#enhjemmedag i Dyrehaven

Mødrehjælpen og hvorfor jeg holder så meget af dem

Foto: Alona Vibe

Er i klar til et langt indlæg? Det handler om hvorfor jeg holder så meget af Mødrehjælpen, to julekalendre og så er der info om en lille konkurrence i slutningen.

Et kærestebrev til Mødrehjælpen

I sensommeren skrev jeg en mail til Mødrehjælpen, for at spørge om jeg kunne hjælpe med noget. Det sker sjældent, at jeg ligefrem opsøger organisationer på den måde. Men jeg fik sådan lyst, så jeg gjorde det. Da min storesøster var gravid, så købte hun alt tøj til sine børn hos Mødrehjælpen, eller andre genbrugsbutikker. Jeg bemærkede det med et halvt øje, for det var ærlig talt ikke noget jeg gik vildt meget op i den gang. Altså børnetøj og om hvorvidt det var brugt eller nyt. Men så blev jeg gravid, og lysten til at anskaffe mig noget tøj til mit barn opstod, og ind røg Mødrehjælpen på lystavlen, som ellers var pænt slukket de 9 mdr… Jeg begyndte at frekventere Mødrehjælpsbutikkerne rundt omkring i byen, og jeg gjorde mig nogle fabelagtige fund. Virkelig fint babytøj, i god kvalitet, fra gode mærker og i virkelig god stand. Og typisk til en brøkdel af nyprisen. Jeg faldt fuldstændig for butikkerne, med de sødeste ekspedienter (frivillige, hele bundtet) og så deres striksektion, et lille udvalg af hjemmestrikkede ting til baby, fx strømper, cardigans, veste huer osv. som de frivillige strikker og donerer til Mødrehjælpen.

Så der startede min relation til Mødrehjælpen, i deres butikker. Jeg har siden da købt det meste af JJs tøj i Mødrehjælpen, og alt jeg ikke har gemt til næste baby, givet videre til venner og familie, det er røget tilbage til Mødrehjælpen igen. Som et lille økosystem af babytøj.

Men hvad er Mødrehjælpen egentlig? Hvem hjælper de, hvordan hjælper de? Hvad hjælper de med? Det har jeg ikke som sådan været helt skarp på, jeg gik bare ud fra at det var godt at købe genbrug der, fordi nogle af pengene måtte jo gå til noget form for hjælp, til mødre… Derfor læste jeg lidt om mødrehjælpen på deres hjemmeside, og blev endnu mere sikker på at det er en vigtig organisation, som jeg gerne vil hjælpe og støtte op om, på en eller anden måde. Og så skrev jeg min mail til dem, og fik svar fra søde Mette som er projektleder hos Mødrehjælpen og blandt andet står for some, webshop og diverse events og projekter. Et par uger efter sad vi i Mødrehjælpens hus, på Abel Cathrines Gade og jeg lærte meget mere om Mødrehjælpen. Og drak stærk kaffe, fordi Mette har to børn, så hun ved at der skal stærk kaffe til.

Mødrehjælpens historie

Jeg skal prøve at gøre det kort, og du kan altid læse meget mere om Mødrehjælpen her. Men det startede altså i 1924 i København hvor to private hjælpeorganisationer for nødlidende enlige mødre, blev slået sammen og fik navnet Mødrehjælpen. I løbet af de næste par år, startede Mødrehjælpen også deres arbejde i Aarhus. I 1939 blev Mødrehjælpen en del af det offentlige system, ved Mødrehjælpsloven, og det blev muligt for gifte kvinder, at få hjælp fra organisationen, som ellers hidtil kun hjalp enlige mødre. Mødrehjælpen blev faktisk nedlagt i ca. 6 år i slut 70’erne, men genoptaget i start 80’erne, da behovet stadig var stort og presserende, altså hjælp til mødre, både enlige og gifte.

Derfor blev Mødrehjælpen genoprettet i 1983 af et hold tidligere medarbejdere og nytilkomne, ført an af socialrådgiver Hanne Reintoft, som en selvejende institution.

Mødrehjælpens arbejde

Mødrehjælpens formål har været det samme siden dengang:

  • At yde social, økonomisk og uddannelsesmæssig støtte til mødre for at sikre deres børn bedre opvækst og levevilkår.

  • At arbejde for øget offentlig og politisk forståelse for de vanskelige vilkår, der bydes børnefamilier og enlige forsørgere.

  • At virke for en lovgivning, der i højere grad sikrer mulighed for social og uddannelsesmæssig støtte til disse familier.

(Mødrehjælpen.dk)

Mødrehjælpen tilbyder rådgivning og vejledning til børnefamilier i sårbare og udsatte situationer. Det er meget ofte fx mødre der er ofre for fysisk og psykisk vold, familier der er i krise pga. alvorlig sygdom, eller som måske pga. skilsmisse er endt i en højkonflikt samværssag, der går hårdt ud over barnet. Her kan Mødrehjælpen træde til, med enten face-to-face rådgivning, eller rådgivning på telefon eller chat. Det er typisk socialrådgivere der rådgiver, men der er også tilknyttet psykologer og jurister. Det er nok de færreste der ved det, og navnet afslører det heller ikke, men Mødrehjælpen tilbyder faktisk også rådgivning og vejledning til fædre – eksempelvis i skilsmissesager. Læs mere her.

Mødrehjælpen arbejder også lokalt rundt om i landet, med at skabe netværk for sårbare og udsatte familier igennem lokale aktiviteter. Derudover arbejder Mødrehjælpen også politisk for bedre vilkår for gravide og børnefamilie som står i en særlig svær eller sårbar situation. Eksempelvis var Mødrehjælpen helt tæt med i det lovarbejde, der førte til kriminalisering af psykisk vold i april i år.

Det primære formål med vores rådgivning er at hjælpe den enkelte med at forbedre sin egen situation. Vi møder brugeren, som det hele menneske, han eller hun er, og har en tro på, at den enkelte selv kan med rette hjælp og rådgivning. (Mødrehjælpen.dk)

Det hele handler om at hjælpe familierne, mødrene, fædrene, de gravide, for at skabe de bedste rammer for de børn der bliver sat i verden, sagde Mette til vores møde. Og som forholdvist ny mor, så ramte det fuldstændig pletskud. For jeg er mega heldig, og privilegeret, at jeg har et bagland der hjælper mig som mor, og min familie. Det slår mig gang på gang, hvor heldig jeg er, men også hvor meget jeg har brug for hjælp. Det kan være praktisk, økonomisk, juridisk, men også psykisk. At få hjælp og støtte til at være den mor jeg gerne vil være. Det kunne jeg ikke alene.

Mødrehjælpen giver økonomisk rådgivning og støtte med det mål at vende underskud til overskud på både det økonomiske og det personlige plan. Rådgivningen skal både hjælpe forælderen til at overskue sin økonomi og samtidig give redskaber til at klare hverdagen og familieøkonomien fremover. (Mødrehjælpen.dk)

Men der er mange der står alene, måske helt eller delvist, eller som har det økonomiske på plads men mangler råd og vejledning om noget andet, eller helt omvendt. Mangler juridisk hjælp, men har en god støtte andet steds. At være en særligt udsat, sårbar familie, eller forældre, kan være mange ting og vise sig i mange forskellige konstellationer, og derfor er Mødrehjælpens arbejde så hammer vigtigt. For det er her at familier og forældre kan gå hen og blive mødt, som dem de er og få den hjælp de har brug for, for at skabe de bedste rammer for deres børn.

Mødrehjælpens butikker

En ting er selvfølgelig rådgivningen og de projekter Mødrehjælpen har, men en anden er butikkerne. Der er sikkert mange der kender Mødrehjælpens butikker som ligger i hele landet? Mødrehjælpens butikker er med få undtagelser, alle drevet af lokalforeninger som udover at drive butikken, gør en stor forskel i deres lokalområde. De tilbyder støtte til familier og forældre og arrangerer lokale aktiviteter. Lokalforeningerne og butikkerne er drevet af frivillige.

I Mødrehjælpens butikker kan du finde brugt og velholdt børnetøj, udstyr og legetøj, i få butikker har jeg set graviditetstøj og ammevenligt tøj. Tøjet kommer primært fra donationer fra privatpersoner og i ny og næ også fra virksomheder, der afleverer tøj og ting i deres lokale Mødrehjælpsbutik. Derfor er det vidt forskelligt hvad der er på hylderne, men det er altid i god stand, rent og pænt og sorteret efter sæson og str. Alt er selvfølgeligt også nyvasket, i parfumefrit vaskemiddel, så det er på ingen måde ulækkert eller i i dårlig stand, da Mødrehjælpen går meget op i at det tøj der sælges, skal være i god stand.

Jeg har gjort mig nogle virkelig gode køb igennem det sidste 1,5 år. Små hjemmestrikkede strømper, noget mega nuttet legetøj og min favorit – et adidas tracksuit i str. mini. Det er så cute! Jeg har også fundet en helt masse basics. Bodyer i alle størrelser, uld, sutsko og jeg kunne blive ved. Mit bedste råd er bare at starte fra en ende af. Der er masser af guldkorn. Sidsel, min shopping overmand har gjort nogle helt fantastiske fund, og hendes datter som er lige på trapperne, bliver den mest velklædte pige i byen. I 100% genbrug. Det er ret sejt.

Når du handler i Mødrehjælpens butikker, så støtter du organisationens arbejde, da butikkerne er drevet af frivillige, og omsætningen derfor kun dækker udgifterne ved at holde butikkerne åbne, resten går til den landsdækkende rådgivning, samt aktiviteter i lokalområdet. Mødrehjælpen har fortalt mig, at de tit mødes med fordommen om at deres butikker kun er for fattige mødre, og at dette har gjort at der doneres mere tøj til butikkerne, end der sælges. Men sådan er det slet ikke! Mødrehjælpens butikker er for ALLE  der vil købe genbrugstøj og støtte et vigtigt arbejde. Dobbelt sejt! Du kan også donere dit barns aflagte tøj eller legetøj der ikke er i brug længere, og på den måde støtte Mødrehjælpens arbejde. 

Mødrehjælpens julehjælp

I ved hvordan jeg har det med jul og særligt gaver (ellers kan i læse med her), men efter jeg er blevet mor er julen blevet lidt federe. Måske er det hormoner, men der er lidt flere følelser involveret og det vigtigste – det er at JJ får den bedste jul, i år og hvert år i fremtiden. Jeg glæder mig til at vi skal hygge. Sådan rigtig hygge, men varm kakao, tænde kalenderlys, kigge på byens udsmykning og måske endda pynte lidt op her hjemme. Jeg glæder mig til at vi skal være i denne juletid og jeg glæder mig til at vise ham hvad julen betyder for mig – varme, familie, lys og hygge (og Ris a la mande) og så glæder jeg mig til at se hvad julen kommer til at betyde for ham. Og det brændende behov for at gøre det aller bedste for ens barn, og sørge for at det ikke føler at der mangler noget, det tror jeg virkelig mange forældre kender. Især til jul, hvor det hele hurtigt kan handle om penge, gaver og den fysiske manifestation af hvad der giver værdi.

Derfor, så har Mødrehjælpen hvert år, et vigtigt ærinde – nemlig Julehjælpen. Hvert år kan familier og forældre ansøge om at modtage Mødrehjælpens Julehjælp som er et kontant beløb som uddeles, tiltænkt at dække nogle af de omkostninger der er i julen. For uanset om man sløjfer julegaver (af lyst eller nød), så ligger der et stort forventningspres på julen, og meget af det, koster penge, og går måske udover det normale budget. Om ansøgerne har behov for tilskud til julegaver, mad, togbilletten til at besøge familie, eller noget helt andet, er helt forskelligt og op til familien selv. Men det er en hjælp til at holde jul, og for forældrene, til at give deres børn den bedste jul muligt. Familier og forældre kan ansøge om Julehjælp frem til d. 12. December lige her. Sidste år kunne Mødrehjælpen give Julehjælp til 80% af ansøgerne, hvilket er så sindsygt sejt.

I år hjælper jeg til med at samle ind til Julehjælpen, og jeg håber i har lyst til at hjælpe mig. Julehjælpen  har faste satser,og gives i forhold til hvor mange børn der er i husstanden. En børnefamilie med 2 børn, vil fx få 1200 kr. I julehjælp, og derfra stiger beløbet med 500 kr. pr. ekstra barn. For at sikre at julehjælpen går til de familier der har mest brug for det, har Mødrehjælpen socialrådgivere til at sagsbehandle på hver enkelt ansøgning. Så man kan roligt stole på at ens donation går til familier der vitterlig har brug for hjælpen. 

Jeg håber at vi sammen kan sørge for at så mange familier som muligt kan få den Julehjælp de har ansøgt om. Det kunne altså være sejt, hvis alle ansøgere modtog Julehjælp i år.

Vil du hjælpe Mødrehjælpen med at give de mest udsatte børn en god jul? Send en SMS med teksten FREDE til 1272, så støtter du Mødrehjælpens julehjælp med 100 kr.

*Du kan også vælge at støtte med et valgfrit beløb på MobilePay 30402.

*Det koster 100 kr. plus alm. SMS-takst. Udbydes af Mødrehjælpen, Abel Cathrines Gade 13, 1654 København V.

#RådTilJul, vikle og adventskalender

Der er virkelig fokus på Mødrehjælpen for tiden, og det er så sejt. Derfor vil jeg slutte af med at samle en række af de initiativer der helt aktuelt samler ind til deres arbejde, på helt forskellige måder.

Mødrehjælpen laver i år den fineste julekalender (hvis jeg må ha’ lov), hvor der hver dag i December bliver delt inspiration til en billig, bæredygtig og kreativ jul. Det hedder #RådTilJul – og du kan tilmelde dig helt gratis lige her. Jeg kan godt afsløre at jeg er en af lågerne, haha.

Esben og Peter har i Her Går Det Godt regi, lavet en virkelig deluxe adventskalender med Social Foodies, hvor overskuddet også går til Mødrehjælpen. Jeg har lige bestilt min, og du kan gøre det samme her.

Endeligt så har Cathrine lavet årets charity vikle med Weaver Birds, og jeg er ved at gå ud af mit gode skind over hvor lækker den ser ud. Jeg har en fastvikle og skal ikke ud og investere i flere, men uh den er pæn og ser så fluffy ud. Overskuddet i år, går også til Mødrehjælpen. Så skal du have gang i en viklebaby eller blot tilføje en helt særlig til samlingen, så hold øje her.

Jeg delte Mødrehjælpens flyverdragt indsamling for et par måneder siden, og det gik så godt at der endda var et overskud, som derfor er gået direkte til Julehjælpen. Stort tak for jeres bidrag til denne!

Jeg håber at dele meget mere med mødrehjælpen og deres vigtige arbejde i fremtiden, og nu ved i hvert fald hvorfor <3

Og konkurrencen, den finder i på min @fredesblog på instagram.

 

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

#enhjemmedag i Dyrehaven