Det skal vi lave i julen

Bellakvarter

Reklame for Bellakvarter

I marts fik jeg et opkald fra min agent hos Bloggers Delight, som spurgte om vi nogensinde havde overvejet at flytte til Ørestad. Promte svar: Nej.

Jeg er født og opvokset i indre København og da min far flyttede om på den anden side af Frederiksberg Have, følte jeg vitterligt at han lige så godt kun flytte over Storebæltsbroen. Så. Langt. Væk. Det var de skønne teenageår hvor ens verden er inden for en radius af de nærmeste venner. Siden da har jeg boet rundt omkring i byen og nu på Ydre Nørrebro, hvad jeg dengang også havde syntes var LANGT væk. Nu føles det som en del af (det indre) København.. Perspektivet rykker sig med årene og med byen – heldigvis.

Vi har haft snakken om land vs. by mange gange, for der er noget i mig (og i min mand) der trækker os mod natur, mod have, mod en lettere tilgang til det udendørs. Et område uden for, med planter, grønt, et sted at gro. Det bliver vi bekræftede i hver gang vi er i sommerhus. Det huer os. Men sådan har det været i alle de år vi har været sammen (ca. 100 år), men det er selvfølgelig blevet forstærket efter vi har fået et barn. Og at se ham, selv gå ud i haven, lege, feje (?), grave og hygge – så river det lidt i brystet at skulle tilbage til Nørrebro og en smal gård hvor der lidt for ofte bliver omtalt rotter.

Efter vi har besluttet at udvide husstanden med endnu en beboer, så har vi selvfølgelig haft snakken igen, igen. Og så kom samarbejdet med Bella Kvarter op igen, for Corona og alt det jazz, så blev det jo udskudt og rykket og kunne vi eller hvad? En af det tungest vejende grunde til jeg sagde ja, var dog, det andet og mere bæredygtige perspektiv på boliger, som Bella Kvarter kan bryste sig af, men også for at udfordre mine egne fordomme og forestillinger om hvor vi egentlig skal bo. Så jeg sagde ja tak og i weekenden kunne vi endelig vende snuden syd på og besøge Bellakvarter, udforske området og se to af de lejligheder som er beboelige fra februar 2021.

Bæredygtighed

Bellakvarter er DGNB certificeret, og modsat Øko-tex, GOTS, Svanemærket og Ø-mærket som jeg kender fra fødevarer, mode og livsstils produkter, så ved jeg intet om bæredygtighed og certificeringer heraf, i forbindelse med boliger og boligområder. Jeg er simpelthen aldrig stødt på det før. Vores lejlighed i en bygning opført i 1901, har i hvert fald ikke været rundt om DGNB.

At Bellakvarter er DGNB certificeret er ret sigende for området og hele tilgangen til byggeri og område, så tillad mig lige kort at udfolde hvad det står for.

“DGNB består af en række kriterier og underkriterier, der tilsammen bruges til at evaluere en bygning eller et byområde. De kvaliteter, som vurderes gennem DGNB, har afsæt i de oprindelige tre bæredygtighedsaspekter fra Rio-erklæringen (miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed), som i DGNB-ordningen suppleres med vurdering af tekniske kvaliteter, der dækker over de fysiske rammer, og af proceskvaliteter, som dækker over selve udviklingsprocessen.”

DGNB bygger altså på en holistisk tilgang til bæredygtighed, i byplanlægningen, byggeprocessen og i områdets levetid. Helt konkret har Bellakvarter nogle forskellige tiltag der skal sikre ovenstående parametre som blandt andet; Skybrudssikring, en optimeret og intelligent affaldssortering (yay), grønneområder integreret mellem bygningerne og i gårdrum, grøn energi fra egen vindmølle og endeligt så bygninger og boliger med et lavt energi forbrug. Bellakvarter består derudover også af en blanding af erhverv (vi kender jo Bella Center og Fields fx.) og private boliger som både tæller ejer, leje og almene boliger.

Gertrudehus

Jeg besøgte både Emmahus og Gertrudehus i Bellakvarter (imens jeg sendte mine to mænd på en trilletur i området). Gertrudehus har det, som ejendomsmægleren kaldte for tårnet, med sine 12 etager og en forrygende udsigt. Lejlighederne er mellem 2-5 værelser fra 59 kvm til 97 kvm. Alle lejlighederne har altan, eller udgang til have/gård. Gennemgående er et åbent køkkenalrum, et stort badeværelse (seriøst jeg har det sådan varmt ved tanken om at have vaskesøjle og plads til puslepude og vasketøj på badeværelset…), store vinduespartier og så mindre soveværelser. Jeg spurgte faktisk min far og hans kone der begge er arkitekter, om kvadratmeter fordelingen, og de sagde at et stort fællesrum og små soveværelser er sådan man bygger nu, og hellere flere små værelser til opbevaring og kontor, end store soveværelser. Opgangene i alle bygningerne jeg besøgte var lidt eye candy for mig – lyst terrazzogulv og hvide gelændere. Pænt.

Effektivitet, natur og et nyt lokalområde

Da vi var på besøg, startede vi dagen med at se lidt nærmere på området. Jeg havde jo spurgt jer til råds i forvejen, men jeg havde også totalt overvurderet hvad man kan nå og ikke nå med et barn på to som skal sove lur, graviditetsbegrænsning på hvor langt jeg kan gå og bare life in general. Så vi satsede på det nære område og startede med en kop kaffe i Byparken, kiggede på nogle unger der trænede fodbold (et hit for JJ) og så brugte vi det meste af tiden på aktivitetstaget lige ved Emmahus. Det var helt klart et kæmpe hit og kunne sagtens være destination for en tur, i sig selv. Der var lidt urban gym, basket og fodboldbane, trampolin og en stor rutschebane ned til en legeplads. JJ var ikke til at slæbe med der fra. Derudover så kender vi Amager Fælled og Vestamager Naturcenter, som er to geniale steder med børn og helt fantastiske naturområder med vider og plads til lange ture. Jeg og JJ fik forleden besøgt Dinos legeland for første gang og det var virkelig også et hit i sig selv.

Og så er der jo Fields, hvilket ikke går en gammel centerrottes næse forbi. Der er bare noget med en frappucino og at handle ind i tørvejr der kan noget. Sådan er det. Men jeg snakkede med ejendomsmægleren om at det har været et fokus for byplanlægningen at der var lokale indkøbsmuligheder i selve kvarteret, så det hele ikke bliver for “centeragtigt” og at der kan opstå en lokalefølelse, omend det stadig er en Netto eller Rema100. Det at man ikke skal igennem et center for at handle, gør en forskel.

Jeg fik også et lille indblik i nogle af de projekter som ikke er helt færdigt endnu (der bygges stadig, men de fleste boliger er færdige). Blandt andet en byhave med tilhørende nyttehaver hvor beboerne selv kan dyrke jorden, hvilket lyder fuldstændig fantastisk. Og så spottede jeg på et kort, et rekreativt område med dyr, men det nåede vi ikke fordi – måske er det ikke helt på plads endnu? Men her kan jeg godt, igen, sætte vores smalle Nørrebrogård, sådan en hvor der hele tiden kun er én stribe sol, op til overvejelse. For en nyttehave (omg) og grønne områder som ikke er et cover-up for et affaldsskur, det er virkelig lækkert. Jeg tænker det kommer til at fordre sådan en slags landsby stemning, hvor ungerne render over til hinanden, og man hilser hele vejen ned ad gaden.

Det er et område i rivende udvikling og et besøg en grå novemberdag yder det heller ikke retfærdighed. Jeg glæder mig virkelig til at se hvordan det udvikler sig, og hvordan Ørestad og Bellakvarter lige om lidt, måske er en del af København (postnummer-wise er det faktisk..), som jeg forstår, ligesom Ydre Nørrebro er blevet det de seneste par år.

Der er stadig ledige lejligheder i Bellakvarter, dem kan du se her, og ud fra min egen research (5 flytninger på 2 år) så er det faktisk ganske fine kvm priser for lejebolig i København. Der er åbent hus tirsdag og torsdag kl. 16:30-17:00 og igen søndag fra 15:00-16:00, det kan du læse mere om og tilmelde dig her.

Flytter I så til Bellakvarter?

Det har flere venner og familiemedlemmer skrevet og spurgt om, og nej det gør vi ikke. Vi flytter lige præcis ingen steder. Selvom flere kvadratmeter og dét at være tættere på natur, virkelig trækker i os, i ny og næ, så har vi en anden plan, og 2020 har, på trods af alt sin skørhed, faktisk bevist at vi gør det helt rigtige, for nu. Men det kommer jeg ind på i et andet indlæg.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det skal vi lave i julen