Et cykelsæde og mit ansvar for vores hoveder

Må man give brugte gaver?

Min nye telefon, en iPhone Xs 256 gb

Reklame for Blue City

Den store forbrugsfest

Så for søren, i morgen, fredag d. 29. November starter den store forbrugsfest sådan helt officielt. Flere butikker og webshops har selvfølgelig kørt black month, black week eller adskillige black days. Black Friday er startskuddet på juleindkøb og det er vel af den grund at de fleste retailers har deres kronededage og tårnhøje omsætninger, netop her. For den skal ikke have for lidt hvis man kan spare 25% og ingen skal mangle noget til jul.

I kender min holdning til julegaver, som jeg har skrevet et helt indlæg om her. Og faktisk en opfølger, efter jeg fik min søn sidste år, det kan i læse her.

Heller ingen julegaver i år

Vi giver ikke julegaver i min lille familie, vi modtager heller ingen og jeg knuselsker min familie for at de dels respekterer det, år efter år, og at de faktisk ikke gør et stort nummer ud af det. Ifht. min søn, er vi endt på en udmelding om at han ikke giver julegaver, men vi ikke vil nægte ham at få dem, hvis der er bedsteforældre eller andre der gerne vil give begave ham. Vi har lavet en lille ønskeliste, og har gjort klart at brugt er meget velkomment. Vores familier er totalt gode til at forstå, hvor vi gerne vil hen med de her udmeldinger, så jeg er ret fortrøstningsfuld. They get it.

Men selvom vi ikke giver gaver, så er det faktisk noget der har rumsteret lidt hos mig i den seneste tid. For kan vi rykke lidt ved forståelsen af gaver (julegaver inklusive) og måske i en sådan grad at julen ikke skal føles som et vanvittigt overforbrugsvandfald? Snakken opstod til et møde med Blue City, en ny samarbejdspartner her på domænet. En samarbejdspartner som kommer lukt ind på listen over dem jeg er ekstra stolte af. For Blue City har et produkt der giver så god mening, generelt, men også for mig personligt, i min rejse imod at leve mere bevidst og bæredygtigt.

BlueCity

Blue City sælger brugt elektronik i deres webshop og butikker landet over. Og de tager tilmed imod, og betaler dig penge, for det brugte elektronik du har i skufferne der hjemme (selvfølgelig skal det have en vis stand og ikke være alt for gammelt, men alt det skal de nok guide dig i). Deres udvalg spænder fra Apple til Xiaomi og du kan endda få en iPhone 4, hvis trangen er der. Du kan også købe en iPhone 11 Pro Max, hvis det er den nyeste model der frister. En velassorteret forhandler af elektronik. Men det hele, det er brugt. Og selvom jeg ikke har et vanvittigt forbrug af elektronik, så bruger jeg altså smartphone, høretelefoner, iPad, computer osv. Og det skal skiftes ud engang imellem.

Er brugt dårligere?

93% af jer der svarede på min spørgerunde forleden, svarede ja til at i handler brugt, og 7 % svarede nej. Ville i blive glad for en gave der var købt brugt? Ja, det ville 92% af jer, og 8 % ville ikke, nej. Men hvad med at købe og give en brugt gave? Det ville 80% af jer, gerne. 20% af jer ville ikke. 80% af jer er klar på at købe og give brugte gaver! Det er fandme sejt! I er seje! Forresten, tak til alle jer der gad at svare.

Men der er stadig en del af jer der ikke bryder jer om tanken, og det er jo bare de af jer der har svaret på min story (3,1 tusinde svar), så der er stadig et tabu derude, som jeg synes vi skal tage op. Når jeg skriver brugt, så er vi ikke ude i brugte underbukser eller en eller anden bulet kagedåse, eller ting der er i stykker for den sags skyld. Når jeg kigger rundt i diverse genbrug, vintage butikker eller onlineshop, så er det altså ting i helt fin stand. Både til at bruge selv og give i gave. Så hvorfor, i disse klimavenlige og bæredygtige tider, hvor vi har så meget fokus på at blive bedre, gøre bedre, være bedre og passe på vores jord, er det ikke fedt at købe eller give en gave, som ikke er sprit ny? Hvorfor er brugt, stadig dårligere?

Nej tak til brugt, fordi:

Jeg spurgte jer hvorfor i ikke køber og giver gaver der er brugte? Jeres svar og holdninger deler sig lidt op i to. På den ene side er der en hensynstagen til modtageren, og en frygt for at blive misforstået.

 • Gaven kan ikke byttes
 • Det virker nærigt at købe en brugt gave
 • Det er ikke godt nok til at give en brugt gave
 • Modtager vil angiveligt ikke bryde sig om at modtage en brugt gave
 • Det er dårlig skik at give en brugt gave

Og så er der den anden side. I ville ikke selv bryde jer om at modtage gaver der er købt brugt, og i bryder jer ikke selv om at handle brugt i genbrug, loppe, auktioner eller vintagebutikker.

Ej og så er der faktisk også en tredje side af sagen (hæhæ) og det er den mere praktiske:

 • Hvis det ikke kan findes brugt
 • Det er mere krævende og tidskrævende at finde brugt

Hensyn til modtageren

Jeg synes det første, altså hensynet til modtageren, er vildt spændende, for det er jo hele humlen i en gave, at give noget som modtageren bliver glad for og kan bruge. En gave der glæder. Det kender jeg fra mig selv, og det er nogle gange let med en ønskeliste at blive inspireret af, men det kan også være en svær opgave. Klassikeren er jo “hvad giver jeg til hende/ham der har alt?”

Men hvis vi nu lige løfter blikket og vender den om, hvorfor er det så at en gave der skal gives, er underlagt så mange regler, at vi i det her tilfælde hellere vil vende ryggen til vores egen overbevisning om at brugt er godt (måske endda bedre på mange måder), for at tilgodese modtageren. Og endvidere at det for de fleste, er et krav at gaven skal kunne byttes, for modtagerens behov, hvis nu den ikke faldt i god jord. Jeg kunne da egentlig hellere tænke mig at en gave er noget som man giver til en person med tanke på hvem modtageren er, men også med tanke på hvem man selv er, hvad man tror på og tror på ville gøre modtager glad. Jeg kunne også tænke mig at modtageren af gaven, modtog den, uden forventning og uden en selvskrevet ret til fx at kunne bytte. Giver det mening? Jeg er med på at vi ikke bare skal til at købe en masse ubrugelige dimser, bare fordi de er brugt, og give håbløse og ubrugelige dimser i julegaver til alle og enhver.

Forventningsafstemning og aftaler

Hvis vi nu ophævede den der forventning til at få og kravet om at kunne bytte.  Istedet kunne vi stille højere krav til hvad vi giver og hvem vi giver til, bruge mere tid (og måske færre penge, hvis det netop er brugt (og jeg ved godt nogle gange er brugt ikke billigere)) på at finde en god gave. Måske kræver det at ringe op til din onkel Lars og høre hvad han går og roder med i tiden? Finde ud af hvad der optager ham? Høre om der er noget han mangler, for nu er det jo snart jul. I den forbindelse kan man jo også lige teste vandende for om onkel Lars egentlig er klar på genbrug?

Jeg ved godt jeg sætter det op på en spids, men det er for at pille lidt ved den der forudindtagede ret til at få og give gaver på en bestemt måde.

Så hvis du er nervøs for om julegaver, købt brugt, er OK hos dem du skal fejre jul med, så spørg, eller endnu bedre, forklar. Fortæl at du er igang med at ændre dine vaner, du ville ikke støtte op om overforbrug og nyproduktion og derfor giver gaver der er købt brugt. Det er da en conversation starter, og gør du det nu, mon ikke forventningerne kan nå at blive afstemt inden den store dag? Hvem ved om dine venner og familie ikke selv har gjort sig nogle overvejelser?

Men jeg kan ikke lide det

Hvis nu du har det sådan at du ikke selv bryder dig om tanken om brugt, og det er der mange der ikke gør, så kunne en øvelse være at nedfælde præcis hvad det er, du ikke bryder dig om. Hvis det er tøj, er det så fordi det lugter? Kan det vaskes eller renses? Legetøj kunne være beskidt. Kan det gøres rent? Vaskes i rodalon og sprittes af?

Er der nogle ting som du ikk har noget imod, er brugt? Bøger, keramik, møbler? Måske du så kan købe gaver i den kategori? Nej? Men hvis du har læst med så langt, så har jeg, forhåbenligt, sat nogle tanker i gang. For hvis du har nogle konkrete grunde til ikke at købe brugt, så undersøg om det holder stik. Kan brugt ikke byttes? Jo i nogle butikker kan det, fx hos Blue City. Og hvis vi på den måde kan afblæse de “fordomme” der kan være om at købe brugt, og som måske afholder dig fra det, så er vi altså ret mange skridt længere.

Brugt er sejt

Med fare for at lyde mor-agtig, så vil jeg altså kippe med flaget og sige at det er sejt at købe brugt. Du giver allerede producerede ting, en chance mere og du er med til at mindske produktionen af nye ting. Og forresten, on the plus side, så nævner flere af jer hvorfor i gerne køber og giver brugt:

 • Man kan spare en masse penge
 • Muligheden for at finde helt særlige, unikke eller specielle ting
 • En brugt gave er mere velovervejet og personlig
 • Det er bedre for miljøet

Hvis du synes det er besværligt at købe brugt, så må jeg lokke med en teaser, for jeg arbejder på et indlæg om hvor du kan shoppe brugt, udover hos Blue City. Men det her indlæg er alt for langt, haha, så der kommer en volume 2.

Brugte fordomme?

Grunden til jeg blev opmærksom på og indgik et samarbejde med Blue City, er at de faktisk imødekommer mange af de fordomme der afholder folk fra at købe brugt – elektronik i det her tilfælde. Du kan nemlig returnere og ombytte hos Blue City og der er 2 års garanti, som i princippet er en bedre deal end hos andre forhandlere.

Men jeg ved også fra mig selv, at glæden ved en ny telefon, ikke står på mål for forventningerne til at købe en brugt. Jeg tænker per automatik på en smadret iPhone, hvis jeg hører “brugt iPhone” og det er jo nok der, den går galt. For dels så er der så stor udskiftning i vores elektroniksamling these days, at mange udskifter fx deres telefoner, langt tid før at de ender som min (decideret smadret). Og så kan meget faktisk godt fixes eller repareres. Det er nok ikke noget du selv kan, men det kan professionelle personer tage sig af. Så en brugt iPhone, den ser altså ny ud. Og det ved jeg, for jeg har netop købt en hos Blue City.

Jeg har lavet en unboxing på min story på instagram, som også er gemt i highlights, men i får et mere uddybende indlæg om hvorfor jeg har købt min nye telefon brugt, i det nye år.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et cykelsæde og mit ansvar for vores hoveder