængelighed over at bede om ikke at få en pose. I supermarkedet er det på en måde mere normalt. Men det er endnu en lille personlig udfordring for mig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Elsker de her indlæg – de er så inspirerende! Tak for at vise, at man kan gøre en masse med små tiltag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Sara, tak for roserne 🙂 Jeg synes faktisk ikke der har været den helt store omvæltning, andet end at det er noget man skal huske og dagligt arbejde på at få vanerne integreret. Det er nemlig små eller mindre ting og tilsammen gør det forhåbenligt en forskel. Det jeg tænker batter aller mest er vores elforsyning, kødforbrug og ingen flyveture.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Glædelig Jul - jeg holder fri