Denim jakke og solstråler

En jul uden gaver – nu med barn

En jul uden gaver

“Det er ikke fordi jeg ikke bryder mig om gaver – slet ikke, det er det bedste jeg ved, men det er ikke det bedste jeg ved, ved julen.”

Jeg skrev dette indlæg sidste år, som i tog så godt imod. Vi fortsætter samme princip i år og altså hverken giver eller modtager julegaver. De to store forskelle der dog er i år, er at jeg 1. er hjemme i Danmark og skal holde jul hos min svigerfamilie. 2. Jeg har en søn som skal holde sin allerførste jul. Uden han nogensinde kommer til at huske det. Men med en stor og kærlig familie der rigtig gerne vil forkæle ham med julegaver. Og det kan jeg jo godt forstå. Det er slet ikke fordi vores familier ikke respekterer hvad end vi vælger, men alligevel rumsterer det lidt.

Der er også den faktor, at vi skal flytte to gange lige efter jul. Så på den måde er det jo federe at skulle flytte færre sager…

Gaveregler ?

Derfor har jeg virkelig tænkt meget over hvordan og hvorledes vi skal gøre. Her er mine overvejelser:

 • Skal vi fuldstændigt frabede os julegaver på JJs vegne, fra hele familien. Det har jeg nærmest lidt svært ved fordi at jeg ved at det betyder rigtig meget for både bedsteforældre og andre nære familie medlemmer at give ham noget. De har også glædet sig til hans første jul og det er endnu en stor del af julen, det med gaverne. Der er noget symbolsk og noget hyggeligt forbundet med det, for dem, selvom det ikke betyder noget for mig og min kæreste, eller JJ.
 • Ønske os penge til JJs børneopsparring. Det er en lidt ‘praktisk’ måde at komme udenom det med gaverne på, men samtidig er det den gave han vil kunne bruge bedst – omend om lang tid. På den anden side er det sgu også lidt krævende at ønske sig penge, og fokus kan hurtigt komme på ‘hvor meget’ der bliver givet for. Og det skal det jo slet ikke handle om.
 • Skrive en specifik ønskeliste med ting han, eller vi mangler til ham. Han vokser snart ud af sin ulddragt, han kunne godt bruge et eller to stykker legetøj som passer til hans alder efter jul og så mangler vi et par ting til når JJ skal opleve Thailand for første gang. Men denne løsning bliver også meget en ‘bestillingsliste’, hvilket jeg på en måde synes er lidt ærgerligt og måske fjerner lidt af glæden ved at give. På den anden side så undgår vi at JJ får gaver som vi ikke har brug for og giveren, giver noget som helt sikkert vil blive brugt.
 • Skrive en ønskeliste med inspiration til gaver JJ kunne mangle eller som er ikke materialistiske. Fx ovenstående ting som han mangler eller snart mangler, et medlemskab af Danmarks Naturfredningsforening, Pandaklubben, børnebogklub eller lignende.
 • Den sidste løsning er ikke at melde noget ud og bare se hvad der sker. Måske er det bare mig der overtænker det og dermed dræber lidt af ‘julemagien’…

Hvad gør i?

Hvad siger i til det? Har i børn selv eller børn i familien og har lavet regler eller fundet en genial løsning til gavegivning? Er i glade givere der er blevet pålagt latterlige regler som gør det for kedeligt og bestillingsagtigt? Eller har i nogle gode ideer til gaver som er brugbare (alt er relativt) eller ikke materialistiske – måske endda med et godt formål? Byd ind!

Næste spørgsmål er jo så hvad søren vi gør når han bliver ældre og forstår dels julen og gaverne. Men også ser hvordan andre får og giver. Kan vi så holde fast i, ikke at give gaver eller give meget få? Er det synd (i et i-landsperspektiv)?

27 kommentarer

 • Charlotte Eskesen

  Jeg syntes det hele kan blive lidt kedeligt og korrekt. Det er vigtigst at huske magien. Jeg ville aldrig frabede gaver på mit barns vegne. Du kan sagtens lære dit barn taknemmelighed og mådehold selvom de for fede gaver til jul og fødselsdag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  En idé til når han er lidt ældre, kunne være at ønske sig oplevelser med den han får gaven af – eksempelvis en tivolitur/telttur/legoland/teater/weekend i Aarhus osv. Det er jo noget de fleste bedsteforældre gerne vil med deres børnebørn, men som meget hurtigt også kan blive ret dyrt, så hvis man kombinerer et med julegaven, kan det måske være en måde at få det til at ‘gå op’. Nu hvor han er lille kunne det måske være en mulighed bare at ønske sig bøger. Man kan skrive en hilsen på første blanke side, det gjorde mine bedsteforældre ofte, og så kan I læse det højt som en slags forord når han bliver gammel nok.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Ida, Det er en mega god idé og klart i tankerne her. Men ja, han skal nok være lidt ældre før han kan være væk fra mig. Bøger er på ønskelisten, også til navngivning og fødselsdag – det er så hyggeligt at have.
   KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Min mor elsker at give gaver, og hun går meget op i, at min søster og jeg samt vores børn, får samme beløb. Men samtidig synes hun det er fjollet med så meget legetøj.

  Hun har derfor en konto lavet til ungerne. Så hvis hun giver en pakke tusser (som ikke så dyr) i julegave, sætter hun resten ind på kontoen. Og hvis vi så mangler (det gør vi jo ikke men du ved hvad jeg mener) eks. en løbecykel, så bruges mormors gavepenge på den. Og den kan jo nemt købes brugt.

  En børneopsparing er til langt ude i fremtiden – og super skønt. Men med en konto der ikke er låst, er gaver noget man mangler og ikke bare en overflod.

  Blot en tanke herfra. Du inspirerer mig på området og jeg vil næste år tage mig mod til kun at give gaver til dem vi fejrer julen med – både børn og voksne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Malene, Det er en mega god ide, men måske også lidt meget at pådutte bedsteforældre – hvis de ikke selv finder på det, som din mor har. Men måske jeg kan finde en smooth måde at forslå det 😉
   Det gik mega fint at indføre ikke at give eller modtage gaver for mig, både børn og voksne tog det meget pænt. Er sikker på det bliver fint hos jer også.
   KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

   Helt sinkert svært at foreslå. Måske i forbindelse med en snak om børneopsparing, som de ofte kommer ind på.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Her giver børnene en gave til hinanden (ikke noget dyrt) og så får vores forældre en gave, og vi får en af dem. Det skal være en brugbar gave, dvs. en ting vi ville have købt alligvel, men som vi så venter med. Oldeforældre får et billede, så de hvert år har et godt og opdateret. Som de stiller frem 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Uhhh de klassiske billeder er en god ide! Det kan da være der skal gives noget fra JJ så…!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Vi har en søn som skal opleve sin 3. jul og vi snakker om julegaver herhjemme dagligt. Jeg er meget imod overforbrug og bare at købe/give fordi “det gør man”. Og så gider jeg heller ikke børn som er helt fikseret på gaver…!!

  Så min drøm er en enkelt (og helst købt brugt) gave fra farmor/farfar, en fra mormor/morfar og en lille fra kusinen. Og ellers resten af $$ ind på opsparingskonto’en.

  Jeg hørte om en regel som “1 x want, 1 x need, 1 x read and 1 x wear” som jeg egentligt syntes er ret genialt. Så undgår man alt for meget junk efter jul.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tilde

   Ja den remse bruger vi
   Something you want and Something you need,
   Something to wear and something to read
   Sidste år gav vi vores dreng på 4 1/2 et navne stempel som han syns var the bomb. Vi prøver at sige forskellige ønsker som lidt passer til giveren, noget han mangler og ønsker sig, det funger ret godt. Men jeg forstår godt dine overvejelser!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Camilla og Tilde,
   Det er en mega god remse at følge og giver meget god mening også til de små størrelser. Og smart at skræddersy ønskelisten lidt – også ifht om det kan være noget hjemmelavet eller passe til lidt forskellige budgetter. Det er med i overvejelserne.
   KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Clara

  Jeg er 20 år gammel, og jeg har små søskende på 4,5 og 2 år. De har lært af deres familie, at når andre har fødselsdag, så får de gaver. De har forstået gavekonceptet sådan, at det er “okay” at rive gaverne ud af hænderne på os andre i sit iver for selv at flå papiret af (af vores gaver). De er blevet overforkælet af deres bedsteforældre – og de er så små, at de ikke engang forstå, hvad det betyder. Idet de har pakket en gave op, så skal de videre til en ny. De lærer ikke vigtigheden i, at man sætter pris på, at andre har tænkt på en, og de når ikke engang at se, hvad de har fået. Det stikker simpelthen sådan i mig. Deres bedsteforældre gav dem sidste år 15 gaver hver. Mest blødepakker, fordi mormor er kreativ – men så pak dem da ned i en stor. Eller lad helt være med at give en 4 år lille dreng bløde pakker – han vil da have LEGO! Jeg elsker gaver. Jeg elsker at få dem. Elsker at give dem. Børnene har intet gjort forkert, det er deres forældre, der slet ikke har haft dine overvejelser med sig. Min storebror og jeg var færdige med at pakke vores gaver op efter fem minutter, mens Kalle og Ellen (de små) helt maniske fortsatte uden overhovedet at dvæle ved nogen af dem. Det er ikke deres fejl. Det er deres forældre. Der burde være et loft for hvor meget sådan nogle små sjæle skal forholde sig til sådan en aften. De lærer ikke at sætte pris på noget af det, og det bliver et selvfølge, at når jeg fx bliver 21, så skal de have gaver også… Det er helt forkert. SÅ! Jeg mener kun, at dine overvejelser er sunde og meget fornuftige. Husk dog på, at når JJ engang bliver stor, så er hans ønske måske anderledes end dit og din kærestes. Mit råd vil være ikke at frabede jer gaver til jeres barn, men hav endelig et loft for hvor meget, han skal få. Han forstår det alligevel ikke 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Martha

  TAK for vigtigt indlæg! Jeg er kæmpe fan af ideen om ingen gaver og hvis nogen, så noget ikke-materielt/godt formål. Jeg synes, det er enormt umotiverende at modtage en ønskeseddel, der kun indeholder links til forskellige hjemmesider, som så netop bliver en slags bestillingsliste.

  Om det er synd for ham (eller bedsteforældre)? I disse tider tænker jeg, at det er enormt SUNDT at blive bevist om, at man ikke skal have ting, bare for at have dem – du har også selv lavet indlæg om 465 challenge. Hvis vi skal helt op at ringe, er det en gave til moder jord, ikke at give gaver til hinanden (pudser lige den grønne glorie).

  God dag!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Martha,
   Du har så ret! Vi må også huske på at moder jord skal have gaver i år – og mange år frem!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Clara,
   Det er præcis det jeg gerne vil undgå med JJ og forsøge at holde gaver på et afslappet niveau. Og præcis have in mente at lige nu er han så lille at vi, hans forældre, tager nogle valg på hans vegne, men at han om et par år selv har noget at skulle sige.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katja

  Julen er så fuld af dilemmaer, men heldigvis er det jo tit nemmere at løses andres, end sine egne 🙂 Jeg har ikke børn, men når jeg skal prøve at se det lidt udefra, kunne en logisk løsning måske være, at melde ud, at I gerne vil modtage gaver til jeres barn men ikke til jer selv (evt. for et max. beløb), og så kan I jo begynde at give gaver til børnene i jeres familie/omgangskreds, men ikke de voksne? Ved ikke om det duer for jer, men det kunne da give en form for mening 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Katja,
   Haha ja det er altid lidt sjovere at løse andre, synes jeg.
   Hverken min kæreste eller jeg giver eller modtager julegaver, heller ikke til eller fra børnene i vores familie. Det er gået helt fint de sidste par år. Det er kun ifht. JJ at jeg overvejer hvad jeg skal gøre, fordi han endnu er så lille at han ikke forstår det og ret beset ikke mangler noget.
   KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Jeres familie har helt styr på hvad de skal give jeres søn! Jeg har et barn på 2 år og laver altid en “Ønskeskyen”til ham, men kun en vejledning til familien, så de kan se hvad der passer til han alder osv. Min søster til gengæld har to børn og vi har altid fået uddelegeret gaver vi skulle købe til hendes børn! Det tog alt det sjove væk og man fik ikke lov til at være kreativ opgive det man selv synes var en god eller sjov gave!
  Og lige til jeres Thailands tur, vi var afsted med vores søn da han var 5 måneder! Bar’røv på hans aktivitetslegetæppe selvfølgelig på et tisseunderlag! Det var livet!
  Håber i kommer godt igennem denne dejlig juletid!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rebekka

  Sikke et interessant indlæg! Jeg har også tænkt meget over det. Jeg har en datter på 10 mdr, og vi har ønsket os praktiske ting som hun mangler (fx tøj), og så har vi skrevet at det meget gerne må være brugt eller fra genbrug – det samme med legetøj.
  Jeg har også selv købt gaven til min nevø på Reshopper (han er 3). Jeg vil gerne opdrage hende til at brugte ting faktisk kan være bedre end nye – håber jeg lykkes med det! Udfordringen er klart alle andre, der gerne vil forkæle hende med nye ting. Desuden kræver det mere at købe brugt – det tager mere tid at finde tingene i genbrug eller på Reshopper, end bare at klikke noget hjem på en Webshop, så det er også svært at “kræve” af folk… Hm…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Rebekka,
   God idé med at købe 2nd hand gaver! Jeg bruger Mødrehjælpen meget, men må tjekke Reshopper ud. ‘Praktiske gaver’ bliver også dominerende på ønskelisten her hjemme, også til navngivning og fødselsdag fremadrettet.
   KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Laura, Det er præcis den der uddelegering jeg gerne vil undgå, så det må blive en grundig ønskeliste til inspiration – hvis det bliver den løsning. Tak for Thailands tip – det skal vi klart praktisere med JJ!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Jeg har selv en datter på snart 3mrd og vi har gjort en blanding af model 3 og 4. Vi er begge studerende og det er derfor en stor hjælp at få nogen af de ting som vi mangler. Derudover gider vi ikke plastik-ting så der er kommet en masse flot og farverigt trælegetøj på listen. Selv giver vi hende 20kvm skov gennem naturfonden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Trine,
   God ide med godt legetøj og 20kvm skov! Det vil jeg klart tage med i mine overvejelser.

   KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Alberte

  Hej – og rigtig glædelig jul 🙂
  Jeg har netop læst din blog med min knap 5 mdr. gamle datter på skødet. Du vækker forskellige følelser i mig. Den første er; “slap nu bare lidt af og nyd, at nogen vil købe en gave til dig/jer. Hvorfor gøre det til et problem?” Men når den følelse/tanke har passeret, så kan jeg godt forstå hvad du mener.
  Jeg selv elsker både at købe, give og få gaver. Ja sågar at pakke dem ind.
  Men hvis du vil høre hvordan vi gør og hvilke overvejelser vi har gjort os, så kommer de her:

  På min kærestes side af familien, der trækker vi voksne lod og giver derfor kun en pakke (til 500 kr.).
  Mht. vores datter og gaver, så har vi meldt ud til familien, at vi synes de blot skal købe en lille ting til hende, hvis de har et behov for at købe noget, for det har de kære bedsteforældre jo. Samtidigt er det jo også børnenes jul, så selvfølgelig er det dem der skal forkæles. Når det så er sagt, kan man som 5-6 mdr. eller mindre, jo af gode grunde ikke forstå glæden ved det.
  Men vi har som sagt, sagt til dem, at vi synes de skal købe en lille ting og så ellers gemme pengene, til hun blive større og ønsker sig noget dyrt. Fx en cykel, dukkeudstyr og hvad der ellers måtte komme. Dertil skal det også siges, at vi lige har holdt barnedåb her først i november, så vi har lige fået en masse flotte gaver, derfor mangler vi ikke rigtig noget.
  Vi har alligevel oprettet en ønskesky med julegave-idéer. Der er bl.a. sangbøger som pop up og hvor der er musik i, illustreret af Bente Bech. Desuden er der lidt forskelligt legetøj af mærket Lilliputiens, det er hendes favorit mærker. Vi har lidt forskellige legetøjaf det mærke i forvejen. Ellers små lyt, rør, føle bøger, tøj i str 68, et forklæde med ærmer, til nu hvor hun begynder på mos og en Fjällräven rygsæk.
  Det er umiddelbart hendes/vores ønsker. Måske du kan bruge noget af det?

  I forhold til dit sidste dilemma omkring når han bliver ældre og gaver, så tænker jeg det vil være synd for ham, hvis han ikke får gaver ligesom andre børn omkring ham. Jeg forstår samtidigt også godt, at man kan føle et pres for omverdenen, hvis man ikke løber med strømmen og prøver at skille sig ud. Du nævner selv det med få gaver og det er jeg enig i. Vi har allerede meldt ud nu, vores holdning er én god gave, uanset beløb, er bedre end 5 gaver, fordi man er afhængig af at det f.eks. skal blive 500 kr. Vi oplever at gaverne drukner i mængden og børnene ikke oplever den samme glæde ved gaven. Så ja, synes I skal give en lille, men god gave. Noget han ønsker sig eller noget I mener han vil komme til at bruge.

  Selvom dit opslag ikke omhandler selve gaveræset juleaften, så vil jeg alligevel tilsidst lige fortælle om en tradition vi har lavet herhjemme hos os. Det kan være du synes om det?
  Vi giver hinanden gaver om morgen når vi vågner, altså den 24 december. Min kæreste og jeg – og nu til vores datter. Vi synes det er langt hyggeligere, at kunne åbne i ro og mag inde i sengen. Snakke om og glæde os over gaven hele dagen. Desuden vil vi give vores datter (i fremtiden vores børn) gaver om morgen. Så har de mulighed for at hygge sig og lege med dem hele dagen og vi undgår at den drukner bland bedsteforældrenes gaver på selve aftenen.
  Jeg kommer også til at tænke på nisserne og julemanden. Ved ikke om de kunne finde på at besøge jer, men det tænker jeg at de med tiden kommer til her. Gaverne kunne måske også komme fra dem?

  – Ellers ønsker jeg jer en rigtig dejlig jul og håber I finder den allerbedste løsning for jeres familie.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Alberte,
   Haha den følelse kan jeg 100% godt forstå du får – den har jeg også, da det på en måde også bare virker super kontrollerende… èn ting er at jeg kan frabede mig gaver på egne vegne, men på min søns vegne? Ødelægger jeg bare julehyggen?
   Tak for at du deler hvordan i går hos jer – det vil jeg helt klart tage med i overvejelserne, og notere de gode gave ideer.
   KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Vi har præcis samme dilemma. Vores datter er 8 mdr. Vi holder skiferie-jul med min familie og når vi gør det er der ingen gaver, hverken til eller fra – sådan har det altid været. Min svigermor er umulig hvad det angår og blev nærmest fornærmet over hvis hun ikke måtte give en gave til sit barnebarn. Generelt har hun det med at købe ting til vores datter hver gang hun ser hende, selvom vi har frabedt det (inkl adventskalender). Vi har sagt til hende at de må give 1 (og kun 1!) gave. Også til fødselsdag. Vores datter kommer aldrig til at mangle noget.
  Hvad gør vi så til skiferie-jul næste gang, hvor vores datter forstår juleræset? Ehm, vi ved det ikke. Hun får jo i hvert tilfælde en gave fra farmor. Jeg følger SÅ meget med i kommentarfeltet! Håber jeg bliver top-inspireret…
  Ifht jeres søn, hvis I ikke kan frabede jer gaver, så ville jeg nok lave en god lang ønskeliste (også med lidt langsigtede og praktiske ting) og så køre 1-gave-politik. Kan man evt. sige, at det er dem man holder jul med, der får lov at give gaver til ham? Eller dem man ikke holder jul med evt?
  Det er svært, for synes hurtigt jeg/vi kommer til at lyde kontrollerende og utaknemmelig, men vi bor på 75 kvm og vores datter kommer aldrig til at mangle noget, sådan rigtigt….

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Maria,
   Jamen sådan er det jo med de fleste bedsteforældre – de vil nemlig gerne hygge, forkæle og vise al kærlighed til børnebørnene. Og jeg kan da godt forstå dem.
   Vi har overvejet løsningen med max én gave fra hver. Føler det er en god måde at holde lidt styr på det. Men jeg føler stadig det er ret kontrollerende og virker så skrapt, når det bare handler om at vi har en familie der vil forkæle vores lille dreng. Skiferie-jul lyder så nice, håber i får en dejlig tur!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Denim jakke og solstråler