7 måneder som mor

Inspiration til en bæredygtig husholdning

Inspiration til en bæredygtig husholdning

Tak fordi I tog så pænt imod mit indlæg i sidste uge, om vores mission om en mere bæredygtig husholdning i løbet af 2019. Indtil videre er det virkelig spændende og lærerigt at kigge ind i alle dele af vores husholdning og gentænke de løsninger vi har. Og ikke mindst vores forbrug.

Vores mål er at have en husholdning kører på genanvendelige og miljøvenlige produkter, og dermed skabe så lidt skrald som muligt. Det skrald vi producerer skal sorteres og genanvendes i det omfang det er muligt. Arbejder pt på et indlæg om skraldesortering (sexy!). Så her er lidt inspiration til en bæredygtig husholdning og at komme igang.

Overblik over husholdningen

Nå, men hvordan kommer vi så igang? Det vi har startet med, er at lave et Excel-ark over alle de ting vi kunne komme i tanke om, som vi bruger i vores hverdag. Alt fra vatpinde til sølvpapir og plastikposer. Ud fra hver ting, har vi så fundet et genanvendeligt alternativ eller et mere miljøvenligt alternativ, hvis førstnævnte ikke findes. Eksempelvis vatpinde, her har vi ikke fundet et genanvendeligt alternativ, men der findes komposterbare vatpinde der er lavet i bionedbrydelige materialer. Der er også en række ting vi har taget op til overvejelse bla. selvsamme vatpinde. Altså om det er nødvendigt i vores husholdning eller om vi kan udfase det helt. Listen er lang og bliver hele tiden længere, efterhånden som vi kommer på ting vi bruger.

En vaneændring

Et andet sted vi har sat ind, er at kigge på vores daglige vaner, og hvad vi forbruger og hvor meget affald vi producerer. Vi har allerede lavet nogle ændringer der har gjort en stor forskel. Vi er begyndt at bestille en kasse med frugt og grønt hver uge og supplerer med indkøb kun én gang om ugen. Vi kører med en overordnet madplan, som sikrer at vi får brugt rester og ikke køber for meget eller unødvendigt ind. Vores kost er efterhånden 70% vegetarisk og vi forsøger så vidt muligt at inkorporere plantebaserede alternativer som havre eller soyamælk. Det betyder også at vi kommer ret langt med den ugentlige kasse. Vi bestiller pt fra Birkemosegård, men vil også gerne prøve Grim og Økovejen – er der nogen af jer der har erfaring med dem? Det gør en kæmpe forskel for hvor meget mindre emballage vi smider ud og ikke mindst hvor mange penge vi bruger. De sidste 4 uger har vi sparet ca. 200kr om ugen på mad. Det er alligevel en del.

I og med at jeg er på barsel, er der mange anledninger til ‘en kaffe’ her og der, og turene med barnevogn kræver seriøse snackpakker. Det betyder ofte to-go kaffe og pølsehorn (beklager at jeg ikke er mere stilet). Begge vaner er noget der kan ses på min bankkonto og så skaber de en del affald som virker ret overflødig. Princippet i at købe kaffe og pølsehorn i emballage og smide det ud efter 15 minutter, er jo ret åndsvagt. Derfor har jeg vænnet mig til at hælde varm kaffe på min termokop (jeg sværger til Kintos) og hvis jeg ikke når at lave kaffe, så kommer den med i tasken, så jeg kan bruge den, hvis jeg køber noget. Jeg er også begyndt at have mad med, fx peanutbutter på rugbrød og lidt frugt (fra ugekasserne) i poserne fra Haps – sandwichpose og snackpose (som jeg har modtaget i gave) og gerne med en tom pose on the side, så hvis jeg køber fx førnævnte pølsehorn, så kommer de der i.

For mig handler det om at have et stash af snacks osv klar hjemme, så jeg let kan tage det med og ikke bliver fristet til at købe noget på vejen. Jeg har mit sæt af termokop, vandflaske og stofposer klar, så det er let at tage med. Det må ikke være for besværligt, for så tyer jeg ofte til den lettere købe-vej.

Endeligt så gemmer vi alt emballage i en pose under vasken, så det kan genbruges inden det ryger ud – fx kan plastikposer fra frugt, bleer osv. lige få en runde mere som skraldepose.

Udfase og bruge op

Efter vi har skabt os et overblik over hvad vi skal udskifte eller udfase, er vi nu i gang med at opbruge det vi har i forvejen. Det er vigtigt at få brugt de ting man har op, før man investerer i alternativer, så der ikke skabes endnu mere spild. Det kan godt virke lidt kedeligt sådan at sætte den nye ændring på hold, men ellers kan man evt. give væk til venner eller familie der kan bruge de specifikke produkter.

Inspiration og research

Udover vores tur til Thailand, så er der en bestemt person på instagram der virkelig har været en stor inspiration til at omlægge vores husholdning, nemlig Calina fra Neohippie. Jeg skal indrømme at jeg sidste år, trykkede follow af ren og skær nysgerrighed og helt ærligt, også lidt forargelse over hendes ‘ekstreme’ livsstil. Nu kan jeg se, hvor stor en indflydelse hun rent faktisk har haft på mig og hvordan min forargelse er erstattet af dyb respekt og beundring over for hendes livsstil. Calinas blog Neohippie.dk og bog ‘Bæredygtig livsstil‘ er gode kilder til inspiration og research.

Generelt er instagram virkelig et godt sted at starte. Jeg følger fx. Beetroot Bakery og Greenspoon, Trash is for Tossers, Package free shop, Charline Skovgaard, We make it last, Emma ElwinLøs Marked, Mio Bio, Økofamilien, Katinka Fabricius og Yume for daglig inspiration til en bæredygtig husholdning og livsstil.

Derudover er Cathrine rigtig god til både at skrive om bæredygtighed og miljøhensyn på sin blog her og dele tips på instagram under tagget #miljømandag. Emilie Lilja kører med #miljømulle der også deler gode råd til en mere miljøvenlig livsstil. Min veninde Cecilie Blaksted står bag bloggen SimplyFit hvor hun skriver om sin bæredygtige livsstil og så har hun skrevet Naturlig Beauty og Naturlig Cleaning som netop handler om bæredygtige produkter indenfor skønhed og rengøring. Jeg er en meget stolt veninde!

Det sidste jeg lige vil nævne, er at det selvfølgelig er vigtigt at undersøge om hvorvidt de alternativer og ændringer man gør sig, rent faktisk er mere bæredygtige og miljøvenlige end udgangspunktet. Jeg har ikke en facitliste, så vi forsøger at researche os frem til den enkelte ændring og hvorvidt vi skal gøre det ene eller det andet. Men et godt udgangspunkt er at købe mindre nyt, undersøge hvordan og hvor produkterne er produceret, samt købe fysisk i butik (så skåner vi miljøet for transporten) og lokalt. Derudover er det altid mest bæredygtigt og miljøvenligt at købe brugt.

Jeg vil løbende opdatere omkring vores projekt, men vil høre om der er noget specifikt I godt vil have? I så fald så fyr den af i kommentarfeltet.

 

7 kommentarer

 • Nina

  Hvor er det fedt at læse og følge med i jeres rejse. Vi har selv taget nogle spæde skridt i samme retning, og jeg vil bare lige pippe om nogle ørerense-pinde jeg har erhvervet mig. De er af metal, hvilket godt kan virke lidt voldsomt i starten, men de fungerer ret godt – omend jeg nok ikke vil bruge dem på min baby 🙂 Søg evt på ‘stainless steel ear pick’ Held og lykke…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Meget inspirerende læsning – tak for det:-) Jeg læste i et af dine tidligere indlæg, at du er meget glad for Biodermas micellar – det er jeg også, men efter at have kørt den i gennem kemiluppen (som nu bliver brugt til alt, hvad der skal indkøbes i den boldgade), har jeg desværre måttet udskifte den med en svanemærket fra Matas, da den indeholder Disodium edta, der kan være problematisk for miljøet – og her vælger jeg altså at lade tvivlen komme miljøet til gode.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Jeg sad og googlede mig frem til om jeg kunne finde en podcast om en mere bæredygtig husholdning og faldt over din blog. Hvor er det fedt I gør en ændring i jeres husholdning og vi andre får lov at følge med og finde inspiration.
  Jeg forsøger at skære ned på forbruget af plastik hos mig. Jeg har netop indkøbt sæbebær og uld tørrebolde til mit vasketøj og jeg elsker at mine vaske nu er økologiske, allergi venlige, naturlige, fri for kemikalier og helt plastikfrie 🙌🏽🌿

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sonia Scheel

  Løsvægt på både vesterbro og nørrebro er et rigtig godt sted at starte, hvis man vil mindske sit skrald.

  De har både mad og rengøringsprodukter -men du skal selv medbringe din emballage.
  Deres rengøringsprodukter er fra Sonett, som er rigtig gode!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Totalt sejt!
  Jeg elsker at finde nye måder at genbruge ting.
  Fx. kaffegrums som gødning til ens urban garden.
  Så kan man lige forsvare en kop kaffe mere 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Sejt.
  Det du siger med at det kan betale sig at undersøge om tingene i virkeligheden er mere klimavenlige/bæredygtig er virkelig sandt Fx soya produktionen gør at en masse regnskov bliver fældet. Så derfor er det virkelig et klima tungt produkt selvom det er vegansk.
  Men det er fandme svært at finde ud af og gennemskue “produkt historien” og de indirekte påvirkninger produktionen medfører. // Marianne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Mega fedt projekt! Jeg er også selv godt i gang med rejsen til en mere bæredygtig livsstil og nyder det virkelig. Har skaffet mig en del produkter til at hjælpe mig på den danske hjemmeside http://www.pureosophy.com , som jeg fandt på instagram. Jeg er forelsket i deres Insta feed og endnu mere i de produkter jeg har modtaget!

  Købte bla genanvendelige frugt net, indkøbsnet, stål sugerør, bambus bestik, stål drikkedunk, shampoo bar og meget mere, hehe 🙂

  Glæder mig til at følge dit projekt.
  Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

7 måneder som mor