10 måneder som mor

Min sidste dag på barsel

Hej fra det danske barsel – sommerland! Jeg tænker i har nydt sommeren og solen (og regnen) ligesom jeg har? Jeg er lige kommet hjem fra et par dage i sommerhus med Sidsel og en morsyg JJ. Vi er i kbh i et par dage før vi vrider det sidste ud af ferien i Tisvilde. August betyder hverdag, og jeg glæder mig helt vildt.

Sidste dag på barsel

I fredags var det faktisk min sidste dag på barsel. Igår og i dag var weekend og i morgen er det mandag. Men jeg skal ikke tilbage på mit arbejde hos Rezet Store. Siden jeg gik på barsel har det rumsteret inde i mit hovede, hvordan vores hverdag skulle se ud, når jeg engang skulle tilbage. Jeg har længe leget med tanken om at arbejde deltid hos Rezet, så JJ kunne have korte dage i institution og vi kunne have en hverdag med tid og overskud. Og sådan var planen også indtil for en måned siden. JJ har været skrevet op til institution, jeg havde lavet en aftale om at komme tilbage 3 dage om ugen og planen var klappet og klar. Men det var jeg ikke. Det er ikke den hverdag og det liv jeg gerne vil leve lige nu og det er mit eget ansvar at komme derhen hvor jeg gerne vil. Så ting måtte ske. Mig og min kæreste kiggede på vores liv og vores økonomi, og snakkede det igennem. Hvilke udgifter har vi, hvordan ser den hverdag ud, vi gerne vil have og hvordan skal vi arbejde for at få enderne til at mødes?

Det er ret syret at sætte sig ned og tænke rigtig grundigt over om man lever det liv man gerne vil leve. Det lyder banalt, men det var lidt af en øjenåbner for mig. Jeg troede at jeg fandt værdi i nogle helt andre ting, end jeg egentlig gør, når jeg mærker og tænker efter. Det lyder helt irri og frelst, men det har fungeret at stoppe op og overveje tilværelsen, så derfor tør jeg godt at dele det med jer.

Efter JJ er kommet til, har jeg haft et ønske om en hverdag som ikke er for travl, hvor arbejde ikke fylder det hele, hvor der er tid til at være sammen og hvor vi bedst muligt at leve mere miljøvenligt ifht. vores mission for 2019. Det er en hverdag i skærende kontrast til vores liv før JJ. Der var der nemlig rigtig travlt, mange rejser og ferier, mange udgifter og meget arbejde. Derfor har det også taget tid at komme frem til hvad det egentlig er vi gerne vil. Men jeg tror vi har fundet ud af det. Eller det vil nok rigtig vise sig når vi er lidt længere henne på efteråret.

Institution

Jeg har rykket vores behovsdato for JJs institution til engang i foråret. Jeg tror at det er bedst for mit barn at være sammen med mig og hans far langt de fleste timer af hans dag. Selvfølgelig er jeg mærket af den massive mediedækning af institutionernes tilstande, minimumsnormeringer og hele bevægelsen imod den samfundsstruktur vi lever i. Og jeg føler den, helt nede i maven. Og nu handler jeg på den, fordi jeg tror der helt klart findes en bedre løsning for vores familie og det liv vi ønsker at leve, end 2 x fuldtidsjobs og institution. Jeg tror måske JJ skal i vuggestue, men jeg ved det ikke, og jeg ved slet ikke hvornår. Lige nu, når han er så lille, så skal han være hos mig eller en anden voksen han kender godt, som han er tryg ved. Det ved jeg.

Jeg har sagt mit arbejde hos Rezet Store op. Av den var led. I de sidste 5 år (ish) har jeg arbejdet i Rezet Store, og jeg har været med fra det var en lille biks med 3 ansatte til en virksomhed med butikker i hele landet, et hovedkontor og over 50 ansatte. Rezet Store er mit hjerte barn, min arbejdsfamilie og noget jeg er så uendelig stolt af. Men min stilling og mit engagement i firmaet, hænger ikke sammen med at skabe trygge rammer for de første år af JJs liv, og det har jeg prioriteret. Det var ikke let, det kan jeg godt love jer. Både at sige farvel til de sejeste og dejligste kollegaer, men også fordi jeg i rigtig mange år, har identificeret mig så meget med mit arbejde. Jeg er stolt af mit arbejde og det har fyldt så meget mere end de timer der stod på min kontrakt. Jeg har sat en ære i min karriere og det har betydet meget for mig og hvem jeg var. Ikke desto mindre er det den eneste rigtige beslutning for mig nu. Jeg forlader nok aldrig helt Rezet Store (eller det håber jeg ikke, hvad siger du Kasper?), men for nu er det et stort og kærligt ‘På gensyn’.

Hvad så nu?

Så lige nu er min barsel slut, og i morgen når det er mandag, så lever jeg af bloggen her og nogle freelance projekter on the side. Men jeg skal være sammen med JJ hver dag. Jeg føler mig så heldig at jeg har muligheden for at prioritere på denne her måde.

Jeg er igang med at undersøge hjemmepasning i Københavns Kommune, men det er bestemt ikke som om at der opfordres til at passe sit eget barn, så jeg er stadig i tvivl om hvordan og hvorledes det kan lade sig gøre, at få tilskud til sådan en løsning. Nogen der har erfaring med det?

 

 

12 kommentarer

 • Marie

  Så sejt at I har handlet på mavefornemmelsen!! 💪💪

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lærke

  Der er desværre ikke mulighed for tilskud til hjemmepasning i københavns kommune. Dog benytter mange et “smuthul”, hvor to forældre deles om at være “privat dagpleje” for deres egne børn. Ordningen er tiltænkt, at to forældre kan skiftes til at passe hinandens børn, og så deles lønnen på ca 15.000 kr før skat mellem de to forældre. Mange bruger dog denne ordning uden reelt at passe hinandens børn. Nogle forældre mødes og leger med ungerne. Dog føres der tilsyn, og man skal ville lyve for at det kan fungere som “hjemmepasningstilskud”.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Sejt! Vi har netop selv taget samme beslutning. Jeg er studerende og stod til at skulle i (fuldtids-)praktik fra september hvorefter jeg er færdiguddannet. Det føltes forkert at sende min datter afsted nu. Hun ville være knap 13mdr til september. Så jeg har udskudt praktik og skal bruge efteråret som privat dagpleje for min datter og endnu et barn fra mødregruppen. Det er den løsning, som økonomisk såvel som hjerteligt kan fungere for os – og jeg er så glad for den beslutning. Den sidste tid (måneder) inden vi tog beslutningen havde jeg konstant en urolig følelse i maven, som fuldstændig forsvandt da den her løsning gik igennem. Jeg er ikke påbegyndt dagplejen endnu, men tænker det er værd at se ind i for jer, da det er den eneste måde du økonomisk kan få tilskud fra Københavns kommune (så vidt jeg har kunnet finde frem til). Ideelt er det at passe et barn som heller ikke skal være fuldtid hos dig ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Caroline det er helt det samme her! Vi tager os også råd med studielån osv fordi der kun er tilskud hvis man passer et barn mere i Københavns kommune. Det er en investering i barnets fremtid, prøver jeg at trøste mig med, for det bliver stramt økonomisk! Held og lykke 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Det kunne være fantastisk hvis du ville følge op på, om du bliver klogere på hjemmepasning i Københavns Kommune. – jeg har selv valgt at ville holde mit barn hjemme til hun er halvandet. Så vidt jeg har kunne gøre mig klog på, så er der ingen tilskud i KBH – med mindre man passer et barn mere 🙂 vi står til at skulle betale vores prioritering med en opsparing – men som sagt, en opfølgning vil være en kæmpe hjælp! Håber dig og din søn får nogle fantastisk måneder sammen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • sofie korbo

  Hvor dejligt du lytter til og følger dit hjerte. Kender du facebook-gruppen: hjemmepassede børn i Københavnsområdet (mener jeg den hedder). Der er tit opslag om deleordning i Kbh kommune (jeg aner dog ikke om det er et krav at man ikke har anden indkomst).

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • sofie korbo

  Hvor dejligt du lytter til og følger dit hjerte. Kender du facebook-gruppen: hjemmepassede i København (mener jeg den hedder). Der er tit opslag om deleordning i Kbh kommune (jeg aner dog ikke om det er et krav at man ikke har anden indkomst).

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cat

  Hold kæft, hvor er du sej! Jeg står i samme situation om to måneder. Min barsel slutter, og jeg ved ikke, hvordan jeg skal blive klar til at sende den lille gut i vuggestue. Jeg vil så gerne sikre mig, at han får den bedste start på livet, og at han får opbygget en masse selvtillid, og det føler jeg mig ikke sikker på, at han får, når han 11 måneder gammel starter i institution.
  Jeg har leget med tanken om at gå uden indkomst (er i øjeblikket på barselsdagpenge) i et halvt års tid, men det er min kærestes indkomst nok ikke stærk nok til. Åh! Derfor – så fedt, at du tør gøre det, som du mener er bedst for JJ og din lille familie. Jeg ønsker jer så meget held og lykke. Er kun en lille smule misundelig :)))

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Irene

  Hej Frede.
  Jeg har gået med rigtig mange af de samme tanker som dig og har også besluttet ikke at vende tilbage til mit job. Dit indlæg bekræftede mig virkelig i, at jeg har valgt rigtig. Jeg har ikke besluttet præcis hvor længe jeg bliver hjemme, men for nu føles det ikke rigtig at aflevere min søn i institution eller andet pasning.
  Mit håb er derfor at finde én, som ønsker af dele privat pasningsordning i en periode, dog hvor man bare passer sit eget barn. Hvis kemien er der og det føles rigtig kan man selvfølgelig også bruge hinanden til mere. Så vidt jeg kan se, er en deleordning den eneste mulighed for at få tilskud mm. man ønsker at passe et andet barn.
  Hvis det er noget der kunne ende med at være relevant for dig, så kontakt mig endelig 🙂
  mange hilsener fra Irene

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Åha jeg har præcis de samme overvejelser som dig, og hvor er det sejt I fører dem ud i livet! Det er fantastisk at nogle kan gå forrest og vise, at der rent faktisk findes andre måder at leve på end den de fleste vælger. Tak for at dele jeres overvejelser og beslutning. Det giver lidt mere blod på tanden til at prøve det at afsøge muligheden for at gøre noget lignende😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Årh, hvor er det sejt! Jeg lurer på totalt det samme. Jeg er slet ikke nede med, at mit lille barn skal i en institution, hvor tiden bare er en helt anden end hvis hun er herhjemme med mig. Jeg håber på at kunne få det hele til at løbe op med, at jeg får skrevet speciale færdigt, når min kæreste er på barsel og så forhåbentlig kan hjemmepasse mit barn og et andet. For der er desværre kun tilskud til det fra Københavns kommunes side, hvis man passer to børn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Hej,
  Så sejt at du følger mavefornemmelsen. Jeg gjorde det samme med min datter for et par år siden – hun startede i vugger da hun blev to år, og det var den bedste og mest trygge start på vores familieliv. Pisse hårdt til tider, ja, men totalt meningsfuldt. Kan kun anbefale det. Og mht til tilskud, så droppede kbhs kommune det i 2014, så mega ærgerligt.
  Hav den bedste tid!
  KH

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 måneder som mor