A-Derma og franske havremarker

De bedste grøntsagskasser i København

Grøntsagskasser i København

De fleste kender nok Årstidernes måltidkasser, i ved dem der står i opgangene overalt i København. Grønt til en uge, plus opskrifter og variation af kød, fisk, tørvarer eller hvad der nu er valgt. Jeg kender dem i hvert fald, og har prøvet en kasse eller to. Men det er mange år siden, og med to x SU så var det ikke en prioritet hos os i mange år.

Efter vi har sat os for at omlægge vores husholdning til en mere bæredygtig en af slagsen, har vi kigget på grøntsagskasser med helt nye øjne. Dels fordi vi næsten altid spise hjemme til aften, fordi #børnefamilie og så vil vi gerne prioritere hjemmelavet mad og sparre penge. Når du får leveret frugt og grønt i kasser, så er der desuden som oftest rigtig meget at sparre ifht. emballagen. Samtidig kan du støtte lokalt landbrug eller bekæmpe madspild, afhængig af hvilket firma og løsning du bruger. Vi har prøvet et par forskellige kasser og jeg har derfor samlet en liste over dem vi har prøvet og vores tanker omkring dem, samt en liste med de kasser vi skal prøve her i sensommeren.

Fællesgro

Fællesgro er et fødevarefællesskab som bygger bro mellem producent og forbruger. Producenterne er danske, lokale landbrug der producerer økologiske afgrøder, og forbrugeren er dig der gerne vil støtte dansk økologisk landbrug og hente dine varer lokalt. Pointen er at garantere afsætning af varerne hos landmanden, og øge det økologiske landbrugsareal i Danmark.

Hos Fællesgro bliver man medlem, og bindingen gælder for en halv høstsæson. Man betaler forud for 14 uger ad gangen. Det koster 2100 pr. halve høstsæson, dvs. 150kr om ugen. Bindingen fast og man kan ikke ombytte eller melde en uge fra. Til gengæld oplevede jeg at andre medlemmer ‘solgte’ deres grøntsagskasser, eller høstposer over sommerferien hvis de ikke var hjemme til at afhente. Det så ud til at virke upåklageligt. Der udover kan man også dele en høstsæson, så man afhenter hver anden uge.

Vi valgte at blive medlem af Fællesgro i sommer, efter anbefaling fra min kusine der deler mange af de samme værdier som os. Netop at støtte lokalt og økologisk landbrug, men især minimum af emballage tiltalte os. Man afhenter nemlig selv sine grøntsager hos det lokale pick-up spot man er tilknyttet. Grøntsagerne står i kasser og man vejer selv af og pakker ned. Derfor kan man bare medbring poser, net og kurve efter behov, og derved sparre en masse emballage.

Indholdet af kommende uges høstpose bliver meldt ud hver weekend og afhentning sker så hver mandag fra 16-20. Vi har været så glade for vores første halve sæson at vi netop har tilmeldt os endnu 14 uger.  Det er friske og virkelig lækre grøntsager af høj kvalitet. Det er alt fra jordbær, kirsebær, ærter, æbler, kartofler, kål, radiser og forskellige urter, alt afhængigt af sæsonen.

En anden fordel, som er lidt venligere for kloden, er nemlig at vi spiser langt mere sæsonpræget end før, så friske ærter og nye kartofler om sommeren og masser af kål om vinteren, haha. Det er muligt at tilkøbe æg, frisk burrata og økologiske blomster hos Fællesgro.

GRIM

REKLAME (jeg har startet et samarbejde med GRIM hvor jeg modtaget gratis grøntkasser, samt deler en rabatkode til jer, mine læsere): 

GRIM er et helt fantastisk idealistisk initiativ fra Caro og Petra. De har startet en ugentlig grøntkasse med frugt og grønt som bliver sorteret fra hos producenterne, hvis det ikke lever op til supermarkedernes standarder. Krumme agurker, kæmpe græskar, korte gulerødder og prikkede squash, er hverdags helte hos GRIM. En kæmpe indsats imod madspild og samfundets skønhedsidealer 😉 Hos GRIM er alt økologisk eller biodynamisk, fra Danmark eller europa. Du kan vælge mellem en lille mellem, eller stor kasse til henholdsvis 95, 130 og 180kr.

GRIM grøntsagskasserne kan afhentes i Nordvest og ellers leveres der i det meste af København.

Hvis i bruger koden FREDESBLOG så får i 20% rabat på første grøntsagskasse.

Birkemosegaard

På Sjællands Odde ligger Birkemosegaard. Et biodynamisk landbrug, drevet af Jesper og Kung. De tilbyder ugentligt grøntsagskasser, kaldet torsdagskassen, fyldt med grønt fra deres eget landbrug, og over vinteren, suppleret med leverandører fra resten af landet eller europa. Det er derfor en ret alsidig og spændende kasse, året rundt.

Torsdagskassen bestilles inden tirsdag og afhentes torsdag eftermiddag hos et af de mange steder i hele København. Man kan finde listen over afhentningssteder her.  Man kan bestille kassen fra uge til uge, uden binding, og den koster 199kr. Vi har bestilt den efter behov, og udfra indholdet, fra uge til uge. Det er altid virkelig lækkert, og selvfølgelig lidt mere eksotisk, med frugt og grønt fra hele europa.

Kasser vi skal prøve

Der findes også helt vildt mange grøntsagskasser i København som vi ikke har prøvet endnu, men vi har fået lidt blod på tanden, og vil derfor gerne prøve lidt forskelligt af.

Det har virkelig gjort en stor forskel i vores madbudget og i vores hverdag at vi fast afhenter grøntsager hver uge. Vi spiser for det første en del flere grøntsager, og prøver alt muligt som vi normalt ikke ville finde eller købe i Netto. Vi spiser mere sæsonbaseret ud fra kassernes indhold og helt essentielt, så spiser vi det vi har og baserer resten af vores indkøb på kassernes indhold. Derudover så er resten af vores indkøb begrænset til husholdningsprodukter, lidt tørvarer og datomærket kød. Hvilket er så optur for vores bankkonto.

Og endnu mere optur – vi undgår indkøb i sidste sekund, med et overtræt barn på armen. Det er det hele værd!

Nå men de kasser vi har snakket om at prøve er; Farm of ideasFarendløse, Årstiderne og Københavns Fødevarefællesskab. Nogen af jer der har erfaringer med dem?

1 kommentar

  • Jannet

    Elsker Kbhff…. har prøvet mange af de andre, men ingen slår kbhff ift pris, kvalitet, variation og bæredygtighed. Det er desuden muligt i dag, at få en pose uden at tage en vagt, for dem som synes det er lidt træls.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

A-Derma og franske havremarker