220819

Byg-selv bænk – pladsoptimering i vores lille lejlighed

Reklame for Trævarefabrikernes Udsalg

Foto: Alona Vibe, Pinterest og Snedker Mads

7 meter bænk

E.N.D.E.L.I.G. har vi en 7 meter lang bænk i vores stue.

Da vi var forbi for at se vores lejlighed tilbage i Januar, gik vi rundt og diskuterede ombygning, hvad skal laves hvor osv. Vi blev enige om at rive en væg ned imellem to af værelserne, for at få en stor stue, et fællesrum hvor der var plads til at spise mange (vi har ofte gæster), plads til at slappe af og læse, plads til at lege og plads til at sidde og arbejde. Så et rum der skulle kunne en helt masse. Derudover skulle vi også have plads til alle vores ting. Bevares, vi har ryddet ud og op, men der der stadig en del der skal opbevares. Så vi gik og snakkede om drømmen om store lyse rum, og opbevaring der gør det muligt at rydde op (så alt har en plads) og lange rene linjer. Min kæreste foreslog at vi byggede en bænk, en slagbænk eller noget, så der i hvert fald kunne være lidt opbevaring der. Og et par ekstra siddepladser. Ideen udviklede sig til en bænk med skuffer under, på hele stuens ene langside, under vinduerne. 7 meter bænk.

Inspiration og processen

Jeg begyndte en heftig research af inspiration, samt forskellige måder at stykke den sammen på, ifht. funktionalitet og pris. Vi lavede en liste med kriterier, som vi kunne arbejde efter:

 • Budget på 25.000 kr.
 • Skuffer istedet for rum der tilgåes oppefra som en slagbænk, da vi gerne vil kunne bruge overfladen.
 • Så store skuffeelementer som muligt, for at have så meget plads som muligt.
 • Lyst træ.
 • Siddehøjde i ca. spisebordshøjde, så den kan bruges som ekstra siddepladser, det er ca. 45-50cm.
 • Slidstærkt materiale og en robust topplade i finér eller linoleum.

Der fra begyndte jeg at indhente tilbyd hos diverse snedkere og tømrersvende. Både på en løsning der var 100% snedkereret og en løsning med eksisterende skuffeelementer. Jeg søgte også på skuffeelementer der kunne fungere ifht. at have store skuffer og kombineres til en fornuftig siddehøjde. Ofte fandt jeg skuffeelementer der var for høje eller alt for dyre.

Vi måtte hurtigt skyde en hvid pil efter en snedkerbænk, det var langt over vores budget, med en pris på ca. 50-70.000 kr. Derimod fandt jeg med hjælp fra nogle venner, Trævarefabrikkernes Udsalgs Brick Box moduler. Se det kan altid betale sig at snakke med venner og bekendte om lejligheder, jobs, og bænke. Der er altid nogen der kender noget. Trævarefabrikkernes Udsalg var klar på et samarbejde og jeg gik i gang med at designe vores bænk med udgangspunkt i Brick Box modulerne. Brick Box findes i 3 størrelser: Alle har en højde på 22,5 cm. og en dybde 45 cm. Bredden er så enten 90, 45 eller 30 cm. Desuden er modulerne ens på for- og bagsid. Så hvis man fx. vil bygge med dem midt i rummet, så ser det pænt ud på alle sider. Modulerne koster 599, 699, og 999kr. pr. stk.

Byg-selv bænk

Vores lejlighed er simpelthen så skæv, som en Nørrebro lejlighed jo er. Så selvom jeg egentlig virkelig gerne ville bygge hele bænken op selv, så følte jeg mig ikke kompetent nok til at sikre mig at 7 meter bænk, ville være i vater. Derfor fik jeg to snedkere til at sætte de færdigt samlede moduler op på en sokkel og lægge en topplade på. De har brugt birkefinér som Brick Box modulerne er lavet af, så det passer sammen. Trævarefabrikkernes Udsalg har en standard sokkel til Brick Box modulernesom er 7cm, men da vi alligevel havde en snedker igang, så var det lettere at de lavede sokklen af de træ de købte til toppladen, da vi kun ville have en sokkel på ca. 5cm.

Hvis man skal lave en kortere bænk, så er det helt sikkert muligt at gøre selv, og hvis man har en nogenlunde lige lejlighed, så er det let at gå til, med at samle Brick Box modulerne på sokkel. Der medfølger skuffebeslag, skruer og gummilister til hver Brick Box.

Byggeprocessen

De startede med at bygge en sokkel til at holde modulerne og sørge for at det hele var i niveau. De har desuden ike skruet soklen fast i gulvet, for at skåne gulvet, men også for at vi kan skille det hele ad, hvis vi vil have det med når vi engang skal flytte. Derefter satte de Brick Box modulerne op og satte dem fast til hinanden, med små skruer som kommer med modulerne. Der blev plads til 7 Brick Box moduler i 2 lag. Derefter lagde de en topplade på af 21mm birkekrydsfinér, med 3 samlinger på de 7 meter. Højden er blevet 52,1cm i alt, af 5 cm sokkel + 45 cm Brick Box + 2,1cm topplade. Det er egentlig 2,5cm højere end vi havde ønsket, men det fungerer helt perfekt alligevel. Man sidder lidt anderledes på en bænk, end en stol, så det føles meget behageligt.

Vi havde overvejet at få en linoleumstop, da det er slidstærkt, godt til fedtede børnefingrer og behageligt at sidde på, men valgte det i sidste ende fra, da vores bord er linoleum og vi ikke kunne vælge en farve haha 🙂 Men det er virkelig en smart løsning.

Vi havde lidt luft i hver side af bænken pga. paneler og rør, som snedkerne har lavet til to små hylder, hvor der sidder stikkontakter.

Efterbehandling

Endeligt behandlede jeg hele bænken med Golak matlak fra Faxe. Jeg vaskede bænken ned, sleb den let med sandpapir enten korn 180 eller 240 kan ikke huske det!), tørrede den over med en hårdt opvredet klud, lod den tørre, støvsugede og så lakerede den med en rulle og tog kanterne med en lille pensel. Jeg gentog hele molevitten (uden nedvaskning) 4 gange. Jeg ville gerne give den en behandling som bibeholdte træets farve, og undgik at blive gul. Det skulle være slidstærkt og let at gøre rent. Jeg fik vejledning i Trævarefabrikkernes Udsalg (uden om samarbejdet) og købte lakken der. Trævarefabrikkernes Udsalg har 9 fysiske butikker i hele landet, men ellers kan man læse en vejledning til behandlinger her og selvfølgelig se udvalget på deres webshop her.

Pris

Lige meget hvad, så koster 7 meter bænk lidt penge. Det er meget træ, mange moduler og mange timer der skal til. Derfor endte vi på ca. 28.500 kr. for vores bænk.

I forbindelse med samarbejdet med Trævarefabrikkernes Udsalg har jeg fået sponsoreret en del af Brick Box modulerne og købt resten selv. Snedker og andre materialer har jeg selv betalt.

Det færdige resultat

Vi er HELT forelskede i vores bænk og da vi kom hjem efter en weekend i sommerhus, hvor snedkerne havde haft tid til at arbejde, blev vi mødt af en bænk der var fuldstændigt som vi havde forestillet os. Den er så genial. Intet mindre. Den binder rummet sammen, fungerer som chill område henne ved sofaen og som siddeplads ved spisebordet, men også bare som en siddeplads i rummet. Der er plads til vores ting i skufferne og der er plads til vores behov for stillebens, bøger, puder, planter osv. oven på. Siden den blev færdig har vi hver dag sagt ‘gud hvor godt vi fik lavet den bænk’, haha.

Det er selvfølgelig en større udskrivning, og vi overvejede meget frem og tilbage om det var dét vi skulle bruge vores penge på, men vi endte med at prioritere den, og se den som en investering i et meget stort møbel.

32 kommentarer

 • Jannik

  Hej!
  Super fed bænk, havde tænkt på at lave noget lignende i vores lejlighed – så vil høre om du evt. har et billede af samlingen på toppladen?

  Mvh. Jannik

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Hej. Fed bænk. Er ved at hjælpe min datter med noget lignende til hendes første lejlighed på Kbh V. I mellemtiden er jeg faldet for dine lædersandaler. 🙈 Vil du dele mærket af dem?
  Venligst Anne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Naja

  Super flot bænk – og stue! Må jeg spørge hvem der har lavet billedet med manden og hesten?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Superflor. Vil også gerne bede om snedkeroplysninger, tak.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Hej, hvor flot! Er spisebordet også fra trævarerfabrikkerne? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisa

  Sindssygt flot bænk! Er det muligt, at jeg også kan få oplysninger på den snedker som udførte arbejdet? 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej
  Super flot bænk.
  Jeg søger selv en snedker der kan lave en bænk med opbevaring til min gang 🙂 Kan jeg også få mail på snedkeren?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Yes det er sendt på mail 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte

   Hej Frede
   Jeg er også blevet inspireret og kunne vældig godt tænke mig snedkerkontaktoplysninger.
   Tak:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fine

  Hej, super flot. Kan jeg også bede om mail til snedker 🙏🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Jeg skal til at bygge præcis den her. Kan du anbefale det snedker firma du endte med? Og kan du give en henvisning?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Katrine, Det kan jeg i hvert fald. Sender oplysninger på mail 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kim

  Hej,

  Den er virkelig flot.
  Kan det passe at soklen er lavet af mdf hvor der er limet et stribe krydsfiner uden på?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Kim, det er to dygtige snedkere der har sat det op, men jeg er ret sikker på at det er en alm krydsfinersplade.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette Pedersen

  Hej. Hvad er dybden på jeres bænk. Vi overvejer samme løsning til vores stue. Men synes en dybde på 45 cm er lige i underkanten. Mvh Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lis

  Hej 🙂 tillykke med jeres flotte bænk. Hvor har I købt de store puder? De er meget flotte. Mvh Lis

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Hej, vi har lige bygget en lignende bænk i vores hus, til ungernes LEGO, mange tak for inspiration, det er virkelig en flot bænk og vi er MEGA glade for den!! Hvor længe skal man vente mellem hver lakering? Hilsen Stine.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Stine, fedt at høre! Jeg tror at tørretiden er omkring en time, men jeg er sikker på det står på lakken!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Erik

  hei, jeg skal bygge en lignende benk og lurte på om du lakket alle sidene av benken. Både fronter og sider på brick boxene. Før eller etter de var monteret?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hey! Jeg lakerede det hele efter det var monteret og kun det udvendige 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Hej 🙂
  Siddehøjden på 2x brick box og 5 cm sokkel løber op i 50 cm. en alm. spisebordsstol siddehøjde er 45 cm ca. i hvert fald. Vi overvejer det som bænk til spisebordet bla. sidder i okay eller er det lidt for høj? Den er iøvrigt virkelig flot og lige som jeg ønsker det her hjemme 🙂

  Mvh. Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Anna,
   Vi havde selv den udregning i gang og endte med en løsning med en tilskåret sokkel på de 5 cm istedet for trævarernes på 7cm, men til gengæld tilføjede vi så en topplade… MEN vi vurderede at man alligevel sidder anderledes på en bænk end i en stol, så vi gik for det. Og indtil videre er vi meget tilfredse 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jakob

  Hej Frede

  Hvordan fastgjorde den øverste, lange plade til brickboxene? Med lim, små søm eller skruer? Og hvilket hvidt materiale brugte I i ender, hvor den støder op mod væggen?

  Vh, Jakob

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Jakob, den er limet på, tror ikke den er skruet på. Men jeg havde to snedkere til at samle, så har ikke set alle detaljerne i processen. Op mod væggen er den bare fuget. Held og lykke med projektet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria R

  Såååå pænt altså ✨✨ ✨

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Det ser så fedt ud! Og ligner en million. Jeg kan ikke lade være med at lægge mærke til radiatorerne- det ville se flot ud, hvis I fik dem gemt væk bag en radiatorskjuler (nej, de er heller ikke gratis, I know) Bare en tanke som I sikkert allerede har tænkt😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det ser såååå pænt ud! #goals. Jeg har også en træfinerbænk i mit køkken/spisestue, dog med låger, der åbnes oppefra. Min far lavede den for mig, og det var lidt af en udfordring i min vind og skæve vesterbro-lejlighed, men jeg knuselsker den, og opbevaringspladsen er genial i en lille københavnerlejlighed.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Og genial højde til at lege ved!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

220819