Et outfit og en arbejdsdag

Hvad er mest bæredygtigt?

Foto: Alona Vibe

Egentlig bør jeg starte med at sige Jer tak for al det gode engagement I udviser. Både her på kanalen, og på instagram. Det er så fedt og motiverende at I er interesserede i det jeg deler – om det er fleecevest eller bæredygtighed, haha.

Men hvad er bæredygtighed

Det jeg har på hjernen pt, er (blandt meget andet) hvad det hele handler om når vi snakker om bæredygtighed. Jeg spurgte Jer forleden på instagram, hvad I forstår begrebet bæredygtighed, som. Der kom mange svar (tak!) og det der hurtigt blev tydeligt for mig, er at I, ligesom jeg, ofte har svært ved at præcisere det, men også at I er tvivl om det I gør, reelt ER bæredygtigt.

Den Danske ordbog kommer med følgende betydning af Bæredygtighed: “sikring af holdbare positive resultater uden ødelæggelse af det foreliggende grundlag, fx miljø eller resurser” (kilde).

Se, det giver jo god mening, og burde jo heller ikke give anledning til så meget tvivl. Men fortolkningen af bæredygtighed er åbenbart bred, og brugen af begrebet, hele vejen rundt, fra privatpersoner, influenter, firmaer og i markedsføring, er somewhat lemfældig. Det er meget, der pludselig er bæredygtigt. Det er blevet et buzzword som kan klemmes ind og bruges om noget, hvis det bare en lille smule mindre dårligt end andet. Se, så blev det faktisk bæredygtigt. Am i right? Det er i hvert fald den oplevelse jeg har for tiden.

Der sker mange spændende ting lige nu, i hele verden – og det er bestemt hot at være bæredygtig, klimabevidst og miljøvenlig. Men som forbruger, synes jeg at det er virkelig svært at navigere i hvad der netop er, både bæredygtigt og miljøvenligt.

Her er nogle af mine overvejelser omkring en mere klimavenlig og bæredygtiglivsstil. Og lidt om de ting jeg prøver at huske på, og handle efter i min hverdag.

De tre R’er

Reduce, re-use & recycle, de tre R’er står for hvordan vi bliver nødt til at agere for at mindske vores forbrug, smide mindre ud og spare på vores resurser. Det handler om at minimere og reducere forbrug, og på en måde også vores behov. Det lyder måske kedeligt, og stik imod alt jeg selv er fodret med – nemlig “tjen dine egne penge, skab dit eget liv og så kan du gøre lige hvad du vil”, der viser sig i form af en følelse af at jeg fortjener noget, hvis jeg har ydet. Det kan være kage, nye sko eller en ferie. Det SKAL jeg bare have, for jeg har arbejdet hårdt og jeg har råd. Kender I den følelse? Den arbejder jeg meget med lige pt. For jeg skal IKKE bare have, fordi jeg kan. Sådan skal det ikke hænge sammen. Re-use, er selvfølgelig at genanvende. Det er at købe brugt, istedet for nyt (hvis man har behov), men også at være kreativ ifht hvad der ellers bliver anset som affald. Det kan være at købe grøntsager fra Grim (læs mere om dem her), genbruge emballage, bruge spildevand til at vande planter, eller hvad ved jeg. Der er uanede muligheder for at genanvende, når man først kommer igang. Recycle er sidste R og sidste udvej, kan man sige. I ved jeg elsker affaldssortering, og det er jo netop her, man kan tage ansvar for sit forbrug, ved at sørge for at det man smider ud, bliver sorteret korrekt, så det kan anvendes igen, laves om til andre produkter, og i sidste ende, bliver afskaffet på bedst mulig måde.

Brug hvad du har

Noget jeg ofte støder på i min færden rundt i artikler, undersøgelser og ikke mindst inspirerende personer der deler deres mere bæredygtige livsstil på instagram, er at en omstilling til en bæredygtig livsstil, ofte kan ende i en forbrugsfest. Der skal købes genbrugelige det-ene-og-det-andet. Selvom det som oftes (af min overbevisning) er godt at undgå engangsting, så er der stadig en miljøomkostning ved at producere nyt – om det så er plastik eller metalsugerør, så kommer de jo et sted fra. Flere gange har jeg set at at fx. Calina i sine AMA (Ask Me Anything) runder på insta, anbefaler at bruge og opbruge, det man allerede har, før man anskaffer sig nyt (som jo så klart helst skal være brugt). Så hvis du har 3 pakker vatrondeller (mig) så brug dem op, før du anskaffer dig nye, genanvendelige. Brug dine produkter op, inden du køber et sortiment af sæbebarer og brug fx stofnet du måske allerede har, til at handle ind i, istedet for at anskaffe dig nye.
Forleden delte jeg et opslag fra Mulle, som handlede om hvor mange tusindevis af gange man skal bruge et stofnet, før det miljømæssigt svarer sig, ifht. en plastikpose. Men hvis du har en stofpose liggende, så brug den. Istedet for at købe plastikposer igen og igen, eller istedet for at købe et nyt stofnet. Det må være det mest bæredygtige at gøre; bruge op.

Bevidst forbrug

Det som jeg mærker virkelig meget, er min egen bevidsthed omkring min livsstil og mit forbrug. Vi er der ikke heeelt endnu, men jeg tænker langt mere over alle aspekter af min hverdag, i henhold til forbrug. Det deler sig lidt i to – den konkrete ændring af mine vaner og så den dårlige samvittighed. Der er mange ting jeg har ændret i min hverdag, husholdning og mit forbrug. Jeg spiser fx meget mindre kød (hvilket var utænkeligt for blot 1 år siden), sorterer konsekvent mit skrald og andre lidt “mindre” ting. Den dårlige samvittighed er dog overliggende. Den udløses af min passion for sneakers, at jeg får nyt tøj fra mærker jeg samarbejder med, når jeg spiser kød (ja det er der vi er, jeg får dårlig samvittighed når jeg spiser en bøf. Miv), når jeg har glemt min termokop og alligevel køber en kaffe, to go. Jeg får dårlig samvittighed når jeg går ned med skrald mange gange på en uge eller når jeg køber noget fra ny, som jeg kunne have fundet brugt, hvis jeg havde brugt tiden på at finde det. Men det er også den dårlige samvittighed som sparker mig i røven. Den får mig til at gøre noget ved de ting. Nogle af de vaner ændrer jeg hurtigt, og andre tager længere tid, men jeg er en meget mere bevidst forbruger, end jeg var for bare et år siden. Og det er fremskridt. Når jeg endelig køber, så undersøger jeg (for det meste) nøje om det kan findes brugt, og hvis det er fra ny, så er jeg meget mere opmærksom og interesseret i hvor det kommer fra, hvordan det er lavet og hvad det er lavet af. Det gælder både mad, tøj, ting og møbler.

Miljøaflad

Jeg har besluttet mig for at jeg ikke må falde i fælden og sige til mig selv at jeg har et miljøregnskab. Hvis jeg fx spiser mindre kød, så må jeg gerne købe noget highstreet tøj eller flyve. Det bliver for mig, en glidebane af dimensioner, hvis jeg vejer det hele op og så giver fripas. Og reel set, så kommer jeg heller ikke videre, hvis jeg hele tiden bare kommer tilbage til 0. Så jeg ser det hellere som et skridt i den rigtige retning når jeg har ændret en vane, og når jeg så gør noget, fx. spiser kød eller flyver, så er det ikke sådan at jeg slår mig selv i hovedet over det (det klarer samvittigheden!), men jeg læner mig heller ikke tilbage og siger “det er ok fordi jeg gjorde det og det”. Jeg tror på at vi (her mener jeg vores husstand, men feel free to join) kan gøre det bedre hvis vi anstrenger os lidt og har en større ambition om at ændre vores vaner, end at sortere skrald for at købe aflad og “lov” til at flyve på ferie. Det er på sin vis også en coping mekanisme, for ikke at falde tilbage i gamle vaner, kender I det? Men samtidig er der også en helt masse ting der giver meget glæde og fornøjelse i vores liv (burgers, sneakers og rejser), som ikke er hensigtsmæssigt for vores planet. Som jeg skrev i det her indlæg så har jeg startet hele denne her vane ændring, et sted hvor det for mig var let at ændre, med formodning om at det ville sprede sig til større dele af min hverdag.

Revurder dit behov

Som jeg nævnte i forbindelse med de tre R’er, så er jeg begyndt, med større bevidsthed at revurdere mine behov. Det opstår både i større og mindre skala. Sådan helt nært, så overvejer jeg en ekstra gang om det tøj jeg lægger til vask, rent faktisk er beskidt, om opvaskeren nu er heeelt fuld og om det er nødvendigt at handle ind, eller om vi kan bakse noget sammen af det vi har. I en større skala, så er der to ting der fylder hjemme hos os – kød og rejser. Vi spiser meget mindre kød, og oftest kun 1-2 gange om ugen, til aftensmad. Jeg øver mig i at bestille vegetarisk når jeg spiser ude, men det er overraskende meget en vane at spise kød. Når det gælder rejser, både til vands, til lands og i luften, har vi besluttet at sløjfe en masse planer vi havde, om den ene og anden store spændende rejse, og vente lidt. Den der rejse-itch er der stadig, men den bliver mindre når man ikke klør. Eller når man bare er træt fordi man har en tumling. Who knows. I flere og flere situationer er jeg blevet god til at stoppe op, og spørge mig selv om jeg virkelig har brug for den bluse, de par sko, den bøf, den rejse eller den lampe. Jeg er hverken fordømmende eller prøver at fornægte mig selv noget jeg godt vil have, eller på vej mod en asketisk tilværelse, men en lille obs’er og genovervejelse, har jeg faktisk fundet højst effektiv i hele den her process. Det er tankevækkende og lidt skræmmende, hvor meget forbrug der kører på autopilot.

Dem der inspirerer mig

Det blev en lille, lang smøre om nogle af de overvejelser og tanker jeg går med pt. Tak fordi i læste med så langt. Her til sidst, vil jeg komme med en lille anbefaling, til hvem i kan følge og hvor i kan få mere inspiration og viden omkring miljø, klima, bæredygtighed og forbrug.

Klimatestamentet

Klimamusen

NeoHippie

Miljø Mulle

Grøn Forskel

Dr.dk har udgivet en artikel med klimaforsker Eigil Kaas, der handler om hvilke 3 ting der batter mest, hvis vi vil påvirker vores C02 aftryk. 

Læs også Catrines overvejelser omkring følelser og forbrug.

 

10 kommentarer

 • Faldt lige over dette skønne indlæg. Alle kan få følelsen af dårlig samvittighed ved at gøre noget/forbruge noget man ved, måske kunne gribes anderledes an! Men pak den dårlige samvittighed væk, sig pyt og glæd dig i stedet over, at man er bevidst over hvad bæredygtighed er! Livet skal leve og det går nemmest, hvis man undgår fanatisme med et emne som dette og lærer at arbejde sammen med sin samvittighed.

  Håber ikke dette indspark er alt for abstrakt og filosofisk. Vil bare sige at du gør det godt.

  Venlige hilsner

  /Tina

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria R

  Jeg er minimalist og godt med ift. de tre ting, professoren nævner (var overasket over at varmeforbrug vejer tungere på vægten end forbrug). Jeg har også ændret mit forbrug (køber fx færre, bedre ting og har i efterhånden 4 år haft en tommelfingerregel om maks. at købe 12 nye ting til garderoben om året. MEN. Jeg føler stadig, at forbrug fylder for meget i min bevidsthed. I den forstand, at (for) meget af min tankevirksomhed bruges på at tænke over “mit næste køb” (selv om det er velovervejet). Er det mon en rest fra jæger-samler samfundet, og den gamle del af vores hjerne, der er på spil?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah Alberg

  Hej Frede. Rigtig dejligt indlæg, det er skønt at følge med på rejsen.
  Da jeg læste indlægget sad jeg lidt og grublede bagefter. For mig betyder R’et ReUse mere at genbruge (både at købe, men mere ift. egne ting). Når jeg køber en ny jakke, så skal den bruges til den går i stykker, repareres undervejs og jeg har (prøver ihvertfald) fokus på at forlænge levetiden og brugstiden på alt jeg har i skabet. På den måde reducerer jeg behovet for hele tiden at købe nyt, og det giver også et fokus på at købe de “gode” produkter, som kan holde mere end en sæson, og fokus på ikke at lade sig begrænse af “hvad dikterer moden jeg skal gå med lige nu”
  Da du havde din spørgerunde forleden overvejede jeg at skrive, at bæredygtighed for mig er nysgerrighed. Nysgerrighed til at blive klogere på, hvordan vi bruger jordens ressourcer bedre. Nysgerrighed på at gøre tingene anderledes. Og i nysgerrigheden ligger for mig også viljen til at forsøge på trods af, at man kan tage fejl. Selvom jeg har arbejdet med grøn omstilling og har været aktiv på dagsordenen de sidste 11 år, er der stadig enormt meget nyt. Så tak for at du løbende samler dine tanker og deler dem med os!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Sarah, Tak for din kommentar og fordi du følger med! Jeg er helt enig, og kan godt se jeg måske ikke fik det gjort helt klart, men når jeg skriver “men også at være kreativ ifht hvad der ellers bliver anset som affald” så mener jeg også hvad vi kasserer. Fx. hvornår vi vurderer at tøj skal smides ud, og om det netop kan repareres, eller bruges til noget andet. Et lille life hack jeg gjorde lige inden jeg fødte, var at klippe et gammelt lagen (som ellers skulle kasseres) i små stykker som jeg stadig bruger som stofservietter, klude, stofbleer osv. de fungerer perfekt, og bliver de rigtig klamme, så ryger de til tekstilgenanvendelse, men så har de også udtjent deres job. Så hvis man tager re-use brillerne på, så kan rigtig meget, der ellers anses som affald, få et nyt liv. Der sker så meget nyt og det er både spændende og svært at følge med, jeg tror dog at nysgerrighed og villigheden til at prøve, er key!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Jeg støder ofte på den med R’ene som en overskuelig måde at overveje ens forbrug på, dog hvor den består af fire R’er – nemlig refuse, reduce, reuse, recycle. Det har især ofte været i forbindelse med ens brug af engangsplastik. Den giver virkelig god mening, for jeg synes at det er værd at overveje om man kan “nægte” plastikken, ved eksempelvis at sige nej tak til plastikposer eller andet overflødigt. Jeg ville lige nævne den, hvis du ikke før er stødt på den. Det er virkelig brugbart med sådan nogle små “huskeregler”.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Emma, tusinde tak for den tilføjelse. Den er noteret og giver så god mening.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Inspirerende. Tak! Jeg følger forskellige bloggere, og selvom mange er bevidste om klimaforandringer og forbrug, så er det jo stadig deres forretning. Men man bliver på en eller anden måde også lige pludselig lidt “fed up” med forbrug-forbrug-forbrug. Herhjemme affaldssorterer vi også, kører el-bil og spiser ikke ret meget kød. Jeg forsøger ikke at (over)forbruge. Men det er på en måde hele ens mind-set, der skal ændres, fordi vi jo altid bare køber, hvad vi lige falder over og har lyst til. Det er dejligt inspirerende, at du har det fokus på din blog.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Malene, Tak fordi du læser med. Sejt at i bare kører på og lever så fornuftigt. Jeg er helt enig, det er nemlig det mindset som skal ændres og for mit vedkommende har jeg jo haft et helt andet mindset i mange mange år, og jeg kan virkelig mærke hvor svært det er at bryde ud af vanerne og tænkemåden. Men det sniger sig ind på mig, og det er så fedt at opleve hvordan mit mindset rent faktisk kan ændre sig. Og ja, det med at opfordre til forbrug er min kæphest. Er stadig igang med at finde ud af hvordan jeg gør her på bloggen, for jeg skal stadig tjene penge, men vil bare gerne gøre det på en måde der er i overensstemmelse med mine værdier. Jeg har droppet collager og shoppingguides og sorterer strengere ud i de kampagner jeg laver, nemlig i forhold til om de ‘bare’ skal skubbe produkter eller om der er noget mere bag. Håber det ses her på domænet, at jeg vil jer det godt. KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Virkelig gode tanker og overvejelser. Jeg har ikke før hørt de tre R’er, det er en god måde at huske det på. Alle de ting du nævner er ting, jeg og min familie også selv fokuserer på. Men mange ting er vi også nød til at sætte på stand-by. Vi har to små børn, og med en på 3 og en på knap 1 så har vi/jeg ikke helt energi eller fokus på at gøre alt det, som vi ønsker eller det vi ved, vi bør gøre. Det skal nok komme, når der er lidt mindre fokus på
  Hverdags-Overlevelse haha. Et eller andet sted, ville jeg ønske, de rigtige valg, det grønne fokus var gjort det nemmere af dem der træffer de beslutninger eller bare at vanerne allerede var en del af vores måde at gøre tingene på. Jeg har egentlig længe kun købt brugt, og jeg bliver stadig forundret over hvor meget man kan finde brugt. Udfordringen for mig er faktisk nogen gange af huske på, reduce, fordi jeg ofte køber lige den vinterfrakke mere fordi den er brugt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Cecilie, tak for din kommentar. Jeg forstår 100% din situation og der er virkelig også mange ting jeg ikke kan overskue fordi #barn… Men der er også mange ting som på en måde er lettere, af samme grund. Jeg kan fx 0% overskue alle mulige rejser, fordi jeg ved at det ikke ville være afslappende med JJ der bare fyrer afsted. Det er også lettere for os, at lave sund mad herhjemme, fordi vi heller ikke orker at gå ud at spise. Så den vej rundt hjælper det lidt på vej hahahaha. Jeg synes reglen med at tage en vane ad gangen er god at huske, fordi så bliver det ikke uoverskueligt. Men der er altså stadig dage hvor min kæreste og jeg kigger på hinanden og siger ‘pizza?’ og så bliver det sådan. Det handler nemlig om overlevelse, men også om at prioritere sin energi, de dage den er lav. Det der med at købe ekstra fordi det er genbrug, den kæmper jeg også lidt med. Men igen, det kommer!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et outfit og en arbejdsdag