adidas Superstar Vegan

Rester eller muligheder? Min yndlings overskudsret

Reklame for toogoodtogo.dk

For godt til at blive smidt ud

I foråret blev jeg ambassadør for Too Good To Go og jeg er kæmpe fan af konceptet – fordi det er jo helt skørt med alt det mad der bliver smidt ud, og selvfølgelig skal store virksomheder følge en helt masse procedurer der betyder at de ikke kan gemme mad, selvom det måske godt kunne holde en dag eller to mere. Der er noget praktik, administration og hygiejne der skal gå op. Men at finde en løsning der griber fat i det vakuum der skabes mellem madspild og fødevarehygiejne og holdbarhedsdatoer, det er smart. Jeg har primært testet deres lykkeposer i alt fra blomster, bagerbrød til aftensmad og nu skal vi prøve noget nyt – min yndlings overskudsret.

Kender I TGTG konceptet? Bruger I det?

Rester eller muligheder?

Kender I det når man åbner køleren og der kun er “rester”? eller når supermarkedet har et kedeligt udvalg? Eller grøntsagskassen synger på sidste vers? ELLER når i har reddet en pose mad fra et supermarked (gennem TGTG appen selvfølgelig), og du bare tænker “hvad fanden skal jeg lave?” eller som jeg ofte tænker “det her er overhovedet ikke ingredienserne til lasagne?” og så du ender med at købe ind for 450kr. til en enkelt dag. Det kender jeg, og det er også derfor jeg oftest overlader madlavningen til min mand, for han ser ikke rester, når han åbner køleskabet. Han ser mulighed.

Han ser 2 rødbeder og tænker at de kan ovn bages og spises med olie og friske krydderurter, han ser en kedelig stængel selleri, en kvart centimeter bacon og et løg, og tænker “vi skal have en lækker pastaret”. Jeg er meget mere sådan “jeg vil have lasagne, og nu køber jeg ind til det” typen. Sådan er jeg indrettet i hovedet og jeg øver mig konstant på at vende min tankegang om, og se muligheder, istedet for rester. Hvilket hold er I på?

Min grundsten (i livet og kosten)

Selvom jeg ikke er super velbevandret i et køkken, så har jeg en ægte madglæde, og den centrerer sig om mange forskellige køkkener. Men en særlig favorit, er alt med pasta. Jeg elsker pasta. Og jeg kan bryste mig af, at uanset hvor meget på røven jeg har været, har jeg undgået at spise spagetti med ketchup. Det er jeg ret stolt af, haha.

Det jeg elsker ved pasta er at det kan skræddersyes til selv det kedeligste køleskab og de underligste rester, men også til hvad end du finder på madspildshylden i dit supermarked, eller når du redder mad hos Too Good To Go. Og med førnævnte geniale mand, så har vi efterhånden et ret vel ekviperet køkken, så vi med få ingredienser kan trylle en (pasta) ret ud af hvad som helst. Så det er altså min yndlings overskudsret, i hvilken som helst form.

De tre vigtigste ting

Men der er tre ting der for alvor har revolutioneret vores pastagame; Mørk og hvid misopaste, som giver det der ekstra umami – salt og udefinerbart, men en form for kompleks bouillon. Tørrede svampe – sidste år tørrede min mand et batch karl johan svampe i ovnen og dels fylder de ingenting, og udblødt i vand kan de levere svampepasta i laaaang tid. Men de kan også opgradere ovnbagte grøntsager, en lasagne eller hvad ved jeg. I år har vi ikke haft held til at finde svampe, så de er købt i vores lokale supermarked. Sidste ting er et decent udvalg af krydderurter. Jeg lavede min krydderurtevæg og med varierende succes har vi skiftet lidt ud, pottet om og tilføjet. Lige nu står den på mynte, citron verbena, rosmarin timian og dild (og noget jeg ikke ved hvad er haha). Og det giver altså en god base til de fleste retter.

Min yndlings overskudsret

Forleden udfordrede Too Good To Go mig til at lave min yndlings overskudsret – men jeg har altså ikke én. Så derfor går jeg tematisk til værks, for jeg synes at pastaretter er den bedste måde, dels at bruge random rester, men også bruge grønt som jeg ellers ikke lige ved hvad jeg skal gøre med – der er så mange muligheder at det nææææsten ikke kan gå galt – det kan det godt. Jeg nævner ingen navne, men en jeg kender har engang lavet pasta med rom i…

Jeg er jo ikke kok eller noget der hen ad, så jeg har samlet nogle pastaretter som er mine favoritter, men opskrifterne er fra mere kyndige hænder end mine, og det er dem jeg som oftest tyer til, når det skal gå hurtigt, være nemt og køleskabsudryddende. Og forgive me, for det er ikke avancerede retter, men de er gode 🙂 Og så øver jeg mig i at afvige fra opskrifterne og bruge det der er, hvad jeg har og det jeg har lyst til. Se dem som en inspiration og prøv dig frem.

Svampepasta med fløde

Pasta al limone

Cacio e pepe

Lasagne (i uendelige fortolkninger – vegetarisk, med linser og med kød)

Spaghetti Bolognese (brug halv mængde kød og suppler med alle de grøntsager du ikke ved hvad du skal gøre med)

Pasta med græskar

Ps. En salat af raddichio (som tit er sådan en salat der er sat ned til en 5’er eller kan reddes), skiver af pære eller æble (evt. blommer) og lidt blasamico, citron, salt og peber er en genialt side til en hver pastaret.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

adidas Superstar Vegan