160120

Hvordan går det med min Klima-Aftale?

Reklame for Danmarks Natur

Foto: Alona Vibe

I slutningen af oktober, udgav jeg det her indlæg og satte mig for at ændre nogle væsentlige vaner, for at leve mere klimavenligt. Jeg satte mig for at spise mindre kød, gøre min bolig grøn og tegne en grøn(nere) pension.

Og hvordan er det så gået med min klima-aftale

Jeg spiser væsenligt mindre kød og jeg finder det lettere at spise vegetarisk/plantebaseret hele tiden. Lige nu spiser vi Simple Feast 3 gange om ugen, som er vegetarisk eller vegansk. Udover at det er nemt, så giver måltiderne også god inspiration til hvordan vi de resterende dage kan spise kødfrit. Når jeg er ude og spise er jeg begyndt at vælge fisk (fordi det vil jeg gerne have en gang om ugen ca.) og det gør det automatisk lettere at vælge rødt kød fra. Her over julen hvor kød fylder meget i den traditionelle julemad, valgte jeg at tage mindre kød på tallerkenen, og på den måde ikke nødvendigvis eliminere det fra måltidet, men bare spise mindre. Og så toppe op med grøntsager (hej brunede kartofler). Et andet lille life hack er at halvere mængden af køb i fx. frikadellefars og bolognese. Vi erstatter det med havregryn, revet gulerod eller hvad vi ellers har og det fungerer upåklageligt. Mere grønt, men stadig frikadeller med sovs, som jeg elsker. Så på kødfronten er jeg egentlig fint med. So far, so good.

Den grønne bolig, hvordan går det så med den? Det går faktisk også meget fint. Vi har udskiftet el-udbyder til Vindstød, og fået Intelligent Termostater på alle radiatorer, så vi kan styre dem fra mobilen. De regulerer mere effektivt og banker ikke bare varmen op når vi lufter ud. Derudover så kan de indstilles til automatisk at skrue ned eller op fx imens man er på arbejde. Så på den måde så spilder man ikke varmen, når der ikke er nogen hjemme. En anden virkelig stor forskel er at vi fuldstændig er stoppet med at bruge vores tørretumbler (en indbygget funktion i vaskemaskinen) og konsekvent tørrer på vores tørreloft (medmindre kritisk uheld fordi #baby).Vi har udskiftet de sidste pærer til elspare og så er vi selvfølgelig opmærksom på vores vandforbrug og generelle elforbrug.

Den grønne pension… Er jeg ikke helt i mål med. Jeg overvejer PKA pension som ifølge WWF er den pensionskasse der er længstfremme ifht grønneinvesteringer og frasalg af fossile investeringer, og så Matter, som jeg kan læse mig til er top grøn, men en del af AP Pension som ikke er lige så højt på listen over grønne pensionskasser. Er der nogen af jer der har erfaringer med PKA eller Matter? Og hvad har I gjort jer af tanker omkring grøn pension? Det her er klart det punkt som er øverst på min to-do, af de der voksenting der bare skal ordnes. Men jeg har det lidt med pension som med alt andet der skal ordnes med Nem-Id. Jeg bliver så træt og får akut lyst til at lave noget andet. Men 2020, det kommer til at ske.

Selvom det her er en status på min Klima-Aftale, så er det ikke en afslutning, for de ovenstående vaneændringer er kun starten på mange andre ting jeg konstant arbejder på at ændre i mit liv. Jeg skrev faktisk en anden status på det med bæredygtighed her. Min Klima-Aftale har imidltertidigt været et godt afsæt til at få taget hul på de mange ting vi alle sammen kan gøre for at leve mere klimavenligt og mindre belastende for vores miljø.

Hvis I har lyst til at læse mere om Danmarks Naturfredningsforening og deres arbejde med at bevare dansk natur og vores klima, så kig forbi her.

Vil du lave din egen Klima-Aftale (ja, gør det!) så kan du læse mere her.

 

1 kommentar

  • Marie

    Det er simpelthen så inspirerende at følge med i din egen lille grønne omstilling. Bliv endelig ved!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

160120