Stor krave og Levi's 501

Hvorfor skal jeg købe økologisk?

Reklame for Forbrugerrådet Tænk

Lige da jeg var flyttet hjemmefra, havde jeg købt ind til et eller andet familiehalløj (dem er der mange af i min familie) og af en eller anden grund, så havde jeg købt en konventionelproduceret agurk, fordi sådan går det nogle gange, når der er udsolgt af økologisk. Min moster kiggede på mig, og sagde “det gør man altså ikke”. Jeg er født og opvokset med at økologisk er den eneste måde at handle, og jeg ved ikke om det er derfor jeg har sådan en udtalt forkærlighed for Kinder Mælkesnitter… Men min mosters ord har siddet i mig lige siden, og jeg handler altid økologisk, og har altid gjort det, men uden måske helt at tænke over hvorfor.

Hvorfor købe økologisk

Og hvorfor købe økologisk? Jeg har endnu engang fået lov at samarbejde med Forbrugerådet Tænk, et samarbejde jeg er både glad for og stolt over. Lige nu har de startet en kampagne der hedder Økologi, fordi, og det er netop det jeg vil prøve at udlægge i det her indlæg. Én ting er hvad jeg er vokset op med, en anden er hvad det flotte røde Ø-mærke egentlig dækker over.

Hvis i vil følge med i kampagnen hos Forbrugerrådet Tænk, så klik her over hos Tyg På Det siden hvor der bliver opdateret løbende omkring økologisk og klimavenlig mad.

Ø-mærket og andre certificeringer

De fleste kender nok det røde Ø der sidder på rigtige mange produkter i de danske supermarkeder? For mig er det den letteste vej til at sikre mig at jeg vælger økologiske varer. Ø-mærket er en dansk certificering, som kan sættes på varer der er dyrket, eller produceret under kontrol – så er det statskontrolleret økologisk, af de danske myndigheder. Der findes også det grønne blad, som er en økologisk certificering på tværs af EU. Det røde Ø-mærke og det grønne blad er i princippet det samme, det handler bare om hvor varerne er kontrolleret henne. Der er få varer der er økologiske, som ikke er mærket, fordi de er importeret udenfor EU og ikke er kontrolleret eller pakket, da de kom inden for EUs grænser. Men det er ifølge mine hjælpsomme kilder hos Tænk, meget sjældent at de findes på hylderne

økologisk produktion

Når varer er produceret økologisk, så er der er række krav som de skal opfylde. Økologiske varer er en slags pakkeløsning der tager hensyn til både dyr, mennesker og miljø. I selve produktionen, er der strenge krav til hvordan jorden må dyrkes. Der må ikke bruges GMO (læs mere her) og kun sprøjtemidler i yderste tilfælde af en risiko for tabte afgrøder. Det er for at skåne jorden og grundvandet, og nedbringe den kemiske belastning af naturen. Så er der nemlig større levedygtighed hos planter, insekter og fugle. Når det gælder animalske produkter, så foreskriver den økologiske metode at dyrene skal have mulighed for at gøre ting som er naturligt for dem, for at sikre en vis dyrevelfærd. Derfor skal høns kunne tage støvbad, sidde på pind, grisene skal kunne mosle rundt i mudder og køerne skal på græs. Dyrene skal fodres med økologiskfoder og masser af grovfoder. Eftersom økologiske varer er produceret under strenge krav, så betyder det også at du selv spares for unødige e-numre, unødige tilsætningsstoffer og rester af sprøjtemidler, igennem din kost.

Det her er selvfølgelig yderst forenklet (for ellers kunne det her indlæg blive meget, meget langt), men hvis du vil læse mere om økologi, så er der masser af god info hos Økologisk Landsforening lige her.

Men det er da egentlig tankevækkende at standarden er varer med rester af sprøjtemidler, pesticider, tilsætningsstoffer og e-numre, en udpining af vores jord og dårlige dyreforhold, og at vi derfor må mærke alt der der IKKE er sådan. Det burde være den anden vej rundt…

Men det er jo meget dyrere!

Prisforskellen på økologiske og konventionelle varer kan være ret stor, især på kød, frugt og grønt, og især hvis man er på et begrænset madbudget kan det virkelig springe i øjnene at der er 15 eller endda 30 kroners forskel på en pakke kød. Derfor giver det også mening at sætte sig ind i, hvad økologi betyder og hvorfor det er at foretrække – for vores egen skyld, men selvfølgelig også for vores jord og alle dyrene. I økologisk produktion, kan der typisk ikke dyrkes lige så mange afgrøder pr. hektar (eller hvad man nu regner i), som der kan ved konventionel jordbrug. I og med der er krav til dyrevelfærd så som plads og specifik foder, er det også her krævende og mere omkostningfyldt at producere økologisk. Det og en række andre faktorer gør at prisen nødvendigvis er dyrere på økologiske produkter, end på konventionelle. Det er det samme der gælder i mange andre sammenhænge. Tag fx tøj og mode, her vil økologisk eller mere bæredygtigt produceret tøj også have en højere kostpris og derfor også en højere udsalgspris, i langt de fleste tilfælde. Det er mere krævende, det tager længere tid, og det er det der koster. Så det skal man jo på en eller anden måde både acceptere men også indstille sig på at indregne i sit madbudget, hvis man ikke i forvejen køber økologisk. For mig er det helt naturligt at betale for den kvalitet jeg synes økologi er, men også for den omtanke der er til både mennesker, dyr og jord.

Sådan kan du købe økologisk, på budget

Selvom at økologisk som oftest er lidt dyrere, så er der nogle småting man kan gøre for at spare lidt, eller holde sig inden for sit budget. De her tips er iøvrigt tyvstjålet fra mit indlæg om at have et stramt madbudget (som er på vej), men stadig relevante når du skal købe økologisk ind:

 • Køb datomærket kød, men egentlig også alle andre ting. De fleste supermarkeder sætter prisen ned hvis holdbarheden er kort eller i såkaldte madspilds kampagner.
 • Vent på tilbud – den er svær hvis man bare virkelig skal bruge noget bestemt, men man kan spare meget ved at vente på at de specifikke produkter kommer på tilbud.
 • Hold øje med kampagner – der er en række supermarkeder der fast har tilbud på økologi, på bestemte dage. Så kan du måske spare 20% på alle økologiske varer. Det gør en stor forskel på den endelige regning.
 • Kig på kilopris og køb “billigt” ind. Når du handler, er der altid varer der bare er dyrere end andre. Der er forskellige afgifter på sukker, fedt osv. Men fx på grøntsager kan kiloprisen være ret så forskellig. Så køb, i det omfang det er muligt, mere ind til lav kilopris. Det kan fx. være kål, æbler, tørvarer som bønner, ris og pasta.
 • Lidt i forlængelse af ovenstående, så køb ind efter sæson. Frugt og grønt der er i sæson, er oftest billigere, end hvis det skal produceres uden for sæson, så når kålskuddene springer ud og jordbærrene er modne, er det om at slå til. Jeg skal hilse og sige at hvis man spiser nok modne, danske jordbær når kiloprisen er lavest, så er man dækket ind til året efter. Sådan cirka.

Hvis der ikke findes øko, hvad så?

Jeg oplever alligevel i ny og næ, at de varer jeg skal bruge, eller godt vil have, ikke findes i en økologisk udgave, eller er udsolgt. Hvad gør man så?

 • Hvis det er en helt specifik vare, fx en Kinder Mælkesnitter (skulle spørge for en ven), så køber jeg den bare alligevel.
 • Hvis det er en vare som findes øko, men som lige er udsolgt, så forsøger jeg så vidt muligt at finde den et andet sted. Men ærligt, jeg render ikke i 3-4 supermarkeder for at finde øko ris. Men jeg kan sagtens tjekke en butik mere på vejen hjem.
 • Hvis jeg ikke har mulighed for at gå andre steder hen, så kigger jeg på alternativer der er produceret i Danmark, hvor der trods konventionelproduktion, stadig er ret høje kvalitetskrav til fødevarer. Ellers tjekker jeg om der er en biodynamisk udgave, som måske ikke er markeret som økologisk.

Hvad gør I?

 

4 kommentarer

 • Christine

  Jeg husker faktisk ikke hvordan det var med øko da jeg var barn. Men dag jeg flyttede hjemmefra i 2000, gav min far mig tilskud til mad i form af øko varer. Så når jeg købte ind, gemte jeg kvitteringer og markerede alle mine øko-køb på kvitteringen. Og så fik jeg de penge af min far. Nu 20 år efter, køber jeg selvfølgelig stadig overvejende økologisk. Der er enkelte vare hvor jeg simpelthen bliver for nærig, da forskellen på øko og ikke-øko simpelthen er “for” stor. Men jeg kunne aldrig drømme om at købe IKKE økologiske æg, mel, ris, pasta, havregryn, rosiner, sukker, leverpostej, hakket oksekød, mælk, agurk, smør, skyr, A38, gær, fløde, gulerødder, kartofler m.m. 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Teresa

  Jeg er vokset op med det stik modsatte. Ingen i min familie køber økologi, og min svigerfamilie lever også af konventionelt landbrug.
  Da jeg flyttede hjemmefra fortsatte jeg derfor også bare med at købe de produkter jeg havde været vant til hjemmefra. Der gik dog ikke længe før min interesse for at passe på miljøet blussede op, og jeg er derfor gået over til at købe overvejende økologisk nu.
  Hvis det jeg vil købe ikke kan fås økologisk, så køber jeg dog bare hvad der ellers er 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Vanvittigt godt indlæg, Frede <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  øko all the way!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Stor krave og Levi's 501