Monday outfit

Tuesday Q&A: Lærke Valum

nune mads norgaard sakura.jpg
nune mads norgaard sakura 1.jpg
nune mads norgaard sakura 2.jpg

Så er det blevet tid til at introducere et nyt koncept her på bloggen – Tuesday Q&A

Igennem mit arbejde i modebranchen og bloggen, støder jeg ofte på nogle spændende tiltag og nye initiativer og vigtigst af alt, nogle seje personer, med vilde ambitioner om at gøre en forskel. Dem vil jeg gerne give lidt spalteplads her på bloggen. Jeg er selv meget optaget af nye initiativer der beskæftiger sig med bæredygtighed, økologi og zero waste, men det har indtil videre mest omhandlet fødevarer, og været et emne der har optaget mig udenfor bloggen. Nu har jeg besluttet at inkludere emnet lidt mere her på bloggen og forhåbentligt bliver både i og jeg, klogere herom. Første Q&A er med designer Lærke Valum der står bag online shoppen Nune der sælger sweatshirts og illustrationer. Jeg har spurgt Lærke, hvorfor hun producerer økologisk tøj, hvad der inspirerer hende og hvilken smiley hun sidst har sendt. Læs med her.

Frede: Hej Lærke, fortæl lidt om dig selv
Lærke: Jeg er et nysgerrigt og meget undersøgende menneske, med tendens til at blive lidt nørdet med visse ting. Specielt i mit arbejde som designer kan jeg blive helt optaget af små detaljer og udtryk jeg gerne vil have frem.
Men samtidig er jeg virkelig distræt og lever nogen gange lidt i min egen verden.

Frede: Hvornår startede du Nune?
Lærke: Jeg fik ideen sammen med min kæreste for over et år siden, og de fleste produkter var færdige i sommers. Hvad angår webshop, så er det vist ikke for meget sagt at det tog lidt længere tid end jeg havde regnet med. Men den åbnede i december.

Frede: Dine produkter er økologiske og produceret i DK, hvorfor?
Lærke: Fordi det er en noget jeg gerne vil arbejde hen mod som designer.
Lige nu er vi et helt lille nystartet firma,og kan desværre ikke leve værdierne helt ud. Men vi går så langt som vi kan.
Økologi er en værdi for mig i min hverdag og derfor også i mit arbejde. Trøjerne er økologiske og produceret med 90 reduceret CO2 udledning i forhold til normalen. De er dog produceret i Indien, selvom jeg gerne vil være med til at støtte produktion i Europa og Danmark. For ved at flytte mere af produktionen tættere på, kan vi sikre gode arbejdsforhold, kvalitet og skåne miljøet fordi tøjet ikke skal sejle jorden rundt og det giver mulighed for at meget tættere samarbejde mellem produktionsstedet og designeren.
Broderierne bliver derfor lavet her i Danmark. Og vi har brugt lang tid på at udvikle de endelige broderier sammen med producenten som jeg også har besøgt af flere omgange.

Frede: Hvordan forstår du bæredygtighed og hvad betyder det for dig?
Lærke: Bæredygtighed er noget jeg er flasket op med. Jeg er opvokset på Djursland i det mange ville kalde et slags hippiemiljø og både derhjemme og på min friskole, har det at man skal tage ansvar for naturen og miljøet været en naturlig ting. Derfor er det også naturligt for mig at tage denne værdi med over i mit arbejde i modebranchen. En branche som længe har kørt i et højt gear, hvor produktionen er gået hurtigere end nogensinde for at tilfredsstille markedets efterspørgsel af billige produkter. Det er krævende for både mennesker og miljø og for designerene. Så jeg synes at når vi snakker bæredygtighed i forhold til tøj, så er der en tidslighed i det. At det er af god kvalitet og er gennemarbejdet i sit udtryk kan gøre at det får en værdi, så vi ikke skiller os så hurtigt af med det, og på den måde kan man være med til at mindske produktionen.

Frede: Hvad inspirerer dig i din hverdag?
Lærke: Det er svært at sætte ord på. Hvad jeg konkret er inspireret af kan svinge fra alt fra tomrum til bogstaver og rumskibe. Gerne samtidigt. Og så kan jeg godt lide ikke at gå den nemmeste vej.
Men som de fleste designere er jeg optaget af den tid vi er i, hvor vi som mennesker er henne og det påvirker mit design, ofte helt intuitivt.

Frede: Hvilken emoji sendte du sidst og til hvem?
Lærke: Den sidste emoji, jeg sendte var nok til min kæreste Hans Peter og det var sådan en smiley som er mere glad end en almindelig smiley. Eller også var det et hjerte til min mor. En af de to.

 

6 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Monday outfit