For Resten - Mine bedste tips til at undgå madspild

Et cykelsæde og mit ansvar for vores hoveder

Foto: Alona Vibe

DISCLAIMER: Indlægget er opdateret 5. December 2019, i forbindelse med DR Detektors undersøgelse af Hövding hjelmen.

Reklame for Hövding

Jeg elsker min cykel og vores cykelsæde

Noget jeg har glædet mig til siden for ever, er at kunne cykle rundt med JJ. Eftersom han indtil videre hader autostolen og ikke er vildt glad for at sidde og kukkelure i klapvognen, så er vores cykelsæde blevet vores ven. Hvem skulle have vidst det? Det havde egentlig præmiere her, men nu har vi fået lidt mere erfaring med det.

Jeg er vokset op på Store Kongensgade og min forældre havde ikke bil da jeg var lille, bortset fra et par år. Men det var sådan en særlig ting hvis vi kørte nogen steder. Det meste foregik på cykel eller med offentlig transport. Men mest cykel, for det er lettest i Indre By (og jeg sad i et af de der cykelsæder der bare er en lille skal? Kan i huske dem?). Jeg fik faktisk også først kørekort i 2015, modsat langt de fleste af mine venner der har haft det siden de var 18 eller i hvert fald starten af 20’erne. Siden jeg fik kørekort der i ’15 har jeg elsket at køre bil, den der ultimative frihedsfølelses og den stemning der er i bilen, med varm kaffe i koppen, god musik på anlægget. De bedste snakke det er altså i bilen.

Delebil?

Men altså, i vores hverdag har vi ikke som sådan brug for en bil og udsigten til at tilføje en betragtelig udgift hver måned og struggle med parkering, den har endnu ikke vundet. Jeg kiggede på en brugt delebil tidligere på året, men vurderede at det ikke er endnu, at vi går i den retning, og efter autostols intermezzo i sommer, så lagde jeg den helt på hylden. I forsommeren kribler det nok igen, for der begynder vi at tage i sommerhus noget oftere, og man skal ikke tage turen mange gange med 2-3 togskift, fuldt oppakket klapvogn, barn i bæresele og hund der ikke gider gå ind i toget, før man henledes til at drømme om at smide alt i bilen og bare køre afsted, uden at tænke på hvornår det lille tog fra Hillerød nu kører (aner ikke hvad den linje hedder, det har bare altid heddet det lille tog hos os, haha). Så må vi se på, om vi skal sadle om. Lige nu har løsningen været et cykelsæde til børn, foran på min cykel.

Cykelsæde til børn

Den løsning vi er startet ud med, er noget mindre avanceret – nemlig et cykelsæde foran på vores normale cykler. En mindre bekostelig affære, og som nævnt længere oppe, så ELSKER JJ at cykle. Jeg har valgt Yepp Mini sædet (som er modtaget i gave), det er pænt, virkelig let at montere og fra de Københavnske cykelstier at dømme, et populært valg. Det er seriøst på hveranden cykel. Lige efter jeg fik monteret mit, læste jeg at Thules Yepp Nexxt Mini har fået go i en test hos Forbrugerrådet Tænk.

Det er så optur at cykle rundt med den lille prut foran, der peger, vugger med på sangene (hjulene på bussen er favorit cykelsang!) og som sætter en ære i at holde godt fast, når jeg beder ham om det. Til gengæld har han også spist en stor bid af det der lille gummihåndtag… Men det var heldigvis bare en fase, hahha. Noget der til gengæld undrer mig, er hvor mange børn jeg ser på cykelstierne, uden cykelhjelm. Jeg ser dem kun et split sekund, og ved ikke om der ligger en historie for eller bag, beslutningen, men de er ofte så små at jeg ikke forestiller mig at de selv har valgt hjelmen fra. Har i lagt mærke til det? Det giver mig altid et sug i maven 🙁

Mors hovede kan også gå i stykker

Tilføjelse 5. December 2019:

DR Detektor har lavet en undersøgelse af Hövding hjelmen, jeg kan ikke udlede hvilken version det er, men den er værd at læse og se inden du vælger hvilken slags beskyttelse du vil bruge, cykelhjelm eller Hövding. Se DR Detektor her.

Dernæst er der selvfølgelig de voksne, mig selv inklusive, der lidt for ofte kommer afsted uden hjelm, eller ikke vælger det til. Sidste år, inden vi blev forældre, faktisk direkte efter 20. ugers scanningen, købte jeg en Hövding hjelm til både mig selv og min kæreste, som sådan en ‘tag lige ansvar’ ting. Om det var en coping mekanisme efter at have set alle ben og knogler i vores barns krop til scanningen, ved jeg ikke, men det føltes fornuftigt.

Jeg har ikke kørt med cykelhjelm siden jeg var lille, fordi “det ødelægger mit hår”, “jeg kan ikke have hue på”, “jeg glemmer den” osv. Men faktisk også fordi at jeg for 10 år siden havde en cykelhjelm og blev så voldsomt voksenmobbet når jeg brugte den, at jeg faktisk ikke gad. Lyder sygt, men sådan var det. Nu er jeg lidt ældre, lidt mere ligeglad og udviklingen er med mig, for jeg behøver ikke en hjelm som den gang, for at være sikker i trafikken. Nu bruger jeg min Hövding hjelm som, hvis i ikke kender den, jo egentlig ikke er en hjelm, men en krave, der udløses i situationer som er potentielt farlige. Det har krævet lidt tilvænning at bruge den (få den med om morgenen, huske at lade den op osv.) men så er det også det.

JJ er selvfølgelig for lille til en Hövding (de laver i hvert fald ikke børnehjelme endnu), så han har en god en fra Abus, så vi begge har “hjelme” på. Tænker på sigt at det er vigtigt at alle cyklende i familien bruger hjelme, for mor og fars hoveder er jo ikke anderledes end hans, så selvfølgelig har vi hjelm på.

Hövding 3.0 og mine overvejelser om at cykle sikkert med mit barn

Nu er Hövding på markedet med deres 3. generations cykelkrave, nemlig Hövding 3.0, som jeg netop har opgraderet til. Hövding er den sikreste hjelm på markedet, og beskytter 8x mere end en normal cykelhjelm (ud fra et forsøg ved fald på 2 meter, læs mere her). Den er elektronisk og fungerer ved at en airbag udløses i tilfælde af ulykke – den udløses på 0,1 sekund. Hövdings teknologi registrerer dine bevægelser 200 gange i sekundet, for at kunne registrere en bevægelser der kunne give anledning til ulykke. Den 3. generation af Hövding hjelmene er modsat 2. generation, ikke lavet i forskellige størrelser, men med mulighed for justering, så du kan tilpasse den til dit behov.

Det der er værd at huske, når du bruger en Hövding hjelm er at den (selvom den er virkelig intelligent) ikke kan kende forskel på dine bevægelser, om du cykler eller går. Derfor skal du altid deaktivere hjelmen når du ikke cykler. Min egen lille huskeregel er at jeg altid først aktiverer den når jeg sidder oppe på cyklen, og jeg slukker den altid inden jeg stiger af. Så undgår jeg den klassiske med at bukke mig forover for at låse min cykel, og puf…

Da jeg delte vores cykelsæde og JJs hjelm fik jeg en helt masse beskeder på insta, så jeg samler lige lidt op på vores overvejelser omkring at cykle med JJ og hvilket cykelsæde til børn vi har valgt:

 • Vi har valgt Yepp Mini sædet som sidder foran. Det kan bruge til ca. 3 år, afhængigt af hvor stort barnet er. Jeg synes det er hyggeligt at have ham foran, så vi kan snakke sammen. Det kan desuden hurtigt sættes på min kærestes cykel med et lille monteringsbeslag.
 • Da vi skulle finde cykelhjelm til JJ gik jeg ned i vores lokale cykelhandler og fik hjælp. Jeg spurgte (som den velmenende mor jeg er) efter den sikreste. Cykelhandlerens svar var “den sikreste er den der passer dit barns hovede bedst”. Derfor vil jeg anbefale jer at gå ned og prøve hjelme irl, så i finder en der passer.
 • Vi “øvede” at tage cykelhjelmen på derhjemme, spise snacks med den på og generelt bare gøre hjelmen til en fed ting. Det gik udover al forventning og han har aldrig brokket sig over at have den på.
 • Husk at cykelhjelmen skal sidde godt fast og dække panden for at beskytte barnet. Den må ikke hænge omme på baghovedet.
 • Når barnet sidder foran, er det mere udsat for vind og vejr, derfor er det vigtig at klæde dem varmt nok på. Du kan også montere en vindskærm foran sædet som tager det værste. Jeg overvejer denne her pude, efter JJ allerede er faldet i søvn på cyklen en gang 🙂
 • Læs mere om sikkerhed og børn på cykel her.

Cykler I med jeres børn?

1 kommentar

 • Maria

  Din cykel er virkelig smuk ⭐️ Hvor er den mon fra?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

For Resten - Mine bedste tips til at undgå madspild