Glædelig Jul

IKEA Ivar hack med linoliemaling og topplader af genanvendt plastik

Indeholder produkter modtaget i gave

Endelig er jeg kommet omkring at få lavet et indlæg om mit IKEA Ivar hack som i har spurgt efter. Jeg er selv meget tilfreds selvom jeg ikke er 100% i mål med finish…

Inspiration og behov

Det startede med at vi manglede noget opbevaring bag lukkede låger, selvom vi har 7 meter bænk med skuffer, så bor vi kun på 74 kvm og har mange ting – minimalist kan jeg ikke prale af. Dernæst havde vi også et meget tomt hjørne i stuen, ikke på den måde at det gav lidt luft. Det så bare underligt ud. Mine tanker var omkring Trævarefabrikkernes kubik reoler som fåes med låger og skuffer i virkelig fine farver, en Montana løsning eller noget genbrug. Men jeg fandt ikke det rigtige efter et par måneders søgen. Jeg faldt dog over en helt masse versioner af Ivar hacks på pinterest og gik videre der fra. Jeg havde en idé om at de skulle males og så have en topplade i fx. marmor eller anden sten. Og ud fra de tanker formede resultatet sig.

Det du skal bruge:

 • Ivar skab fra IKEA ( vi har brugt 2 stk og valgt en dybde på 30 cm)
 • Skruer og plugs til ophæng – afhænger af hvilken slags væg du skal have dem op på.
 • Maling, afdækning, pensler, knastelak, grunder osv. Hvis du maler med linoliemaling skal du også have tålmodighed og plads til at det kan tørre.
 • Topplade i ønsket materiale – jeg har fået dem lavet på specialmål hos A circular design studio (reklame). Plader til at dække 160x30cm koster ca. 2200-2500 kr.

Maling

Jeg endte med at male skabene i linoliemaling (OMG det er besværligt). Resultatet er pænt, men jeg blev ikke anbefalet at anvende knastelak, hvilket jeg nu fortryder. Derudover nåede jeg ikke at male skabene en sidste gang indvendigt, og det kan jeg vidst skyde en hvid pil efter nu fordi #life

Hvis du har overskuddet, tiden og pladsen til at male med linoliemaling, så er det helt klart det pæneste, men det er omstændigt. Jeg læste lidt op på det inden, og det vil jeg også anbefale andre at gøre. Ellers ville jeg male med en mellem blank træmaling, og i så fald give med knastelak eller grunder.

Jeg købte malingen hos Decor farver ved Nørreport og de hedder strågul og ultramarin. Den blå er mere lavendel når den bliver malet op, men den gule er spot on. Jeg er siden blevet opmærksom på at denne farve kombination er lavet af Stilleben, så æren kan jeg ikke tage for den, selvom jeg ikke mindes at have set skabet fra Stilleben før. Men det er dødpænt!

Ophæng

Skabene kan nemt hænges op med de tilhørende lister og nogle skruer og plugs (de hører ikke med). Det er easy peasy IKEA løsning. Vi har hængt dem lige over vores paneler så de hænger ret højt.

Toppladen

For at binde de to skabe sammen, og give det et mere lækkert look, ville jeg gerne have en pæn topplade. Min umiddelbare tanke var at jeg kunne finde en gammel marmorplade fra en vindueskarm der ville passe i størrelsen. Trods ihærdig aktivitet på Genbyg, FB marketplace og DBA, lykkes det ikke. Jeg var omkring Wabisabi som laver de smukkeste ting i upcycled marmor. Jeg undersøgte også priser på stenplader fra ny – det er 1800-2500kr. de lægger i, i str. 30cm x 160cm.

Endelig kom jeg i tanke om A Circular Design Studio som jeg længe har fulgt på instagram. Det er Andreas der står bag og han har en virkelig god sans for form og farver og jeg har været helt forelsket i de små bakker han har lavet. Jeg kontaktede ham derfor for at høre om det var muligt at bestille plader på mål. Andreas var klar på at lave en customløsning og pladerne er modtaget i gave.

A Circular Design Studio aftager plastaffald fra både private, virksomheder og industri. Derfor er det afhængigt af hvilken plastik de har, hvilke farver de kan lave – om det er låg fra mælk, propper fra rør eller shampooflasker. Det er ret sejt. Du kan besøge deres butik på Jægersborggade 35, når alt forhåbenligt åbner op igen i januar.

Fordi pladerne støbes, var begrænsningen at de maks kunne være omkring 60cm lange. Derfor endte vi med en løsning der består af tre forskellige farvede plader, hvor af den ene er en bakke, med kant på. Sådan et sted hvor man kan smide nøgler, høretelefoner og lomme dims – you know.

Planen var at jeg skulle være med ude på Andreas værksted i Skovlunde og blande farverne til pladerne selv, men på grund af yderligere restriktioner i efteråret, og at jeg er i risikogruppen pga graviditet, så måtte jeg droppe besøget. Jeg valgte derfor farver ud fra eksisterende produkter. Og dem er er der masser af og farverne er så flotte, hvilket også gjorde at det tog mig en rum tid, at beslutte mig… Klassisks. Jeg valgte en blanding af blå farver til den ene, en mere gennemsigtig lysegrøn til den anden plade og så en blanding af sort, grøn og orange på hvis base, til bakken. Jeg er ikke sådan vildt farve forskrækket, så besluttede mig for at vælge nogle forskellige, som stadig ville gå til den strågule maling.

Pladerne er bare lagt på, med filtdutter under – de skrider ikke, så vi har ikke fundet det nødvendigt at lime eller på anden måde fastgøre dem.

Finishing touch

Og så endelig til the finishing touch (hvis vi ser bort fra malerarbejdet inden i skabene…), nemlig at indrette, hænge billeder op osv.

I sommer fandt jeg et assymetrisk spejl som nogen havde sat gratis ud, oppe ved vores sommerhus, og som viser sig at være et godt alternativ til Ferm Livings Pond Mirror som jeg ellers har kigget meget på (H&M har lavet en version også).  Ovenover skabene ville jeg gerne have mit Mads Lindberg billede som jeg købte hos C.C.C. Gallery og min Klara Lilja Homonculus Carolus, som jeg fik i fødselsdagsgave af min kæreste, op. Jeg synes de passer virkelig fint sammen med spejlet, som giver lidt rumfornemmelse. Lige nu har jeg sat min lampe fra Menu op, men synes lyset er lidt for koldt, så jeg skal finde en anden løsning her, men jeg kan samtidig også virkelig godt lide lampen, så det haster ikke.

Derudover har jeg sat lidt af mine favoritter op – keramik som min lillesøster har lavet, en vase fra Royal Copenhagen og mit bedste hack mod lugten af hundemad (igen #life), en sæbe fra Copenhagen Contemporary som afgiver en svag duft, som alligevel er nok til at overdøve hundemaden…

4 kommentarer

 • Pernille

  Hej Frede,
  Hvor er dit fine spejl fra?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Hov – nu så jeg at det allerede stod i indlægget.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Hej Frederikke.
  Ved du hvad toppladerne fra A Circular Design Studio ville ligge på ift. pris, hvis man skulle have lavet til to x Ivar som du har?:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde

  Hej Frede. Hvor meget maling brugte du ca. til at male ydersiden af skabene? Altså af den strågule?
  Skabene er så fine 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Glædelig Jul