071217: Copenhagen in my yellow dress

Hvorfor jeg ikke giver julegaver

kngu0168-2-kopi

Photo: Alona Vibe

Jeg har nu et par gange nævnt at jeg ikke giver julegaver. Det er der flere der har skrevet og spurgt ind til, om jeg ikke vil dele lidt tanker om. Og jo da! Jeg fortæller faktisk lidt om det i vores SMART the podcast juleedition her.

Jeg giver ikke julegaver

Det er et par år siden at jeg tog en beslutning om at jeg ikke ville give eller modtage julegaver. En stor beslutning, da resten af min familie giver julegaver og fejrer jul i stor stil. Det meste af den i hvert tilfælde. Som skilsmissebarn fra en hippiefamilie, er juletraditionerne ikke slået helt igennem og derfor er julen lidt up for grabs hvert år. Hvor skal den holdes? Med hvem og hvordan? Det er egentlig helt fint, men det har også betydet at jeg ikke har det der knugende forhold til julen, dagene op til juleaften og selvfølgelig det store traktement. Det kan jeg se og opleve at rigtig mange omkring mig har. Hos os har det været forskelligt fra år til år og ofte som gæster hos andre.

Jeg har en gigantisk familie og julegavelisten kan være oppe på 18-20 personer der skal gives gave til – det er noget af en udskrivning skulle jeg hilse og sige. Det har også betydet at vi i forskellige omgange har sat et gavebudget for at alle skulle kunne være med. Det er jo også meget fornuftigt, men det betyder også at jeg befandt mig i diverse dimsebutikker for at købe dette og hint til en 50’er. Noget jeg tænker de færreste har brug for i deres liv – som dimseminister ekstraordinaire, har jeg i hvert fald ikke. Det skal virkelig ikke forståes som utaknemmeligt eller forkælet, men jeg mangler ingen ting. Og det gør dem jeg holder jul med, heller ikke. Ved ikke at give julegaver så frigør det lidt budget til fx fødselsdagsgaver… Smart ik?

Gaverne er ikke det bedste jeg ved

Da jeg holdt min første jul uden gaver, gik det også op for mig, hvad jeg elsker ved jul. Stemningen, lysene, maden og vigtigst af alt, samværet med min familie. Det tydeliggør også hvad jeg ikke bryder mig om. Stress forbundet med at skulle nå at købe alle gaverne, den dårlige samvittighed over at bruge for mange penge på gaver eller ikke have råd til at købe de gaver man gerne vil give og så på selv juleaften, det fokus der er på hvornår der skal gives gaver, hvem der får hvad og af hvem. Jeg kan selvfølgelig kun basere det på min egen erfaring, men julen er blevet mere nice for mig, uden gaver. Derfor har jeg besluttet at fortsætte den tradition.

Det har taget lidt tid for resten af familien at forstå og acceptere, og jeg fik også selv æren af at forklare det til de mindste børn i familien. Jeg forklarede at jeg hellere ville bruge julen på at være sammen med min familie, spise god mad og se julekalender. De tog det overraskende godt og har ikke spurgt til det siden, haha.

Sidsel spurgte mig om jeg ikke savner det når det er juleaften og alle andre giver gaver, men det gør jeg faktisk ikke. Det er ikke fordi jeg ikke bryder mig om gaver – slet ikke, det er det bedste jeg ved, men det er ikke det bedste jeg ved, ved julen.

Så there you go, en forklaring og lidt overvejelser om gaveræs og forbrug, fra min side. Hvordan er jeres juletraditioner, sådan gavemæssigt? Og hvad tænker i om at droppe julegaverne?

Læs Sidsel og Lasses overvejelser omkring samme emne her.

12 kommentarer

 • Sigrid

  Vi har i mange år trukket ét navn, som vi både har skullet købe en gave til og lave en hjemmelavet gave til. Budgettet har været 300 kr., så det har været muligt for alle at være med til. I år medbringer vi bare to hjemmelavede gaver, som vi spiller om.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katerina

  Vi har besluttet at det kun er børnene der for gaver…og vi andre køber en lille ting til pakkeleg i stedet! Selvfølgelig ender man op med at få mærkelige dimser…meeen med lidt god fantasi og kreativitet, fungerer det faktisk rigtig godt! Og så skal man kun købe en eller to gode ting i stedet for noget til hver

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frederikke

  I år har jeg bedt om, at vi (min mand, mig selv og to børn) ‘kun’ får én gave fra hver giver. Simpelthen fordi vi ikke mangler noget og fordi jeg gerne vil lære mine børn, at julen ikke kun handler om en masse gaver. Jeg kan selv godt li’ at give og få, men ikke 10 på en aften. For mig er set vigtigere med netop maden, lysene, at være sammen. Min familie har taget pænt imod det, og jeg håber, at de med tiden nedskalerer mængden mellem dem selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Synes jeg bliver stemt ned hver gang jeg foreslår jul uden gaver. Kunne være fedt at bruge pengene på en rejse i julen istedet, og ja måske en lille gave til børnene.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cassandra

  Jeg har haft tanken om ingen julegaver i tre år nu, men jeg har ikke sådan rigtigt foreslået det endnu. Hvad gjorde du dig af forberedende tanker om familiemedlemmer, der måtte blive kede af det? Kunne du skifte mening igen? Jeg har et barn, som jeg selvfølglig vil fortsætte med at give julegaver, men tanken om at fokusere på fællesskabet, hyggen, maden osv. tiltaler mig på 3.-4. år. Help a anti-Christmas-presents-gal out

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna-liv

  Præcis, det er så genialt! Jeg skal holde julen med min mor og min lille bror og vi har besluttet at give en gave hver og det må være det man kan give, så min lille bror har lavet hjemmelavet gaver. Jeg har købt i alt to gaver, det har været meget nemt og hyggeligt uden stress. Glædelig jul 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla Bjørn

  Jeg er kommet frem til det samme – julen er ikke gaverne. Nu har jeg jo så en lille søn, og selvfølgelig vil bedsteforældrene gerne forkæle. Men faktisk returnere vi de fleste gaver og sætter pengene ind på min søns konto.
  Jeg havde faktisk kun et ønske til min søn i år – en lækker pendleton håndklæde poncho. Og det får han hvis det kommer på udsalg.

  Glædelig jul søde freddi

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ulla Jensen

  Det er en super ide, jeg syntes julen drejer sig om at være sammen , afslappet og uden stress..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Vi har også aftalt af fra næste år giver vi heller ikke julegaver. Vi indbetaler i stedet hver mdr en lille sum penge til en rejsekonto og så rejser vi alle sammen på ferie sammen når kontoen tillader det 🙂 jeg synes personligt også hurtigt st julegaveræset kan ende i bytte bytte købmand, og så handler julen for mig også mere om samvær og hygge med familien! Så jeg forstår dig udemærket 🙂 god jul!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Vi giver også kun gaver til børnene, men det kunne man reelt også sagtens droppe – de ville jo ikke mangle det. Min kæreste og jeg har aldrig givet julegaver, men i stedet køber vi noget sammen vi ønsker os, men jo ikke mangler – et sofabord, kunst, en middag mv. Og så køber jeg adventsgaver til ham, hvilket jeg elsker fordi det er så svært at finde gode små gaver, men jeg synes selv jeg lykkes ret godt med det 🙂

  Din mere “ekstreme” tilgang vil jeg lige overveje. Det kunne godt være, man skulle tage skridtet helt ud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Betina

  Jeg synes virkelig, at du har fat i det hele rigtige! Gid alle havde det sådan. Julen nu til dags handler mere om, hvem der får de fedeste og dyreste gaver end selve hyggen. Ej hvor er du sej altså!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Jeg er sååå enig og jeg er glad for at det kun er børnene, der får gaver i vores familier. Der er godt nok mange, der er målløse over, at man ikke dyrker julegaver. Det virker endda lidt som om, at dem der bliver ekstra “foragede” også er dem der i bund og grund, er ret misundelige på ens ikke eksisterende gaveræs:) Rent symbolsk bruger min mand og jeg, pengene fra vores julegave til hinanden, på en rigtig lækker middag, når børnene alligevel er på juleferie hos bedsteforældre.
  God jul – uden gaver og stress (ihvertfald MINDRE stress:)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

071217: Copenhagen in my yellow dress