Alt det der ikke er i din mad

Indlægget er en annonce for Simple Feast
Foto: Sara Schelde
Det er nemt
Hjemme hos os, har vi ændret vores spisevaner en del – primært i forhold til aftensmad, hvor vi prioriterer at spise mange grøntsager og mindre kød. Vi spiser stadig både kød og en hel del mejeriprodukter, men vi arbejder hen imod en mere plantebaseret kost, uden overhovedet af sværge til det. Jeg har nu snart samarbejdet med Simple Feast i et år, og grunden til at jeg er så glad for at samarbejde med dem, er at deres produkt, lever op til vores egne værdier om hvordan vi gerne vil spise. Økologisk, plantebaseret og lokalt. Deres måltids kasser dækker aftensmaden 3 dage om ugen og udover at det er nemt at tilberede, så sparer det os for at tænke på hvad vi skal spise, i de dage. Men alt det har I set, når jeg tidligere har delt mit samarbejde med dem. I ved det er nemt, så lad os snakke om noget andet.
Alt det der ikke er i
Som oftest kigger jeg på en indholdsfortegnelse for at se hvad et givent produkt indeholder, men jeg kigger faktisk også efter hvad produktet IKKE indeholder. Er det beauty produkter, så kigger jeg efter parfume og parabener, er det tøj så er mit fokus på om det er 100% materialer eller hvad blandingen er. Jeg foretrækker naturlige materialer eller de genanvendte. Og hvad så når det kommer til mad? Når det gælder ikke forarbejdede fødevarer, så er det vigtigste at det er økologisk og lokalt (i hvilken prioritering, skifter lidt, men det er en længere snak). For med økologi, ved jeg at der er en masse ting, der IKKE er på mine jordbær, agurk eller kartofler eller hvad jeg nu skal købe. Og det er faktisk mit bedste pejlemærker. For vender jeg en Kinder Mælkesnitte om, så ved jeg ikke hvad halvdelen af ingredienslisten betyder. Jo jo, som barn i 90’erne så har min mor lært mig at E-numre er forbudt, men det er også det.
Jeg ved jo egentlig godt hvad jeg ikke vil have i min mad, når jeg ser det på skrift (hvis det er skrevet på menneskesprog), men der er også mange ting som jeg ikke umiddelbart tænker over, er i den forarbejdede mad. Især når det handler om forarbejdede fødevarer, eller pre-made mad som skal varmes, for at det er nemt og skal kunne holde – samtidig med at leve op til en forventning om smag og konsistens. Selvfølgelig er der nogle forholdsregler og omstændigheder der gør at mad der laves i centralkøkken, pakkes og transporteres, indholder nogle andre eller flere ting, end hvis du selv stod i køkkenet og kokkererede, men i hvilket omfang er det nødvendigt? Og hvad er det så helt præcist at det nemme og færdiglavede mad så ikke skal indeholde?
Mad uden…
Simple Feast har lavet en kampagne, der netop handler om alt det du IKKE får med, når du køber måltidskasser fra dem. Og jeg skal da ærligt sige at jeg ikke er interesseret i at der er palmeolie, sprøjtegift, stråforkortere, nitrit, GMO, sødestoffer eller kunstige farvestoffer i min aftensmad. Og selvom jeg i ny og næ spiser en burger på McDonalds, hvor indholdet ikke er den største bekymring, så er det et sjældent tilvalg, og ikke noget jeg foretrækker at spise 3 gange om ugen.
Simple Feast tilbyder en nem løsning, som indholdsmæssigt ikke er af ringere kvalitet eller fyldt med ingredienser som vi ellers ikke spiser, og den nemme løsning, bliver i det her tilfælde ikke en dårligere eller mere usund løsning (og her taler jeg KUN for mig selv, for hvis jeg ikke orker at lave mad, aka. min mand ikke er hjemme, så går der ikke 5 min før jeg har bestilt en pizza, fra den lokale). Det har vist sig – når vi i perioder har Simple Feast på programmet her hjemme, at det netop er den der ugentlige take away, eller pizza, som faktisk ryger væk, fordi de resterende 4 dage, så nyder vi at have tiden til at lave mad. Selvom det er sjældent at jeg selv slår mine folder i køkkenet – jeg er sjovt nok hurtigt til at melde mig til at lave mad når det er Simple Feast fordi #nemt, så nyder både min mand og jeg at lave mad, snakke om hvad vi skal have og hvad de råvarer vi har, kan blive til. Og når vi selv vælger plantebaseret mad af høj kvalitet, når vi selv køber ind og laver mad, så ville det være modstridende, ikke at kræve det, selvom der er nogen der har forberedt maden for os.
Hvad er din begrundelse for at sige, at GMO er dårligt? Er det vitterligt noget, du har sat dig ind i – eller er det noget, som SF har bedt dig om?