Burger outfit og fotografhjælp

Sådan passer du på dit uldtøj – fuzz remover

Strikfan since forever

I 2015 (omg det er længe siden) udgave mig og Sidsel, bogen SMART – en slags grønspættebog til personlig stil. Et af afsnittene handler om at passe på sin garderobe. Det fandt jeg frem forleden, for det er stadig, hvis ikke mere, aktuelt i dag. Hvis du ikke har SMART i din bog reol, så køb en her.

Jeg har altid været stor fan af strik, selvfølgelig helst blød og vamset uld, men her de seneste år er min samling af strik blevet rigtig god synes jeg. Jeg har fundet nogle virkelig gode bud på strikklassikere og så er jeg blevet mere bekendt med mine egne præferencer. Jeg gider ikke noget der fælder og jeg gider ikke noget der kradser. Jeg elsker rullekraver (turtlenecks to be fancy) og jeg er vild med beige, koksgrå og den lidt varme oat farve, inspireret af vores allesammens havregrød, haha. Jeg er også begyndt at se fidusen i at finde strik af langt bedre kvalitet end jeg førhen har prioriteret, men det gør virkelig en forskel for hvor længe det holder, hvor fnulret strikken bliver og hvordan formen holder sig.

De bedste strik i min garderobe

Lige nu er mine favoritter de lækre strik fra I Blame Lulu, som egentlig er en luksus secondhand butik, men som har en lille produktion af cashmere strik, lavet i Italien. Jeg har en lyst creme med rullekrave og en oat med rund hals. Jeg har ikke haft dem så længe, men jeg har flere veninder der sværger til dem, og deres holder sig virkelig pæne, selv efter et år. Aiayu er et andet mærke jeg ofte kigger efter når det gælder strik, de laver virkelig lækre ting, og jeg har været heldig at finde et par sweatre og et par short på loppemarkeder, og de holder sig stadig pæne. For et par uger siden modtog jeg en ny strik fra Aiayu i gave, som i kan se på billedet oven over. Norse Womens er en af mine nyere favoritter og særligt den koksgrå rullekrave i modellen Helvig er jeg virkelig glad for. Den findes i grøn her og lyserød her. People’s Republic of Cashmere er endnu et dansk mærke der også gør det rigtig godt. Jeg har selv en strik fra deres aller første kollektion, som stadig holder, men jeg er sikker på at både pasform, kvalitet og farvesortiment har udviklet sig siden (det var i 2012). Endelig så synes jeg også at Uniqlos helt klassiske cashmere trøjer er virkelig gode til prisen. Jeg har et par stykker som er 4-5 år gamle og de klarer at blive vasket ofte.

Strik-pleje SOS

Her er et par gode råd til at passe på dine strik:

 • Vask kun sjældent, men hæng din strik ud i den friske luft, det fjerner det meste lugt. Pletter kan oftes kradses, smuldres af, eller fjernes direkte.
 • Tør striktøj liggende så det ikke mister faconen.
 • Brug fin og uldvask med lanolin der bevarer uldensegenskaber.
 • Hæng strik på gode tykke bøjler, eller opbevar det liggende, så holder faconen.
 • Har du meget uld i skabet? Så brug lavendel eller andet duft der holder møl væk. Fx de her lavendelposer.

Din nye bedste ven – Fuzz remover

Udover at vaske dit uldtøj så sjældent som muligt og så skånsomt så muligt, så er en af de største strikfjender, FNULLER. Åh hvor jeg hader fnuller. Det er virkelig en af de ting der kan få selv den lækreste strik til at se billig eller kedelig ud, og jeg har endnu ikke mødt en strik der ikke fnulrer, på et eller andet tidspunkt.

Derfor vil jeg præsentere jer for min nye bedste ven, som også bliver jeres, en FUZZ REMOVER! Det er en slags barbermaskine til jeres uldtøj. Meget skånsomt barberer den fnuller af strikken, og efterlader overfladen så fin som ny. Jeg bruger ikke engang min fuzz remover særlig tit, men det gør en verden til forskel.

Ny gammel Céline strik

I sidste uge fandt jeg den mest drømmeagtige strik fra Céline hos I Blame Lulu (okay, Sidsel fandt den og sendte den til mig), og jeg fik den til en rigtig god pris (ifht priserne på Céline strik hos Vestiaire). Desværre var den mega fnulret da jeg modtog den, men tænker det måske prisen har været sat derefter. Den fik en ordentlig omgang med min fuzz remover, 2 fulde opladninger, haha, men nu er den nærmest som ny. Det er altså et kæmpe hack til at holde sine striktrøjer pæne. Den jeg har er fra Philips og er meget ‘blid’ hvilket især er godt til fine og tynde strik. Den er fuldstændig standard og koster ikke mere end 100kr her. Jeg har dog kig på denne her fra Steamery som jeg tror der er lidt mere power i, men for nu er jeg meget tilfreds med den jeg har. Ovenover kan i se billederne af strikken før, og herunder, efter jeg har fjernet fnuller.

11 kommentarer

 • Meget hjælpsom artikel. Mange husmødre følger ikke plejebestemmelserne og klager derefter over, at varerne er forringet og ikke er af høj kvalitet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hver selv respekterende fashionista skal ha en kashmir-genser i garderoben.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Hej Frede

  Næsten alle får som bliver opdrættet for uld rundt omkring i verden ender op med at blive slået ihjel for deres kød. Får fra Australien bliver en del af handlen med levende slagtedyr og lange dyretransporter, hvilket betyder at de går igennem uge- eller månedlange rejser i overfyldte, sygdomsplagede og utildækkede skibe, med kun lille adgang til mad og vand.

  De kommer til mellemøstlige og afrikanske lande, som ikke har nogen standarder for dyrevelfærd, og de bliver slæbt fra skibene, kastet ind i lastbiler, og får skåret halsen over mens de stadig er ved bevidsthed.
  Også er det man kan spørge sig selv

  Er det okay at købe uld som ikke kommer fra Australien?”
  Det bedste er kun at købe uld produceret under mærket AWG, da ikke alle forhandlere endnu er en del af vores progressive aftale. Endnu bedre kan du være på den sikre side ved helt at undgå uld.

  Nogle tænker endda hvorfor skulle jeg bekymre mig om det?”
  Det kan godt være, at du ikke holder fåresaksen eller selv tvinger fårene ind i skibe, men idet du køber produkter fra dyr som gennemgår disse lidelser, betaler du i allerhøjeste grad også nogen for at gøre det beskidte arbejde for dig – enhver har mulighed for at vælge medfølelse frem for ubarmhjertighed når de køber tøj og andre produkter.

  Og husk jeg er så “fan/læser” af din blog og synes du har nogle for vilde projekter og tanker så ingen sure minder det er blot til information.

  Ovenstående er alt det jeg ved men for at du skulle finde det mest troværdigt så er det her min kilde:
  Kilde,
  Anima.dk
  Vh
  Anna

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Tak, det skal jeg altså lige have styr på også. Er sikker på at highstreet mærker ikke bruger den slags, men vil undersøge nogle af mine favoritmærker.

   Ingen sure miner her heller 🙂 Sætter pris på at du tager dig tid til at kommentere og dele din viden. Sådan bliver vi alle klogere.

   KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Hej igen, Anna her
  Det var mere ift dyrevelfærd fx bliver cashmere udvundet under helt hjerteskærende forhold.. 🙁
  God dag

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   🙁
   Kender du til nogle certificeringer ifht uld?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Hej Frederikke,

  Det jeg mener er om der er nogle af de trøjer der er lamme uld eller lignende af dyr?
  Vh
  Anna

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Anna, tak for opklaring. Det afhænger jo af den enkelte striktrøje og det nemmeste er nok at klikke ind på de links og kigge på materialesammensætningen, end at jeg skal liste dem alle op her. Jeg foretrækker dog uld af fx cashmere, merino osv. istedet for akryl.
   KH Frederikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Hej
  Er der nogle af de sweatere du anbefaler der er af animalsk uld og i så fald hvilke?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frede

   Hej Anna, hvad mener du med animalsk uld?
   KH Frede

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tessa

  Hej!
  Har du prøvet de der ‘kamme’, som kan fjerne fnuller? Og hvis ja, hvordan er de i forhold til din elektroniske?
  Mvh Tessa

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Burger outfit og fotografhjælp