MONDAY KICKS #13

Tuesday Q&A: Sille Nørgaard

womendeliver.jpg
I næste uge løber den internationale ligestillings og kvinderettigheds konference, Women Deliver, af stablen i København. I den anledning har Sille Nørgaard, grundlægger af Mangfold, designer Mads Nørgaard og Majken Gilmartin fra Eir Soccer, taget initiativet til at designe en kåbe, en hyldest til kvinderettigheder og FN’s Sustainable Development Goals, hvor nr. 5 er Gender Equality. Kåben koster 999 kr. og kan købes i Nørgaard Paa Strøget og online her. Kåben er inspireret af bokseverdenen, og symbolerne på ærmerne er en fortolkning af de traditionelle kønssymboler.

Jeg har stillet Sille Nørgaard et par spørgsmål om kvinderettigheder, fremtiden og emojis.

Hej Sille! Hvis jeg nævner ligestilling eller kvindekamp, er der mange af mine veninder der rynker på næsen, forestiller sig brændte bh’er og undrer sig over om der er noget at kæmpe for. I min hverdag oplever jeg ikke ligestillingskampen på nært hold, men det er der mange der gør – hvorfor er den vigtig?

Hej Frede! Spørg dine veninder om de aldrig har følt et pres over at skulle være noget særligt, se ud på en særlig måde, være optaget af noget særligt, sidde på en særlig måde, mene noget særligt, finde sig i noget særligt osv bare fordi, de er kvinder? Ligestilling er en kamp for frigørelse til at være den, man er! Uanset om man er dreng eller pige, mand eller kvinde eller oplever sig som noget midt imellem eller udenfor. Ligestilling er vigtigt for den enkeltes liv, for at føle at man kan være til med alle sine facetter og for at man kan bruge sit liv på det, man drømmer om og er god til. Arbejdet for ligestilling er også vigtigt for fællesskab, samfund og for en bæredygtig fremtid – for hvor bæredygtigt er det ikke at udnytte alles potentialer? Og det er desværre stadig tilfældet i dag. Drenge og piger mødes forskelligt og stereotypt fra det øjeblik jordmoderen siger ‘det bliver en dreng/pige!’ – Og der hersker stadig en stærk forestilling om, at kvinder er gode til noget og mænd til noget andet, hvilket giver henholdsvis mænd og kvinder nogle privilegier og nogle barrierer, men vigtigst af alt ikke giver fri mulighed til at være eller gøre, som man nu ønsker. Med andre ord handler ligestilling i dag også om diversitet og plads til at være sit køn på sin egen måde, og dermed også om at bekæmpe ideen om, at køn skal bestemme menneskers livsmuligheder. 

Gender equality er et af FN’s Sustainable Development Goals, hvad er dit ønske om en bæredygtig fremtid med ligestilling i fokus?

Jeg drømmer om en fremtid, hvor gamle normer om køn ikke dikterer menneskers liv og samfunds organisering. Hvor det er ligemeget om du er født som Mohammed eller Matilde, hvis du drømmer om at blive leder, smed, blogger whatever, og ønsker et sundt liv uden vold, med godt helbred og plads til potentielt både fritid-, familie- og arbejdsliv. Og hvor stereotype forestillinger om køn ikke sætter sig igennem i samfund og skaber ulige muligheder for fx kvinders adgang til topposter eller mænds adgang til barsel. Vi lever i 2016, vi har rigeligt med evidens på at køn er mangfoldigt og menneskers biologiske køn ikke er bestemmende for om vi fx er gode forældre eller ledere – så lad os fyre den af, springe ud, vise og bruge hele paletten af identitet (og ikke kun den lyserøde/lyseblå) – så bliver vi med garanti mere lykkelige, får bedre selvværd, præsterer bedre, udnytter vores potentiale, får bedre samfund  – og verden bliver ganske enkelt bare et sjovere sted at være!

Hvem er din inspiration i dit arbejde med køn og ligestilling?

Mig selv og Prince

Og for en god ordens skyld – hvad er den sidste emoji du sendte?

Et hjerte  

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MONDAY KICKS #13